Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-25

Lenyűgöző fényképek – Sebestyén Sára fotókiállítása

Lenyűgöző fényképek – Sebestyén Sára fotókiállítása

Márciusban izgalmas fényképeket tekinthetünk meg a MOM Kulturális Központban. Az épületrészletek, a színek és a formák lágy harmóniája, a merev geometriai szabályokkal szembehelyezkedő játékos fények jól jelzik, hogy egy konstruktivista művész mutatja meg nekünk, hogy milyennek látja a világot. 


Az év legnagyobb kulturális eseménysorozata nemcsak nálunk, a Hegyvidéken, de egész Magyarországon a kerületünkben immár hatodik alkalommal megrendezendő Cziffra György-fesztiválhoz kapcsolódó Cziffra-100 emlékév lesz. A magyar zene zsenijét több mint száz rendezvénnyel ünneplik meg a fővárosban, vidéken, és azokban a külföldi városokban, ahol Cziffra György lenyűgöző koncerteket tartott a 20. század derekán és második felében. A rendezvénysorozat azonban nem korlátozódik csak a muzsikára. Az emlékévhez számos irodalmi és képzőművészeti program is kapcsolódik. Ezek közül jó párnak kerületünk ad otthont. A MOM Kulturális Központ Reich Károly galériájában március 31-ig tekinthetjük meg Sebestyén Sára fényképeit
 
Tiszta szerkezetek és színek

Az ötvenedik születésnap mérföldkő minden ember életében. Ilyenkor a legtöbben még tele vannak tetterővel, életörömmel, de már hosszú évtizedek tapasztalataira támaszkodhatnak. Sokat elmond valakiről, hogy hol és milyen körülmények között ünnepli ezt a kerek évfordulót.

Sebestyén Sára a szülővárosába, Esztergomba tért vissza, és a születésnapját egy gyönyörűen megvilágított kiállítóteremben a saját képei között ünnepelte. A fényképeken látható tiszta élek az emberi élet szimbólumai. Klasszikusak, ugyanakkor újszerűek az arányok, érzéki a vonalak és a sávok találkozása, azonnal a szemünkbe ötlenek, hogy ami elválasztja egymástól a tereket, az össze is köti őket. Sebestyén Sára az életet akarja megmutatni, erről a témáról pedig nagyon is sokat tud.

A múlt örömei és tragédiái adtak irányt fényre érzékeny stílusának. Érzékenységének kialakulásában az is szerepet játszott, hogy nagycsaládban nőtt fel, ötödik gyermekként. Aki a legkisebb, az sokáig kénytelen elfogadni a nagyobbak, az erősebbek látásmódját. Az művész jó ideig a szülei, testvérei érzelmein és persze a szemén át tapasztalta ki a mindannyiunkat körülvevő világot.

Belsőépítészettel foglalkozott, és mindig előnyben részesítette az alkotó, aktívan kreatív tevékenységeket. Imádja a filmeket, lenyűgözik a vizuálisan megragadó alkotások. Rendkívül érdekes szertartást alakított ki az otthonában.

Mivel sem ő, sem a férje nem szereti a közhelyes, színvonaltalan alkotásokat, ezért szigorúan megválogatják, hogy közösen mit néznek meg. Tíz percet adnak egy-egy filmnek arra, hogy „bizonyítsa az értékességét”. Ha kettőjük közül bármelyik nemet mond, akkor nem nézik tovább, hiszen ezzel csak az idejüket pazarolnák.

Autóvezetés közben legalább annyira szereti a tájat nézni, mint otthon egy-egy izgalmas filmet. Ebben fontos szerepet játszik, hogy útközben gyakran támadnak nagyszerű ötletei. Ezeket később feldolgozza, és elmélyülhet bennük. Örömmel hagyja, hogy körbezsibongják a világ ingerei. Fontosnak tartja, hogy a mobiltelefon és az internet mennyire megnyitja előttünk a világot. Ezek nélkül is sokat fotózott volna, ám művei létrehozásához lényegesen több energiára, erőfeszítésre lett volna szüksége.
 
Romok között a szépség

Nagy előnyt jelent, ha egy fotóművész olyan területen dolgozik, ami jobbnál jobb témákat tár fel előtte. Belsőépítészként Sebestyén Sára dönthet különféle épületek újjászületéséről. A megújulásnak azonban néha rombolás, egy lakás esetén a bontás az előfeltétele. Ilyenkor előfordulhat, hogy lenyűgöző, kész kompozícióikat fedez fel. A mai világban digitális fotótechnikával azonnal meg lehet örökíteni azt, ami elnyeri a tetszését. A megfelelő ihletett pillanatnak hála, így bármikor gyönyörű képek születhetnek.

Ezek szépségét jól mutatja, hogy a munka közben önmagát a művészre „ráerőltető” téma elismeréshez és kitüntetéshez is vezethet. Az így született Hétköznapi szépség című fotó például egy nemzetközi pályázat nyertese lett. Az alkotások érzéseket és gondolatokat is ébresztenek. A fényképeken gyakoriak a geometrikus és a konstruktív kompozíciók, mivel megalkotójuk mindig is nagyra becsülte a rajzolás művészetét és a matematika tisztaságát. Nem riad vissza attól, hogy folyamatosan tanuljon, és ma már fent van az Instagramon is.

A MOM Kulturális Központban több sorozat képeiből készült válogatást tekinthetünk meg. A tárlat címét akár kérdésnek is felfoghatjuk. Érted? – tudakolja Sebestyén Sára, amikor megmutatja tiszta, töprengésre késztető alkotásait.

Megtekintve őket többet tudunk meg a vonalak és a térelemek kapcsolatáról, harmóniájáról, elgondolkodva pedig talán önmagunkról is.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...