Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-25

Fekete István tanösvény - tanösvények útján 2.

Fekete István tanösvény - tanösvények útján 2.

A kerületünkhöz legközelebb eső tanösvény a Normafánál van, azonban a zsúfoltság elkerülése érdekében, még mindig Budapest határain belül maradva, de egy kicsit messzebb is találunk érdekességeket.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a tanösvények útvonalának kiválasztása során fontos szempontnak tartotta a könnyű megközelíthetőséget és bejárhatóságot. Ennek köszönhetően a nagyréti, a János-hegyi és a nagy-hárs-hegyi útvonalak olyan területre kerültek, amelyek akár babakocsival is megközelíthetők és végignézhetők.
 
A cikk előző részében már írtunk két útvonalról, most pedig a legutóbb átadottat szeretnénk bemutatni.
 
Fekete István Tanösvény

2020-ban az egyik legnépszerűbb magyar írónk, az „erdész-vadász” irodalom legismertebb művelője, Fekete István dupla évfordulója alkalmából (120 éve született és 50 éve halt meg), a Pilisi Parkerdő Zrt. – az író munkássága előtt tisztelegve – kezdeményezte, majd az Agrárminisztérium és az Örökerdő Alapítvány támogatásával kialakította a Fekete István Tanösvényt a Kis-Hárs-hegyen.

Fekete István az egyik legismertebb és legtermékenyebb írónk, aki szinte egész életét a természetnek szentelte. A Tüskevár és a Téli berek című könyvei, valamint népszerű állatregényei – Bogáncs, Kele, Vuk, Hú, Csí – alapműveknek tekinthetők minden természetkedvelő számára, de nem csak ifjúsági könyveket írt, a felnőtteknek szánt művei – Zsellérek, Emberek között, Barangolások – legalább ilyen jelentősek. 

A közel 800 méter hosszú tanösvény első állomása az író egykori, II. kerületi, Tárogató út 77. szám alatti lakhelye közelében található, és a Hárs-hegy legkedveltebb, jól felszerelt infrastruktúrával rendelkező úthálózatához tartozik, kis emelkedővel, a Széher úttól a Hárs-hegyi-nyeregig vezet. 

Az útvonalon elhelyezett 5 darab interaktív ismeretterjesztő táblát QR kódokkal is ellátták, így az okostelefonnal érkezők a táblákon feltüntetetteken túl további érdekes információkat is megtudhatnak az író életéről és munkásságáról, valamint a környék természeti kincseiről, élővilágáról. 

Menet közben megfigyelhetjük a talajtípusokat és alapkőzeteket, növényeket és állatokat. Ez utóbbiakkal kapcsolatban a tábláknál a sziluettek és hangok segítségével „felismerő” játékot is játszhatunk a gyerekekkel, amelyben kitalálhatják, hogy melyik állatot látják éppen Fekete István regényeinek szereplői közül.

Az út végén a Hárs-hegyi-nyeregtől a sárga háromszög jelzésen haladva a Kis-Hárs-hegyen található Makovecz-kilátóhoz, a sárga jelzésen a Nagy-Hárs-hegyen lévő Kaán Károly-kilátóhoz juthatnak el azok, akik a kirándulásukat, a tanösvényen átélt élményeiket, újonnan szerzett tudásukat a fővárosi panoráma megtekintésével szeretnék megkoronázni. 

A Pilisi Parkerdő gondolt azokra is, akik szeretnék, de személyesen nem tudják felkeresni az új tanösvényt, ők az internet segítségével juthatnak hozzá az ismeretekhez: https://parkerdo.hu/fekete-istvan-tanosveny/

Ajánló
Ajánló
Hogyan neveljünk boldog gyerekeket?

Hogyan neveljünk boldog gyerekeket?

Nem tudjuk, meddig tart még a világjárvány és az ezzel kapcsolatos korlátozó...

Mit tegyünk, hogy fittek legyünk?

Mit tegyünk, hogy fittek legyünk?

Mindenki szeretne jó formában lenni, ám az évek alatt kicsit elkényelmesedünk, rengeteg...

Brahms, Schumann és Chopin – Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje

Brahms, Schumann és Chopin – Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje

Az év legnagyobb magyar kulturális programsorozata, a Cziffra-emlékév lehetőséget ad arra,...