Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-01-13

Emlékek, titkok és érett bölcsesség – jó könyvek az év kezdetére

Emlékek, titkok és érett bölcsesség – jó könyvek az év kezdetére

Sokan nem szeretik a januárt, mert szomorúnak találják, hogy elmúlt a karácsony és még sokat kell várni a tavasz megérkezésére. Könyvajánló-sorozatunkban éppen ezért olyan olvasnivalókat szedtünk össze, amelyekkel ellensúlyozni lehet a borongós napokat, töprengésre késztetnek minket, képzeletben pedig izgalmas kalandokra indulhatunk.


Kezdjük egy jól ismert szerzővel! Jeffrey Archer angol írót jogosan tartják az izgalmas regények nagymesterének. Most egy igazi különlegességgel várja a rajongóit.

Váratlan fordulatban tizenkét rövid novellát olvashatunk, mégpedig kivétel nélkül meghökkentő, mozgalmas és szórakoztató kis történeteket. Láthatjuk, hogy egy féltékeny férfi miként akarja elkövetni a tökéletes gyilkosságot.

Kiderül, milyen veszélyeket tartogat egy bizarr borkóstoló, egy golfklub bárja vagy a svájci sípályák különös világa. Azok sem csalódnak, akik váratlan fordulatokkal teli szórakoztató történetekre vágynak. Jeffrey Archer könyve remek téli olvasnivaló.
 
Vérfagyasztó igazság 

Helene Flood norvég krimiíró pontosan tudja, hogy az emberi elmének is megvannak a maga korlátjai. Megváltozhat az is, hogy mire emlékezünk. Az igazság azonban előbb-utóbb napvilágra kerül, és ez mindenekelőtt a múlt sötét titkaira igaz. A terapeuta című izgalmas regény főszereplője, Sarah akár boldog is lehetne. A fiatal pszichológus egy régi házat örökölt a norvég fővárosban.

Ambiciózus férjével úgy dönt, hogy közös erővel újítják fel az otthonukat. Hamarosan azonban nemcsak az építkezés miatt támad feszültség, de Sarah munkája sem megy olyan jól, mint szeretné. A drámai fordulat akkor következik be, amikor a férj, Sigurd nyom nélkül eltűnik, így szertefoszlik a nő békés és biztonságos világa. Rettegni kezd a félig kész házban.
 
Furcsa dolgok történnek körülötte. Lehet, hogy kezdi elveszíteni a józan eszét? Miközben megpróbál fényt deríteni a megmagyarázhatatlan fenyegetés okaira, rádöbben arra, hogy a férje egyáltalán nem az volt, akinek kiadta magát. Sarah most már nem bízhat meg senkiben sem. 
 
Versenyfutás az idővel

Ljudmila Ulickaja napjaink egyik legismertebb orosz írónője. Hazánkban is többször járt már, és izgalmas regényeit nagyon szeretik a magyar olvasok. A Csak egy pestis című könyvében egy rendkívül aktuális témát dolgoz fel.

A főszereplő, Rudolf Majer egészségügyi szakember, aki a pestis ellen küzd. Moszkvába rendelik, hogy jelentést tegyen az elért eredményeiről, amikor váratlan dolog történik vele. Rosszul lesz, és kiderül róla, hogy fertőző beteg.

Ulickaja könyvének érdekessége, hogy évtizedekkel ezelőtt írta, és sokáig nem is gondolt a kiadatására. A mai világban érdekes azt látni, milyen tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk. A történetből az is kiderül, milyen nehéz megfékezni a járványt, hiszen a sikerhez elengedhetetlen az állam és a lakosság együttműködése. 
 
Emlékek és titkok

Lucinda Riley angol írónő nevét a Hét nővér-sorozat tette világhírűvé. A magyar olvasók is szeretik fordulatos történeteit, és sokan várták, hogy mikor jelenik végre meg nálunk is új könyve, az emlékek és titkok fontosságával foglalkozó Pillangószoba.

