Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-25

Fekete István tanösvény - tanösvények útján 2.

Fekete István tanösvény - tanösvények útján 2.

A kerületünkhöz legközelebb eső tanösvény a Normafánál van, azonban a zsúfoltság elkerülése érdekében, még mindig Budapest határain belül maradva, de egy kicsit messzebb is találunk érdekességeket.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a tanösvények útvonalának kiválasztása során fontos szempontnak tartotta a könnyű megközelíthetőséget és bejárhatóságot. Ennek köszönhetően a nagyréti, a János-hegyi és a nagy-hárs-hegyi útvonalak olyan területre kerültek, amelyek akár babakocsival is megközelíthetők és végignézhetők.
 
A cikk előző részében már írtunk két útvonalról, most pedig a legutóbb átadottat szeretnénk bemutatni.
 
Fekete István Tanösvény

2020-ban az egyik legnépszerűbb magyar írónk, az „erdész-vadász” irodalom legismertebb művelője, Fekete István dupla évfordulója alkalmából (120 éve született és 50 éve halt meg), a Pilisi Parkerdő Zrt. – az író munkássága előtt tisztelegve – kezdeményezte, majd az Agrárminisztérium és az Örökerdő Alapítvány támogatásával kialakította a Fekete István Tanösvényt a Kis-Hárs-hegyen.

Fekete István az egyik legismertebb és legtermékenyebb írónk, aki szinte egész életét a természetnek szentelte. A Tüskevár és a Téli berek című könyvei, valamint népszerű állatregényei – Bogáncs, Kele, Vuk, Hú, Csí – alapműveknek tekinthetők minden természetkedvelő számára, de nem csak ifjúsági könyveket írt, a felnőtteknek szánt művei – Zsellérek, Emberek között, Barangolások – legalább ilyen jelentősek. 

A közel 800 méter hosszú tanösvény első állomása az író egykori, II. kerületi, Tárogató út 77. szám alatti lakhelye közelében található, és a Hárs-hegy legkedveltebb, jól felszerelt infrastruktúrával rendelkező úthálózatához tartozik, kis emelkedővel, a Széher úttól a Hárs-hegyi-nyeregig vezet. 

Az útvonalon elhelyezett 5 darab interaktív ismeretterjesztő táblát QR kódokkal is ellátták, így az okostelefonnal érkezők a táblákon feltüntetetteken túl további érdekes információkat is megtudhatnak az író életéről és munkásságáról, valamint a környék természeti kincseiről, élővilágáról. 

Menet közben megfigyelhetjük a talajtípusokat és alapkőzeteket, növényeket és állatokat. Ez utóbbiakkal kapcsolatban a tábláknál a sziluettek és hangok segítségével „felismerő” játékot is játszhatunk a gyerekekkel, amelyben kitalálhatják, hogy melyik állatot látják éppen Fekete István regényeinek szereplői közül.

Az út végén a Hárs-hegyi-nyeregtől a sárga háromszög jelzésen haladva a Kis-Hárs-hegyen található Makovecz-kilátóhoz, a sárga jelzésen a Nagy-Hárs-hegyen lévő Kaán Károly-kilátóhoz juthatnak el azok, akik a kirándulásukat, a tanösvényen átélt élményeiket, újonnan szerzett tudásukat a fővárosi panoráma megtekintésével szeretnék megkoronázni. 

A Pilisi Parkerdő gondolt azokra is, akik szeretnék, de személyesen nem tudják felkeresni az új tanösvényt, ők az internet segítségével juthatnak hozzá az ismeretekhez: https://parkerdo.hu/fekete-istvan-tanosveny/

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...