Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-01-26

Hogyan óvjuk a téli hidegben az izmainkat, ízületeinket?

Hogyan óvjuk a téli hidegben az izmainkat, ízületeinket?

Amikor nulla fok alá csökken a hőmérséklet, érezzük, mennyire megviseli testünket a hideg idő. Sokan emiatt is ódzkodnak a téli szabadtéri sportolástól. De mit tehetünk azért, hogy megóvjuk magunkat az időjárás hatásaitól?


Sétáljunk minden nap!

Bármennyire vonzónak találjuk is a fűtött, meleg szobát a hideg téli napokon, tudnunk kell, hogy szervezetünknek télen-nyáron szüksége van a friss, kinti levegőre. Sőt, a home office és a kijárási korlátozások meghosszabbítása miatt most még fontosabb tudatosan figyelnünk arra, hogy minden nap tartózkodjunk a szabad levegőn. Akinek kutyája van, annak a kedvence megoldja ezt a problémát, hiszen az állatot muszáj napjában többször is sétálni vinni. Ha úgy érezzük, hogy kifejezetten bántó és kellemetlen az időjárás, töltsünk kinn többször kevesebb időt, de arra ügyeljünk, hogy minden nap gyalogoljunk legalább összesen húsz percet, fél órát. 
 
A bemelegítés nagyon fontos

A hideg, merev izmok jóval sérülékenyebbek, ezért lényeges, hogy felkészítsük szervezetünket a fizikai erőfeszítésre, még akkor is, ha csak egy rövid sétára indulunk. Ilyenkor még otthon, a meleg lakásban mozgassuk át alaposan a testünket, ne hagyjunk ki egyetlen izomcsoportot sem. Ha úgy gondoljuk, vásároljunk bemelegítő krémet, amivel átkenhetjük a problémás testtájakat, de soha ne felejtsük el, hogy a krém nem helyettesíti, hanem csak kiegészíti a bemelegítő gyakorlatokat. Ugyanígy, a séta vagy a szabadtéri sport után ne spóroljuk el a levezetést sem, mert az edzés végén is szüksége van nyújtásra a fáradt izmoknak, igénybe vett ízületeknek. Jó szolgálatot tehet ilyenkor a hengerezés is, amelynek segítségével alaposan átmasszírozhatjuk az izmainkat. 
 
Öltözzünk rétegesen!

Ha odakinn, a szabad levegőn sportolunk, különösen fontos a lábainkat, a bokánkat és a térdünket melegen tartani, ahogy a nyakunkat, a csuklónkat és az ujjainkat is. A sapka, a sál, a kesztyű ne maradjon otthon, a réteges öltözék pedig alapvető fontosságú. Arról se feledkezzünk meg, hogy a szabadtéri edzés után még haza is kell érnünk, tehát úgy induljunk el, hogy egy vízzáró réteg, például egy széldzseki legyen rajtunk, amit nem fúj át a szél, amikor már leizzadtunk. Arra is ügyeljünk, hogy ne viseljünk túl szoros holmikat, mert azokkal még jobban elszorítjuk a hideg hatására amúgy is összeszűkült ereket. A cipőnkön pedig sose spóroljunk, olyat vegyünk, ami megfelelően „esésbiztos”, azaz amit kifejezetten téli szabadtéri mozgáshoz fejlesztettek ki.
 
Szabaduljunk meg a súlyfeleslegtől!

A megfelelő étrend legalább olyan fontos testünk állapotának karbantartásához, mint az előbb felsoroltak. Télen se feledkezzünk meg a bőséges folyadékpótlásról, ahogy a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásáról, vagyis a rostban gazdag étkezésről sem.

Ne gondoljuk, hogy mivel télen jótékonyan eltakar minket a sok ruha, nem kell ügyelnünk az alakunkra. Az ilyenkor felszedett plusz kilóktól nem lesz könnyű tavasszal megszabadulni, arról nem is beszélve, hogy a tetemes súlyfelesleg az ízületeinket alaposan megterheli. Az antioxidánsok pótlása javíthat állapotunkon: a C- és az E-vitamin, valamint a cink, a vas, a réz és a szelén segít a kellemetlen tünetek csökkentésében.
 
Próbáljuk ki a nordic walkingot!

Ha az eleséstől való félelem akadályoz minket abban, hogy kint mozogjunk, ideje megpróbálkoznunk a nordic walkinggal. A kézben tartott speciális botok használata ugyanis fokozza a gyaloglás intenzitását, és harminc százalékkal csökkenti a térd-, valamint a csípőízületekre jutó terhelést.

A Normafánál, a hegygerinctől délre, a Jánoshegyi út és a Gyermekvasút közötti erdőben az úgynevezett MHK Kör nevű útvonal a legalkalmasabb a nordic walkingra. A mintegy 5 km hosszú pálya legkönnyebben elérhető beszállási pontja a székelykapu mögött található, de elhalad a libegő felső állomásának közelében is. Az MHK Kör egyenletesen halad, jelentősebb emelkedők vagy lejtők nélkül.

Abban az esetben, hogyha még teljesen kezdők vagyunk, és szeretnénk szakképzett oktató, túravezető segítségét igénybevenni, akkor érdeklődjünk a High-Tech Sportok Bázisánál, ahol választható nehézségű és hosszúságú túraútvonalak közül választhatunk.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...