Posy gyermekkorát egy gyönyörű házban töltötte. Legszebb élményei közé tartozott, hogy a környező mezőkön a barátaival a lepkéket kergette. Csakhogy azóta eltelt egy emberöltő, és Posy most már majdnem hetvenéves.

Az idős asszony elég bölcs ahhoz, hogy belássa, ideje eladni az emlékekkel teli otthonát. Az élete azonban egy pillanat alatt a feje tetejére áll, amikor a múltjából felbukkan valaki. Ötven év után váratlanul visszatér hozzá Freddie, az első szerelme, a férfi, aki egyetlen szó nélkül elhagyta a lányt. Mi lehetett ennek az oka? Miért törte össze Posy szívét? Legfőképp pedig mit akar Freddie a régi háztól? Az asszony rádöbben arra, hogy az egész élete hazugságra alapult, és nemcsak a szerelme emléke foszlik semmivé, hanem a családjával kapcsolatban is szörnyű dolgokat tudhat meg. Ezt a könyvet azoknak ajánljuk, akik szeretik a romantikus történeteket.

A szerző Viharnővér című regényét elkapkodták a boltokból, amelyet újranyomva ismét kézbe vehetünk. A különc milliárdos halála után a gyerekei összegyűlnek egykori otthonukban, hogy megismerjék a végrendeletét. Egyik nevelt lánya, Ally válságba kerül. A szerelmi csalódása után újabb és újabb pofonokat kap a sorstól. Végül kénytelen mindent hátrahagyva elutazni Norvégiába, hogy felkutassa a vér szerinti családját.

Az élete akkor vesz fordulatot, amikor elolvassa egy százötven évvel korábban élt énekesnő életrajzát. A családregény főszereplője szembeszáll minden rosszakarójával, és az élete tragédiáit leküzdve valóra próbálja váltani mindazt, amit a gondviselés tartogat egy kétségbeesett, de elszánt fiatal nő számára.
 
Irodalmi műhelytitkok

Molnár Eszter Edina és Szajbély Mihály izgalmas irodalmi felfedezőútra hívja mindazokat, akiket érdekel a 19. század legvégének és az ezt követő boldog békeidőknek Magyarországa. Honfitársaink ekkor szabadon utazhattak Budapestről a varázslatos hangulatú erdélyi és tátrai fürdővároskákba. A Smaragd asztalban a nagyszerű irodalmár, Csáth Géza válogatott leveleit olvashatjuk.

Lenyűgöző korkép bontakozik ki belőlük, láthatjuk a barátait, Kosztolányi Dezsőt, Weiner Leót, Ady Endrét vagy éppen Karinthyt. Nemcsak Csáth Gézát ismerhetjük meg, de a levelezőpartnereit is, és így bontakozik ki előttünk e varázslatos korszak. A jegyzetek és a névmutató pedig segít abban, hogy pontosabban átláthassuk a magyar irodalom óriásainak sajátos kapcsolatrendszerét.
 
Modern rabszolgaság 

Angela Marsons angol krimiírónő veszélyes helyre kalauzolja el az olvasóit. Angliában sok román bevándorló telepedett le, és egyik közösségükre egy sorozatgyilkos kezdett el vadászni. Először egy fiatal prostituáltat gyilkolnak meg. A Törött csontok főszereplője, Kim Stone felügyelő hamar magára marad, ráadásul újabb bevándorlók válnak a brutális gyilkos áldozatává. Mindig a legelesettebbeket és a végteleneket veszi célba.

A felügyelő előtt feltárul az emberkereskedelem és a rabszolgaság világa. A fordulatos krimi megmutatja a nyugat sötét oldalát, és az is kiderül, hogy milyen erősnek kell lennie egy magányos embernek ahhoz, hogy megvédje azokat, akiket senki sem keres.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...