Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-18

Szerelem, hősök, mesék és környezetvédelem kicsiknek – könyvcsokor a gyerekeknek

Szerelem, hősök, mesék és környezetvédelem kicsiknek – könyvcsokor a gyerekeknek

Összeállításunkban három izgalmas könyv várja a nagy gyerekeket és a tizenéveseket: sok kalanddal, romantikával és egy kis borzongatással. Utánuk egy bátor oroszlán nyitja meg a legkisebbeknek szánt történetek sorát: finom sütiket süthetünk és megismerhetjük az életet adó víz meg az ősi erdők titkait is.


Kezdjük némi szerelemmel és izgalmas repüléssel. Erdős Zsuzsanna azonnal belopta magát a fiatal magyar olvasók szívébe, amikor megjelent a Vedd már észre! című első regénye. Az új esztendőben egy új könyvvel lepte meg az olvasóit. Ennek főszereplőjére, a tizenhat éves Dórira egészen különleges körülmények között talál rá a szerelem.

A kislány első látásra átlagos tininek tűnik. Éli a maga nyugodt életét, a barátnőivel lóg, iskolába jár, és a szülei is egészen jó fejek. A mindennapjai akkor fordulnak fel, amikor elküldik Angliába egy nyelvtanfolyamra. A hazatérése után döbbenten tapasztalja, hogy már semmi sem a régi. Hazugságokkal szembesül és kénytelen nyomozni, hogy kiderüljön, ki is ő valójában. A Légből kapott szerelem hősnője azonban ügyes nagylány. Összeszedi magát, és elszántan szembeszáll a zűrzavarral. Lassan véget érnek gyermekévei és önállóvá válva átlépheti a felnőttkor küszöbét. 
 
Fantasztikus kalandok

Ugyancsak a nagykamaszoknak szól a világhírű kanadai író, Morgan Rhodes Falling Kingdoms sorozatának új kötete, a Fagyos hullámok. A szerző gyermekként szeretett volna hercegnővé változni, hogy izgalmas kalandokat élhessen át a tűzokádó sárkányok és a hős lovagok világában. Ez az álma nem vált valóra, viszont sikerült megteremtenie a saját mágikus birodalmát.

Ebben a világban kelnek útra a lázadók, a király hívei, hogy ezernyi veszéllyel dacolva megküzdjenek a trónért. A hősök között ifjú hercegnőket, acélszívű lovagokat, elszánt lázadókat és semmitől sem félő varázslónőket találunk. A legtöbbjük olyan fiatal, mint a könyv olvasói, így, miközben megpróbálják megmenteni népüket és hazájukat, komoly fejtörést okoz nekik a szerelem és a kötelességtudat konfliktusa. Az izgalmas kalandok során láthatjuk, hogyan találnak egymásra a szerelmesek, és mire hajlandók azért, hogy a jó elnyerje a neki kijáró jutalmat.
 
A titokzatos oroszlán

Tony Wolf, vagyis Antonio Lupatelli már évtizedekkel ezelőtt belopta magát a gyerekek szívébe. A szülők is nagyon szeretik csodálatosan illusztrált mesekönyveit, például a Mesél az erdő sorozatát.

Nagy smaragd című könyvében ismét visszatérünk a rengetegbe. A kis hörcsög, Tom boldogan él jó barátja és szomszédja, Olli társaságában. Szokásos hétköznapjainak azonban véget vet a gonosz patkány támadása.

A ronda jószág és a bandája elrabolja Ollit. A kis hörcsög úgy dönt, minden áron kiszabadítja a barátját, ezért útra kel és nem riad vissza még a félelmetes sivatagtól sem. Tom varázslatos világában egy új barát várja a kis hőst. A titokzatos, nagyon bátor oroszlán segít Tomnak eljutni a patkány fekete kastélyába. A történet végén természetesen az igazság diadalmaskodik.
 
Sütögetés a hidegben

Februárban néha olyan rossz az idő, hogy nincs szívünk a hidegbe kimenni a gyerekekkel. Ez persze nem jelenti azt, hogy unatkoznunk kellene, mert otthon is remek dolgokat csinálhatunk. Hála Karin Kerber szerkesztőnek, megcsinálhatjuk a gyerekek kedvence, Bori receptjeit.

A Süssünk Borival! című könyv hatvanöt ízletes recepttel lepi meg a legkisebbeket. Ezeket együtt készíthetjük el gyermekeinkkel vagy unokáinkkal. Remek móka a habverés és a finom krémek kóstolgatása.

Az ifjú szakácsok munkáját rengeteg fénykép könnyíti meg. Lépésről lépésre áttekinthetjük a sütemények elkészítésének folyamatát. Bori megmutatja, hogyan süthetünk mogyorós tallért, cseresznyés pitét, de még tortát vagy egyszerű kis falatkákat is. Ráadásul számos hasznos tippet és szórakoztató játékötletet is kapunk.
 
Tudnivalók a környezetünkről

Gévai Csilla író és képzőművész nevét jól ismerik a szülők, mert az elmúlt tizenöt évben megannyi izgalmas könyvet írt a kisebb és a nagyobb gyerekeknek. Ráadásul több könyvben nemcsak szerzőként láthatjuk a nevét, hanem illusztrátorként is izgalmas képeket alkotott.

Új művének a címe pontosan elárulja, hogy miről szól: Nagyon kék könyv – Mindent a vízről. Csilla szerint egyetlen ember sem vonhatja ki magát a felelősség alól, ha a környezetünk védelme a tét.

Mindannyiunkra nagy és komoly feladatok várnak. Már korábban is foglalkozott e fontos témával, most pedig a víz témakörét veszi alaposabban szemügyre. A szerző azt reméli, hogy munkája hatására jó pár gyerek kedvet kap arra, hogy felnőve vízügyi szakemberként vagy épp tengerbiológusként hozzá járuljon a természet állapotának megóvásához. Gévai Csillának két gyermeke van, és szívügyének tekinti a környezetvédelmet.
 
A fák különleges világa

Piotr Socha lengyel művész nagyon szereti a természetet. Ezen nincs miért csodálkozni, mert egy méhész gyermekeként volt alkalma megismerni az állatvilág féltve őrzött csodáit.

Legújabb könyve a Fák címet kapta. Ebben a különlegességnek számító kötetben rengeteg érdekes dolog vár ránk. Megismerkedhetünk a világ legöregebb, legmagasabb és legvastagabb fáival. A szemünk előtt elevenedik meg jó néhány ismert történet.

Találkozhatunk Ádámmal és Évával, Robin Hooddal, sőt Buddhával is. Megismerhetjük a favágó munkáját, és láthatjuk, milyen hangszereket, járműveket vagy épp épületeket lehet készíteni ebből az értékes anyagból. Igazi különlegesség, hogy közelebbi dolgokat tudhatunk meg a szent fügefáról, sőt a híres Életfáról is.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...