Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-02

Estély a vörös kertben – virtuális kiállításmegnyitó a Hegyvidék Galériában

Estély a vörös kertben – virtuális kiállításmegnyitó a Hegyvidék Galériában

A mai világban egyre nehezebb a helyzete a képzőművészet iránt rajongóknak, ha szeretnének megnézni egy szép kiállítást, tárlatot. Rájuk gondoltak a Hegyvidék Galériában, amikor megszervezték, hogy a Cziffra 100 Fesztivál keretében megrendezendő kiállításuk megnyitóját virtuálisan – az interneten keresztül – is meg lehessen tekinteni. Így nem kell a korlátozások miatt aggódnunk, miközben megnézhetjük egy különleges magyar művész egészen egyedi alkotásait.


Immár egy éve annak, hogy a koronavírus megnehezíti a hétköznapjainkat, és a feje tetejére állítja jól megszokott világunkat. Az elmúlt tizenkét hónap során nem járhattunk olyan sokat színházba, koncertekbe, kiállítótermekbe, mint ahogy azt szerettük volna. A lakosság egészségének megvédése azonban mindennél fontosabb. Érdemes elviselni a korlátozó intézkedéseket, hiszen kellő fegyelmet tanúsítva mi is hozzájárulhatunk a járvány leküzdéséhez.

Hála a XII. kerületben működő kulturális intézményeknek, nem kellett teljesen lemondanunk a koncertekről, a színházi előadásokról és a kiállításokról. Galériáink és kulturális központjaink a nyár során szabadtéri rendezvényeket szerveztek és egyre nagyobb hangsúlyt helyeztek a virtuális programokra.

Bár egy virtuális koncert nem érhet fel azzal az élménnyel, mintha ott ülnénk az előadóteremben és így hallgathatnánk meg a fellépők előadását, de így legalább nem esünk ki teljesen a kultúra vérkeringéséből.

Egy hasonló kezdeményezés gyümölcseit élvezhetjük február 10-én, délután 6-kor. Az idei év egyik legfontosabb hazai kulturális rendezvénysorozata a Cziffra Fesztivál. E program szervezőivel együttműködve rendezi meg a Hegyvidék Galéria és a Várfok Galéria az Estély a vörös kertben című kiállítás virtuális megnyitóját.
 
Legelöl a névsorban

Tóth István Ferenc magyar-francia festőművész 1954-ben született Nyíregyházán. Hosszú út várt rá, míg a Nyírségből eljuthatott Párizsba, ahol az egész világ szeme láttára bebizonyíthatta, mennyire tehetséges. Segítséget jelentett, hogy 1978-ban számíthatott Victor Vasarely támogatására. A magyar művész előtt megnyíltak a legrangosabb francia főiskolák és kiállítótermek ajtajai. A franciák azonban nehezen birkóztak meg a Tóth István Ferenc névvel.

Ekkor az egyik barátjának meglepő ötlete támadt. Amikor felmerült, hogy a festőnek könnyebben kimondható művésznévre lesz szüksége, két a betűt írtak a vezetékneve elejére. Így született meg aatoth franyo. A névválasztásnak nagyon is kézenfekvő oka volt. A katalógusok készítői és a kiállítások szervezői a művészeket szinte mindig ábécésorrendben sorolják fel. Hála új nevének, franyo így minden katalógusban a legelső helyen szerepelt.

Először 1981-ben tartott egyéni kiállítást, Párizsban. Utána meghódította New Yorkot, Münchent és számos más francia nagyvárost. Eljutott Ukrajnába, Kínába és természetesen Magyarországra is. Első művészeti korszakának időszaka 1989 után ért véget. A sötétséget felváltotta a számtalan vörös árnyalat ragyogása. A változás nem csupán egy helyhez, hanem egy időponthoz is kötődik.

Drámai fordulatot vett az élete, amikor először eljutott Mongóliába. Megragadta e távoli, még ma is titokzatos ország varázsa. A végtelen sztyeppén rátörő benyomások megváltoztatták eddigi életpályáját. Franyo azóta hűséges zarándokként minden évben visszatér Dzsingisz kán szülőföldjére. Nagyon fontosnak tartja, hogy Európa jobban megismerje e távoli birodalom kultúráját, éppen ezért nagyszabású kiállítást szervezett az UNESCO-palotában, Párizsban.

Első hazai kiállítására a Francia Intézetben került sor Budapesten, 1997-ben, amit két évvel később, 1999-ben a párizsi Magyar Intézetben szervezett bemutató követett. Itthon a Várfok Galériában találkozhatunk a műveivel. Igazi különlegesség, amire most februárban a Cziffra Fesztivál keretében kerül sor a Királyhágó tér 10-ben.

A kiállítás virtuális megnyitója lehetővé teszi, hogy otthonról vegyünk részt válogatott művészek társaságában egy kortárs festő kiállításán.

A mai világ eseményei

A korszerű megoldások használata lehetővé teszi azt is, hogy február 16-án részletesebben is megismerkedjünk a képekkel. Délután 6-kor Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője és Kallós Judit, a Hegyvidéki Galéria szakembere tart közös tárlatvezetést.

Nem véletlen, hogy aatoth franyo műveit éppen a magyar zenészhez kapcsolódó fesztivál során nézhetjük meg. Ők ketten nemcsak ismerték egymást, de jó barátok is voltak. Cziffra György tette lehetővé, hogy franyo első alkalommal kiállításon mutathassa be az alkotásait. A két művészettörténész mesél nekünk a Franciaországban új hazára talált magyarok hétköznapjairól, valamint megismertetnek franyo képi világának sajátosságával is. Érdemes elgondolkodni az adott alkotások címén is. A festő ugyanis gyakran reagál a mai világ aktuális eseményeire.

Néha könyörtelen gúnnyal illeti ostobán viselkedő embertársainkat és a maga útján igencsak döcögősen haladó modern társadalmat. Figyelemre méltó, hogy milyen szimbólumrendszert használ. A képeket látva tanúi lehetünk az idő múlásának, és a párizsi nagyváros fogatagából eljuthatunk a thaiföldi őserdőbe, ahol mostanában a művész is egyre több időt tölt.

Ne lepődjünk meg akkor sem, ha a groteszk alakok között időnként francia vagy magyar nyelvű szövegek bukkannak fel. Ezek is elősegítik a művész üzenetének átadását. A vörös kertben járva olyan alkotások sora vár ránk, amelyek gondolkodásra késztetnek, és esetleg felkeltik bennünk a vágyat, hogy időnként mi is úgy lássuk a világot, mint a kiállító.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...