Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-09

Repülés, titkok és Olaszország – könyvajánló felnőtt olvasóinknak

Repülés, titkok és Olaszország – könyvajánló felnőtt olvasóinknak

Összeállításunkban azoknak válogattunk szép olvasnivalót, akiknek már kezd elegük lenni a hidegből, a szélből és a bezártságból. Elbűvölő történetek szólnak a múlt titkairól, a repülés csodájáról, ráadásul eljuthatunk Toscanába, az Al-Dunához és egy magyar író meglepetésekkel teli konyhájába is.


Kezdjük régi ismerősünkkel, Angela Petch íróval, akiről köztudott, hogy imád utazni. Beleszeretett a csodálatos olasz tájakba, és ha teheti, minden évben hosszú hónapokat tölt ott.

Tavaly áprilisban már bemutattuk Toszkán titok című könyvét. Most végre itt a regény folytatása, egy megrendítő és elbűvölő történet a múlt titkairól és a szeretet erejéről.

A Toszkán emlék hősnője egy magányos, idős hölgy. Észreveszi, hogy a házában egy otthonról elszökött kisfiú keresett menedéket. Giselda néni pártfogásába veszi a nehéz sorsú Davidét, és miután megbarátkoznak, segít neki kideríteni, hogy mi történt az apjával.

A regény önálló olvasmánykét is megállja a helyét, és valószínűleg nagyon tetszik majd azoknak, akik szívesen bejárnák a lenyűgöző olasz tájakat. 
 
Repülni jó dolog 

Amikor Patrick Smith beiratkozott a pilótaképző szakiskolába, nem gondolta volna, hogy egy szép napon könyveket ír a szakmájáról. A munkája során azonban rengeteg értékes tapasztalatot gyűjtött, és ezeket szerette volna megosztani.

Így született meg a repüléssel kapcsolatos tényeket és tévhiteket izgalmas, de mégis közérthető módon feltáró könyve, az Üdv a fedélzeten!
 
Ha valaki szeret repülni, akkor aranyat érhet egy ilyen gondos összeálltás, amiből kiderülnek a légitársaságok és az utasszállítás legizgalmasabb titkai. Smith remekül ír.

Amellett, hogy elmagyarázza a repülés alapvető dolgait, időnként megosztja személyes élményeit is az olvasóval, így a könyve még a rendszeresen repülő törzsutasoknak is tartogat meglepetéseket. 
 
A szerelem és a halál könyve

Szabó T. Anna József Attila-díjas költő és műfordító 1987-ben a családjával települt át Magyarországra Kolozsvárról. Budapesten él a férjével, az ugyancsak író Dragomán Györggyel. Cikkeivel, verseivel rendszeresen találkozhatunk a hazai irodalmi lapokban. 2002-ben kapott József Attila-díjat. Szabadulógyakorlat című novelláskötetében olyan témákról ír, mint a test és a lélek, a boldogság és a szenvedés, meg az ember szívében lakozó, néha csodálatos, máskor dermesztő erők.

A rövid történetekben nehéz kérdésekre keresi a választ. Szeretné kideríteni, mi történik velünk, ha engedünk a vágyainknak, vagy akkor, ha elnyomjuk őket magunkban. Alaposan körüljárja, mi lesz akkor, ha felszínre tör a kultúra máza alól az ösztönök világa. A történetek egy része a múltban, míg mások a jelentben játszódnak. Némelyik novella mintha valóságos eseményeket dolgozna fel, míg egyesek a fantázia világának határait feszegetik. Az írásokban egyszerre érhető tetten a szilaj felfokozottság, de tanúi lehetünk annak is, ahogy a túlvilági szenvedély összecsap a hétköznapok józanságával.

Azoknak ajánljuk ezeket a novellákat, akik szeretnének többet megtudni az önmaguk megismerésére törekvő emberekről és a köztük lévő – néha egyszerűnek tűnő, ám valójában mégis titkokkal teli – kapcsolatokról.
 
Izgalmas múltunk titkai 

Bánó Attila nevét jól ismerik mindazok, akiket érdekel Magyarország története, és szeretnének többet megtudni múltunk titkairól. Legújabb könyve a 30 új meghökkentő eset a magyar történelemből címet kapta. A szerző a tőle megszokott módon részletekbe menő kutatást folytatott, és a múltból előkerülő adatokat izgalmasan teszi le az olvasó elé.

Tanúi lehetünk annak, ahogy 1526-ban Mária királynénk Szulejmán szultán elől menekülve Pozsonyba próbálja vinni a koronázási jelvényeket. Megtudhatjuk, mi történt az ostrom után Bornemissza Gergellyel, Eger hősével. Sokan talán most hallanak először Lodovico Gritti itáliai drágakő-kereskedőről, aki Magyarországon próbálta meg a pecsenyéjét sütögetni. Szapolyai János mellett tett szert nagy befolyásra, és a végén még attól sem riadt vissza, hogy megpróbálja megkaparintani magának a magyarok koronáját. Az egymást követő izgalmas történetek nagyszerű áttekintést adnak a magyar történelem legzivatarosabb, ugyanakkor legizgalmasabb évszázadairól. 
 
Egy különleges szakácskönyv

Dragomán György marosvásárhelyi születésű író jó néhány izgalmas könyvel lepte meg a hazai olvasókat. Rövidebb írásaival pedig a legismertebb irodalmi folyóiratokban találkozhatunk. A Főzőskönyvben meglepő és izgalmas területre merészkedik. A neves író ugyanis szenvedélyes szakács, aki végre feltálalhatja nekünk kedvenc receptjeit.

Lelkesen beszámol a nagy családi főzésekről, a régi receptek megismeréséről és az újszerű dolgok kifejlesztéséről. Az ételkészítés titkaival családi történetek révén ismerkedhetünk meg. Humoros és komoly novellák várják az olvasót, aki nemcsak izgalmas dolgokat tanulhat, hanem ezek egy részét ki is próbálhatja a konyhájában. Dragomán nagy felismerése, hogy a főzés remek kikapcsolódás. Mindig is élvezte, ahogy kiszabadulhat a munka sötétjéből, hogy utána beléphessen a konyha fényébe. 
 
Egy utazás krónikája

Szálinger Balázs 2018-ban izgalmas utazásra indult. A József Attila-díjas költő Jókai Mór útmutatását követve Az arany ember jól ismert helyszínén, a Vaskapu-szorosban töltött egy hónapot a feleségével. Első prózai kötetében megmutatja, hogyan találkozhat a költői fantázia az útleírások realizmusával.

Az Al-dunai álom egy olyan ezerarcú vidéket tár fel az olvasók előtt, amelyik bár közel van hozzánk, mégsem szerepel az utazási irodák kínálatában. A személyes élményekkel teli könyv üdítő és friss olvasmány.

Kiválóan alkalmas arra, hogy egy költő minden apró részletet megragadó szemén át láthassuk a különleges, dunai tájat.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...