Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-25

Lenyűgöző fényképek – Sebestyén Sára fotókiállítása

Lenyűgöző fényképek – Sebestyén Sára fotókiállítása

Márciusban izgalmas fényképeket tekinthetünk meg a MOM Kulturális Központban. Az épületrészletek, a színek és a formák lágy harmóniája, a merev geometriai szabályokkal szembehelyezkedő játékos fények jól jelzik, hogy egy konstruktivista művész mutatja meg nekünk, hogy milyennek látja a világot. 


Az év legnagyobb kulturális eseménysorozata nemcsak nálunk, a Hegyvidéken, de egész Magyarországon a kerületünkben immár hatodik alkalommal megrendezendő Cziffra György-fesztiválhoz kapcsolódó Cziffra-100 emlékév lesz. A magyar zene zsenijét több mint száz rendezvénnyel ünneplik meg a fővárosban, vidéken, és azokban a külföldi városokban, ahol Cziffra György lenyűgöző koncerteket tartott a 20. század derekán és második felében. A rendezvénysorozat azonban nem korlátozódik csak a muzsikára. Az emlékévhez számos irodalmi és képzőművészeti program is kapcsolódik. Ezek közül jó párnak kerületünk ad otthont. A MOM Kulturális Központ Reich Károly galériájában március 31-ig tekinthetjük meg Sebestyén Sára fényképeit
 
Tiszta szerkezetek és színek

Az ötvenedik születésnap mérföldkő minden ember életében. Ilyenkor a legtöbben még tele vannak tetterővel, életörömmel, de már hosszú évtizedek tapasztalataira támaszkodhatnak. Sokat elmond valakiről, hogy hol és milyen körülmények között ünnepli ezt a kerek évfordulót.

Sebestyén Sára a szülővárosába, Esztergomba tért vissza, és a születésnapját egy gyönyörűen megvilágított kiállítóteremben a saját képei között ünnepelte. A fényképeken látható tiszta élek az emberi élet szimbólumai. Klasszikusak, ugyanakkor újszerűek az arányok, érzéki a vonalak és a sávok találkozása, azonnal a szemünkbe ötlenek, hogy ami elválasztja egymástól a tereket, az össze is köti őket. Sebestyén Sára az életet akarja megmutatni, erről a témáról pedig nagyon is sokat tud.

A múlt örömei és tragédiái adtak irányt fényre érzékeny stílusának. Érzékenységének kialakulásában az is szerepet játszott, hogy nagycsaládban nőtt fel, ötödik gyermekként. Aki a legkisebb, az sokáig kénytelen elfogadni a nagyobbak, az erősebbek látásmódját. Az művész jó ideig a szülei, testvérei érzelmein és persze a szemén át tapasztalta ki a mindannyiunkat körülvevő világot.

Belsőépítészettel foglalkozott, és mindig előnyben részesítette az alkotó, aktívan kreatív tevékenységeket. Imádja a filmeket, lenyűgözik a vizuálisan megragadó alkotások. Rendkívül érdekes szertartást alakított ki az otthonában.

Mivel sem ő, sem a férje nem szereti a közhelyes, színvonaltalan alkotásokat, ezért szigorúan megválogatják, hogy közösen mit néznek meg. Tíz percet adnak egy-egy filmnek arra, hogy „bizonyítsa az értékességét”. Ha kettőjük közül bármelyik nemet mond, akkor nem nézik tovább, hiszen ezzel csak az idejüket pazarolnák.

Autóvezetés közben legalább annyira szereti a tájat nézni, mint otthon egy-egy izgalmas filmet. Ebben fontos szerepet játszik, hogy útközben gyakran támadnak nagyszerű ötletei. Ezeket később feldolgozza, és elmélyülhet bennük. Örömmel hagyja, hogy körbezsibongják a világ ingerei. Fontosnak tartja, hogy a mobiltelefon és az internet mennyire megnyitja előttünk a világot. Ezek nélkül is sokat fotózott volna, ám művei létrehozásához lényegesen több energiára, erőfeszítésre lett volna szüksége.
 
Romok között a szépség

Nagy előnyt jelent, ha egy fotóművész olyan területen dolgozik, ami jobbnál jobb témákat tár fel előtte. Belsőépítészként Sebestyén Sára dönthet különféle épületek újjászületéséről. A megújulásnak azonban néha rombolás, egy lakás esetén a bontás az előfeltétele. Ilyenkor előfordulhat, hogy lenyűgöző, kész kompozícióikat fedez fel. A mai világban digitális fotótechnikával azonnal meg lehet örökíteni azt, ami elnyeri a tetszését. A megfelelő ihletett pillanatnak hála, így bármikor gyönyörű képek születhetnek.

Ezek szépségét jól mutatja, hogy a munka közben önmagát a művészre „ráerőltető” téma elismeréshez és kitüntetéshez is vezethet. Az így született Hétköznapi szépség című fotó például egy nemzetközi pályázat nyertese lett. Az alkotások érzéseket és gondolatokat is ébresztenek. A fényképeken gyakoriak a geometrikus és a konstruktív kompozíciók, mivel megalkotójuk mindig is nagyra becsülte a rajzolás művészetét és a matematika tisztaságát. Nem riad vissza attól, hogy folyamatosan tanuljon, és ma már fent van az Instagramon is.

A MOM Kulturális Központban több sorozat képeiből készült válogatást tekinthetünk meg. A tárlat címét akár kérdésnek is felfoghatjuk. Érted? – tudakolja Sebestyén Sára, amikor megmutatja tiszta, töprengésre késztető alkotásait.

Megtekintve őket többet tudunk meg a vonalak és a térelemek kapcsolatáról, harmóniájáról, elgondolkodva pedig talán önmagunkról is.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...