Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-01-26

Éteri színek – Pagels-Tóth Anna kiállítása

Éteri színek – Pagels-Tóth Anna kiállítása

Az év legjelentősebb magyar kulturális programsorozata, a Cziffra 100 Fesztivál keretében érdekes kiállítást tekinthetünk meg februárban a MOM Kulturális Központban. Pagels-Tóth Anna képei megmutatják, milyen nagyszerű újabb és újabb világokat felfedezni, és a képzőművészet eszközével az emberek elé tárni a bennük élő, valamint a lelkükben ragyogó színeket.  A virtuális kiállítás online elérhetőségéről hamarosan bővebb információt talál a MOMkult honlapon.


Pagels-Tóth Anna képeivel korábban jó néhányszor találkozhattak azok, akiket érdekelnek a kortárs magyar képzőművészet ifjú tehetségei. Alkotásai ugyanolyan jól mutatnak a kiállítótermek falán, mint a gyerekeknek szóló irodalmi magazinok oldalain. A hegyvidékiek ráadásul hosszú éveken keresztül a festőművésszel is összefuthattak, hiszen itt járt egyetemre, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem grafika szakára. 2010-ben szerzett tervező grafikusi és dizájnermenedzseri diplomát.
 
Szabadság és ragyogás

Legújabb kiállításának anyaga ragyogó színeket hoz a téli időszakba. A képek elevenen tündökölnek, és az emelkedett, éteri megjelenés még inkább kihangsúlyozza – amikor időnként sötétebb árnyalatok is felbukkannak mellettük –, hogy világunkban éppen az ilyen ellentétek miatt milyen hatalmas energiák feszülnek. A fiatal művész nagyon ért ezeknek az energiáknak, a kisülés lehetőségét ígérő, feszült pillanatoknak a vizuális ábrázolásához. Alkotásai azonban mégsem komorak, mert nagyszerű érzékkel megragadva a legharmonikusabb arányokat, ügyesen feloldja a szorongást, hogy utána néhány jól megválasztott színnel – árnyalattal, alakzattal – nyugalmat és kiegyensúlyozottságot varázsoljon a vászonra.

Miután megszerezte tervező grafikusi diplomáját, egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy Pagels-Tóth Annak hajlandó és képes az alkotásnak szentelni az életét. Lenyűgözte az önkifejezéssel járó szabadság érzése, és az ihlet néha mintha az éteri magasságokból ölelte volna körbe, amikor lelki szemei előtt megjelent egy-egy színkombináció. 
 
A mesék bűvöletében 

A lenyűgöző, szabadon szárnyaló fantáziájú történetek szinte felkínálják magukat arra, hogy a művész az illusztrációk elkészítése során – saját magát is kifejezve – a lelkét beleöntse a formákba, és képekbe formálja a világ dinamikus kölcsönhatásait. Pagels-Tóth Anna képes arra, hogy a nagyvárosi élet pillanatait puritán hatású, ugyanakkor drámaian erőteljes reflexiókban ragadja meg. Nem véletlenül tartják a vizuális kommunikáció nagymesterének. Nem riad vissza attól sem, hogy új dimenziókba átlépve, változatos technikákkal örökítse meg az elméjében testet öltő képeket. Szívesen készít kollázst, grafikát, fényképet és festményt is. A meglátogatott, földöntúli dimenziók között találjuk a mesék világait.

Úgy érzi, hogy a gyerekeknek szánt képeiből nagyon sokat lehet tanulni. Jó pár olyan alkotást hozott létre, amelyekben tetten érhető a világra rácsodálkozó gyermekek naiv öröme és ámulata. Szereti érvényre juttatni a maga sajátos képvilágát. A saját, szürreális, gyakran elvont grafikai nyelvezete könnyen lefordítható a mesék nyelvére. Éppen ezért a gyerekeknek szánt történetek illusztrációja nagyon közel áll hozzá. Annak idején azért is választotta a grafikai képzést, mert az ott tanultak hozzásegítették az önkifejezésre, emellett lehetővé tették, hogy érzelmeit és gondolatait mindenki számára érthető módon tudja kifejezni. Nem fél a kihívásoktól, szívesen vág bele nehéznek tűnő, új feladatokba. 
 
Kíváncsian és újszerűen

Mérhetetlen kíváncsiság vezéreli és optimistán halad tovább a maga útján. Nagyon erős mozgatórugónak tartja a festőművészek szabadságát, és azt, hogy önmagát kifejezve egyre újabb határokon átlépve, ösztönösen haladhat az útján.

A grafikáit láthattuk már a MOM Sportban, egy csoportos kiállítás keretében. Festményekből és grafikákból egyéni kiállításokat rendezhetett a Fiktív Bár Gasztró Galériában, a Bartók Béla Boulevard-ban és a Múzeum Hotelben. Tárlatain arra törekszik, hogy a látogatóknak elemi erejű művészeti élményekben legyen része.

Ebben sokat segít az is, ahogy gondosan elrendezi a falra kihelyezett képeit. A teremben így azok nemcsak külön-külön hatnak, de összességükben is megragadják a szokatlan dolgok iránt nyitott érdeklődőket. Hatalmas, kreatív energia tombol az alkotásaiban, és ez az erő nemcsak a látómásszerű vízióknak ad eleven színt és szemmel jól megragadható formát, de mesésen varázslatos hatást gyakorol az intenzív művészeti élményre vágyó nézőre is. A képeken külön-külön ugyanaz az abszolút művészeti szabadság érvényesül, mint a kiállítás egészében.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...