Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-01-05

Maradjunk mozgásban januárban is!

Maradjunk mozgásban januárban is!

Eddig is tudtuk, testi és lelki egészségünkre milyen nagy hatással van, hogy mennyit sportolunk. Most, a járvány idején még kevésbé szabad elhanyagolnunk a napi mozgást.

Ez a probléma olyan fontos világszinten is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlást adott ki róla. E szerint felnőtteknek heti legalább 2,5, gyerekek és tinédzserek számára pedig napi legalább 1 óra testmozgást javasolt a testi és lelki egészség megőrzése érdekében a koronavírus-járvány közepette.
 
A WHO azt is szorgalmazza, hogy a fiatalok próbálják minél jobban csökkenteni a képernyő előtt töltött időt, és minden korosztály igyekezzen fizikai tevékenységekkel ellensúlyozni, hogy a pandémia miatt megnövekedett a négy fal között töltött órák száma.

Minden mozdulat számít

„A testmozgás nem pusztán a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák esélyét csökkenti, de mérsékli a szorongás és a depresszió tüneteit, valamint javítja az emlékezőképességet és visszafogja az Alzheimer-kór tüneteinek előrehaladását is” – mondta Rüdiger Krech, a WHO egészségmegőrzésért felelős igazgatója a szervezet Minden mozdulat számít című kampányának bemutatásakor.

Krech arra mutatott rá, hogy minden negyedik felnőttre és a fiatalok 80 százalékára (!) igaz, hogy nem mozognak eleget. Pedig a mindennapi mozgás nem csupán a testnek jó, hanem a lelki egészség megőrzését is elősegíti.

A felnőtteknek kiadott ajánlásokban ezúttal külön kitérnek a várandós nőkre és a kismamákra. Felhívják a figyelmet arra, hogy kisebb a szülés utáni cukorbetegség kialakulásának esélye azoknál, akik rendszeresen mozognak a terhesség alatt.
 
Kiránduljunk a szabadban!

Ez az ajánlás tehát azt mutatja, hogy a család minden tagja számára, a legkisebbektől a legkorosabbakig, rendkívül fontos a napi mozgás. Ne szegje kedvünket a hideg téli idő, ha rétegesen, melegen felöltözünk, kellemes túrákat tehetünk a szabad levegőn. 

A libegőtől a Lóvasúthoz

Ha egyórányi, könnyű kirándulásra vágyunk, ami senkinek sem okoz nehézséget, menjünk a libegő felső állomásától a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontig. Így szinte folyamatosan lefelé sétálunk, miközben közel 300 méter szintkülönbséget teszünk meg. Végig a zöld háromszög turistajelzésen haladunk, miközben először a János-hegyi átjáró-barlangot tudjuk megnézni kisebb kitérővel. Továbbhaladva, egy kisebb erdei séta után a Tündér-hegyi kőfejtőhöz jutunk, majd a védett Tündér-szikla mellett sétálunk el, míg a Zugligeti útra ki nem érünk. Innen a libegő alsó állomását érintve visszasétálunk a Lóvasúthoz.

Nehézségi fok: az útvonal folyamatosan lefelé haladva könnyen járható. A Tündér-szikla feletti lépcsőn nagyobbak a lépcsőfokok, ez okozhat kisebb nehézséget a mozgásukban korlátozott kirándulóknak.
 
Körút a Normafánál

Kétórányi, közepes nehézségű túrát tehetünk, ha a Normafa Síház mellől a gerincen a János-hegyi Erzsébet-kilátó felé indulunk. Néhány perc séta után elhaladunk az Anna-rét mellett, ahol a gyerekeket egy teljesen felújított játszótér várja. A gerincen továbbhaladva becsatlakozunk a kék körút jelzésbe, amelyet a gerincen haladva követünk. Jobbra térve óriási bükkfák között haladunk, majd a gerincre visszatérve érjük el a libegőt. Innen az aszfaltúton is felsétálhatunk, azonban a jobb erőnlétben lévők a lépcsőt választva, a fák árnyékában érik el az Erzsébet-kilátót. A kilátó felfedezése után a keskeny, szerpentinként kanyargó sétaútról időnként kilátás nyílik a Nagy-Hárs-hegy irányába. Az aszfaltutat elérve néhány méter sétával eljutunk az Átjáró-barlanghoz.

Továbbhaladva becsatlakozunk a zöld háromszög jelzésbe, amelyen lefelé indulunk tovább. A zöld háromszöget követve, körülbelül negyedóra séta után áthaladunk a libegő alatt, és elérjük a Tündér-hegyi kőfejtő pihenőt. Továbbra is a zöld háromszöget követjük, amíg el nem érjük a zöld csík jelzést, amelyen jobbra letérve haladunk tovább. A zöld csíkot követve elsétálunk a Disznófő-forrás, majd a Kossuth-emlékmű mellett, elhaladunk az Anna-rét alatt, a Kis-egyetemi és a Nagy-egyetemi lejtők tetején, amíg el nem érjük a Normafát.

Ha tehetjük, ne gépkocsival közelítsük meg a Normafát, a parkolóhelyek száma korlátozott, és a kirándulóhely Budapest-szerte nagyon népszerű!
 
Nehézségi fok: az útvonal a kilátó előtti szakaszt leszámítva meredek szakaszt nem tartalmaz. A Tündér-sziklától hosszabb, de egyenletes és enyhe lejtésű emelkedőn haladunk. Az út könnyen járható, közepes besorolását a folyamatos emelkedő és a kilátó előtti szakasz indokolja.
 
Próbáljuk ki az Digitális Aktív Hegyvidék foglalkozásait!

Bár az Aktív Hegyvidék hagyományos programjai a járványra tekintettel szünetelnek, a szervezők nem feledkeztek meg a Hegyvidék mozogni vágyó lakóiról. Az online követhető foglalkozásokon teljes biztonságban vehetünk részt.
 
A következő mozgásformák közül választhatunk:
 
Aerobic és kímélő torna
Integral Yoga
Zumba és funkcionális edzés Zoomon
Muditayoga
A Városmajori Futóklub edzőinek hasznos gyakorlatai
Gyakorlatok gyerekeknek
 
A többféle lehetőség között mindenki megtalálhatja a korának, alkatának, illetve aktuális hangulatának megfelelő sportot, így a napi stresszt lemozogva, a felgyülemlett fölös energiákat levezetve nyugodtabban, felfrissülve élhetjük meg az új év első heteit.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...