Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-01-12

Cziffra György-emlékév – zeneművészet a legmagasabb fokon

Cziffra György-emlékév – zeneművészet a legmagasabb fokon

Száz évvel ezelőtt született a talán legjobban ismert, hazai és nemzetközi díjakkal elhalmozott zongoraművész és zeneszerző, Cziffra György, és az emlékévben oroszlánrész jut kerületünknek.


Magazinunkban többször is írtunk Cziffra György életéről, emberszeretetéről, humanizmusáról, valamint azokról, akik a zenei örökségét ápolják. A hazai és a külföldi zenebarátokat őszinte örömmel töltheti el, hogy a 2021 februárja és a következő esztendő májusa közötti időszakot a kormány Cziffra György-emlékévvé nyilvánította. Ez lehetővé teszi, hogy minden korábbinál nagyszabású, még több embert elérő programsorozattal ünnepeljük a Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt.

A Hegyvidéken élőket büszkeség töltheti el, mert a 2021-ben immár hatodik alkalommal megrendezendő Cziffra György-fesztivál innen, a XII. kerületből indult. Nem csoda, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat ma is „saját gyerekének” tekinti a folyamatosan bővülő – előbb országos hírnévre szert tevő, majd nemzetközileg is nagy rangot és megbecsülést kivívó – zenei rendezvénysorozatot.
 
Egy küzdelmes élet hagyatéka

Cziffra György édesapja neves cigányzenész, cimbalmos volt. A család szegénységben élt, amiből először a kis Györgynek sikerült kitörnie. Angyalföldön, a hírhedt Tripolisz városrészben nőtt fel. Már kiskorában érdeklődött a zene után, és a családja minden tőle telhető módon támogatta ebben.

Gyermek- és serdülőkorában megismerhette a korszak legnevesebb hazai muzsikusait, zenepedagógusait. A klasszikus zene mellett kiválóan értett a könnyed szórakoztatáshoz is. Azzal segített a családján, hogy tizenkét éves korától kezdve lokálokban zongorázott.

1942-ben behívták katonának. Szovjet hadifogságba került, és többször is megpróbált megszökni. Végül a háború után, 1946-ban tért haza. Kénytelen volt a nulláról felépíteni az életét. Zongoristacsodának tartották, és rengeteg rajongója akadt, ám Rákosi idején kényszermunkatáborba küldték. Miközben a családja éhezett, ő a foglyokkal együtt kősziklákat tört.

1953-ban térhetett vissza Budapestre, és néhány év múlva a magyar koncertélet sztárja volt. Az élete azonban ettől sem lett könnyebb, mert sokan gyűlölték a kívülállóként érkezett, szegény származású virtuózt. A kilátástalanságból menekülni próbált, és 1956-ban elhagyta Magyarországot.

Párizsban talált új otthonra. Csak néhány év kellett hozzá, hogy lenyűgözze az egész világot. A leghíresebb koncerttermekben, a komolyzene szupersztárjainak társaságában léphetett fel. Rajongói között már ekkor híres politikusokat és királyi családok tagjait is találhattunk. Kitüntetései között a francia Becsületrend mellett büszkén őrizte a Magyar Érdemrend középkeresztjét. 1994 januárjában hunyt el.
 
Cziffra 100 Fesztivál programsorozat

A hazai zenei élet kiválóságai mellett jó néhány külföldi művész is bekapcsolódik a Cziffra György előtti tisztelgésbe. Ebben az is segített, hogy az emlékévet az UNESCO felvette az emberiség közösen megünnepelt évfordulói közé. A hagyományoknak megfelelően a rendezvénysorozat februárban kezdődik, 9-es és 28-a között nyolc koncerttel várják az igényes kikapcsolódásra vágyó, zenerajongó közönséget.

Szokás szerint a Hegyvidék ismét a Cziffra Györgyhöz kapcsolódó események középpontjában lesz. A tervek szerint a Hegyvidéki Kulturális Szalonban megnézhetjük a Cziffra életét bemutató A virtuóz című filmet. A Hegyvidék Gallériában aatoth franyo, a MOM Kulturális Központban pedig többek között Pagels-Tóth Hanna és Sebestyén Sára kiállítása várja az érdeklődőket. Itthon és külföldön is folynak az előkészítő munkálatok. A főszervező, Besszer Szilvia örömmel számolhatott be arról, hogy országszerte tizenhárom városban rendeznek zenei és kulturális eseményeket.

Figyelemre méltó, hogy a kulturális diplomáciánk is milyen komoly erőfeszítéseket tett a Cziffra-emlékév érdekében. Tucatnyi országban több mint száz esemény viszi közelebb az ott élőkhöz Cziffra György munkásságát. Világhírű művészek és tehetséges fiatalok egyaránt kiállnak a pódiumra, hogy fejet hajthassanak a magyar zongoraművész előtt. A rendezvénybe bevont városok listáját áttekintve szembetűnik, hogy a szervezők azokra a helyekre, Londonra, Nizzára, Párizsra, Passaura és Stuttgartra összpontosítottak, ahol annak idején Cziffra György is lenyűgözte a zenebarátokat. Az óceánon túl New Yorkban is szerveznek programokat.

Februárban több koncertet is szerveznek a programsorozat részeként. Az emlékév nyitórendezvényén Liszt- és Cziffra-átiratokat ad elő a fesztivál művészeti vezetője, a Kossuth-díjas Balázs János, valamint Borisz Berezovszkij.

A MOM Kulturális Központban érdekes beszélgetést hallgathatunk meg a művészet és a vallásos hit kapcsolatáról. Balogh Kálmán cimbalomművész, Balázs János, Lukács Miklós, Rudolf Péter és Kozma Imre atya osztja meg gondolatait a nézőkkel. A Zeneakadémián tehetséges mai muzsikusok mutatják meg, hogy még mindig elevenen él az improvizálás művészete. A színpadon Snétberger Ferencet, Szakcsi Lakatos Bélát és Tony Lakatost láthatjuk. Az emlékév során nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a fiatalokat is bevonják a rendezvényekbe. Éppen ezért kiemelt figyelmet kapnak a fiatal művészek. Igazi különlegesség lesz, hogy a rendezvénysorozat reflektorfénybe állítja a zenei improvizációt, ami annak idején tömegeket vonzott Cziffra koncertjeire.
 
A járványhelyzet alakulása befolyásolhatja a programokat, ezért javasoljuk, hogy kövesse facebook oldalunkat, ahol folyamatosan frissítjük az információkat.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...