Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-18

Szabadtéri időtöltés a családnak - tanösvények útján 1

Szabadtéri időtöltés a családnak - tanösvények útján 1

Ha úgy érezzük, szívesen kimozdulnánk a gyerekekkel a négy fal közül, akkor kerekedjünk fel a családdal, és töltekezzünk fel a természetben! Ehhez a legjobb időtöltés, ha egy mindenki számára élvezhető túra keretében felfedezzük a közelünkben lévő tanösvényeket.


„A tanösvény kijelölt, jelzéssel ellátott tematikus túraútvonal, amelyen állomáshelyekhez kötődően, tájékoztató táblák és/vagy kiadványok segítségével ismerhetők meg az érintett terület természeti értékei és kulturális öröksége. Bejárásuk különösen azok számára jelenthet élményt, akik önállóan, gyalogszerrel, hosszabb-rövidebb séta keretében szeretnék felfedezni, megismerni egy adott terület – a legtöbb esetben védett természeti terület – értékeit, érdekességeit, látnivalóit” – így hangzik a tanösvény definíciója. De miért is jó tanösvényeket járva túrázni?
 
A tanösvények előnye:

legtöbbször egy rövidebb – néhány kilométeres – séta keretében bejárhatók,

többnyire kiépített útvonalon haladhatunk, ami akár babakocsival is bejárható,

táblákon keresztül megismerhetjük az adott környék állat- és növényvilágát,

általában nincsenek nagy szintemelkedések az útvonalon.
 
Fedezzük fel a környéket!

Kilátás a Kis- és Nagy-Hárs-hegyről

A 7 kilométeres könnyű túrát a hűvösvölgyi villamos-végállomásnál kezdjük. A Gyermekvasút végállomásának épülete mellett induló sárga jelzésen a villamossínekkel párhuzamosan tesszük meg az első lépéseket, aztán az erdőbe kanyarodva folytatjuk az utat. Lassan magunk mögött hagyjuk az autók zaját. A következő elágazásnál, a pihenőpadnál rögtön balra kanyarodunk, majd folytatjuk a mászást felfelé. Innen már csak száz méter és elérjük a kis-hárs-hegyi kilátót. A Makovecz-építmény stílusa jellegzetes. Fentről csodálatos a kilátás, érdemes megküzdeni vele.

Ezután nekivágunk a Nagy-Hárs-hegy megmászásának. A csúcs alatt elérjük a Bátori-barlang bejáratát, ami onnan kapta a nevét, hogy Császári Bátori László pálos szerzetes a 15. században közel húsz éven át fordította és írta a magyar Bibliát, valamint a szentek életét itt a barlangban. Még néhány kanyar és pár perc emelkedő után elérjük a hegy csúcsát és a kilátót. Körpanoráma tárul elénk, egyszerre látjuk a Budai-hegyek és a Pilis-hegység jellegzetes hegycsúcsait. A sárga jelzésen megyünk tovább.

Néhány lépés után kiérünk a Csanádi-pihenőhöz, ahol tűzrakó hellyel ellátott pihenőpadokról csodálhatjuk meg a kilátást a Pilis felé, előtérben a Kevélyek vonulatával. A gyaloglást a szívbarát tanösvényen folytatjuk. Ez az ösvény az első olyan útvonal, amelyet a szív- és érrendszeri betegségekből gyógyulók rehabilitációs folyamatának elősegítésére hoztak létre
(ilyen ún. kardióösvény a Normafánál is található). Ez egy olyan körút, amelynek szintkülönbsége minimális, ezért fokozatosan lehet rajta erősíteni. Az ösvény a hűvösvölgyi Szent Ferenc Kórháztól indul, és megkerüli az egész Hárs-hegyet.

Ha ennek egy szakaszán megyünk végig, akkor rövidesen elágazáshoz érkezünk, ahol a piros jelzés balra lekanyarodik a völgybe. Amennyiben erre folytatjuk a túrát, a szakasz végén elérjük a Hűvösvölgyből Nagykovácsiba tartó műutat, és az út túloldalán a Hűvösvölgyi Nagyrétre érkezünk. A rét peremén térkövekkel kirakott futópálya kanyarog, a hűvösvölgyi tanösvényt pedig kacskaringós fajárdák teszik izgalmasabbá, de főként akadálymentessé, így a következő szakaszt akár babakocsival vagy kerekesszékkel is bejárhatjuk. Az Országos Kék jelzésre kanyarodva érkezünk meg Hűvösvölgybe, a Gyermekvasút végállomásához.
 
Budakeszi – impozáns mamutfenyők

Budakesziről mindenkinek a Vadaspark jut az eszébe, pedig van itt más látnivaló is, amelyeket egy 9 kilométeres túrára felfűzve vagy helyszínenként külön-külön is be lehet járni. Budapestről két buszjárat is érkezik ide, az egyik Hűvösvölgy felől, a másik Budaörsöt érintve. A végállomástól 10 perc sétával elérhető a két csodás mamutfenyő, így érdemes rögtön itt kezdeni és kigyönyörködni magunkat. A Mária út jelzéssel ellátott Munkácsy Mihály utcán sétálunk, majd az utca végi kanyarnál átmegyünk a kis fahídon.

A fák 2008-ban voltak 100 évesek. Jelenlegi magasságuk nagyjából 35 méter, ami persze eltörpül a világ legmagasabb 84 méteres mamutfenyőéhez képest, de így is impozáns látványt nyújtanak. A környező pihenőpadokon elidőzhetünk egy kicsit, aztán végigjárhatjuk a fenyőktől induló mesés tanösvényt, ahol a gyerekek mókás feladatokat kapnak. Azért a felnőttekre is gondoltak, néhány táblán idősebbeknek szóló feladat is van. A fenyők vidékét elhagyva sétáljunk keresztül a főutcán, és keressük meg a művelődési központot, ahol jobbra bekanyarodva a Kossuth Lajos utcán elcsípjük a piros kereszt jelzést.

Ezen elindulva rácsatlakozunk a piros sávra. A hegyoldalban elhagyjuk a házakat, majd rövidesen az erdőbe érünk, ahol jó széles, sétányhoz hasonló erdei ösvényeket találunk. A piros sáv jelzésre csatlakozva már egy szintben, sőt egy kicsit lefelé haladva meg is érkezünk a makkosmáriai Angyalok királynéja kegytemplomhoz.

A legenda szerint 1731-ben egy csodálatos jelenés miatt vált szentté ez a hely, és sok viszontagság után, 1938 és 1947 között épült meg a jelenlegi templom. Itt nagyon szép ligetes pihenőrét van, fedett esőbeálló, valamint több tűzrakó hely is várja a piknikezőket. A monda szerint egy tölgyfára akasztott szentkép volt az első emlék ezen a helyen, amelynek az eredetijét a tölgyfa törzsével együtt a templomban őrzik, ennek másolata most is látható a templom bejáratától nem messze.

Ha elindulunk lefelé, a speciális viola (lila) színű Mária-jelzést követve, mely a zarándokútvonalakon jelenhet meg, akkor az erdei ösvényen érhetünk el túránk végén újra a buszvégállomáshoz.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...