Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-25

Montessori-módszer, út az eredményes gyermekfejlesztéshez

Montessori-módszer, út az eredményes gyermekfejlesztéshez

Minden szülő vágya, hogy gyermeke kiaknázza vele született képességeit, és az óvodában, iskolában maximálisan fejlődjön. Ehhez segíthet a Montessori-módszer, amely időszerűbb, mint valaha.


Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége – vallotta Maria Montessori, az egyik első olasz orvosnő. Montessori az 1890-es évektől egyedi pedagógiai módszerekkel rendkívüli eredményeket ért el az óvodás- és iskoláskorú gyermekek fejlesztésében. 
 
Időszerűsége töretlen

Érzékszervi fejlesztésen keresztül megvalósuló, motiváló játékokat és munkaeszközöket használt, ő alkalmazott először az óvodában a gyerekekhez méretezett berendezési tárgyakat, székeket, asztalokat, polcokat és rengeteg játékot, amelyeket a gyerekek bármikor levehettek a polcról és használhattak.

Sok ilyen, ma már banálisnak tűnő módszere és eszköze abban a korban kirívónak, meghökkentően újnak és szabadelvűnek hatott. Nevelési módszeréből kizárta a tekintélyelvűséget, mivel azt tapasztalta, hogy azzal éri el a legnehezebben a kívánt eredményt, ehelyett ötletes nevelési módszereket, trükköket dolgozott ki.

Maria Montessori pedagógiájának időszerűsége napjainkban egyre növekvő, és helyességét a legújabb tudományos kutatások is igazolják. Módszerével a személyiség olyan értékeit kívánta fejleszteni, amely gyorsan fejlődő társadalmunkban elsőrendű fontosságú. Ilyenek az önállóság, a problémák felismerése, a problémamegoldó gondolkodás, a sokoldalú kreativitás, az együttműködés képessége. 
 
Figyelembe veszi az egyéni képességeket

Montessori célja minden egyes gyerek képességeinek maximális fejlesztése volt. Tudjuk jól, hogy a gyerekek személyiségének fejlettsége nagymértékben függ a szociális háttértől. A hagyományos iskolákban előfordulhat, hogy ez a különbség tovább növekszik, mert a kevéssé felkészültek nem tudják az átlaggyerekre tervezett tempót követni, ennek következtében egyre jobban lemaradnak.

Aki kevés szót ismer, az nem tanul meg fél éven belül olvasni. Aki nem tanul meg idejében olvasni, az nem tudja megérteni a számtanpéldák szövegét, és egyre kevésbé tudja követni, elsajátítani a tananyagot. Így egyre jobban lemarad a többiektől, míg végül behozhatatlanná válik a hátránya. 
Ám a kiemelkedő képességű gyerekek sem feltétlenül járnak jól a hagyományos óvodákban, iskolákban, mert őket például a kötött tanterv akadályozhatja a fejlődésben. A Montessori óvoda és iskola tehát csökkenti, sokszor megszünteti a rossz szociális körülmények élők lemaradását, emellett lehetővé teszi a kiemelkedő képességűek gyors felemelkedését és fejlődését.
 
Más szemlélettel fejleszt

A Montessori óvodában, iskolában a pedagógus elsődleges feladata, hogy megfigyeljen minden gyereket, és mindegyikük adottságait a saját szintjéről fejlessze tovább. Montessori megszünteti a tanítani-tanulni régi fogalmát. A pedagógus feladata nem a direkt tanítás, hanem olyan feltételek megteremtése, amelyek között minden gyerek a saját tevékenysége során maga fedezi fel a dolgok tulajdonságait, a világ összefüggéseit. Így nemcsak tudásra tesz szert, hanem a képességei is fejlődnek.

A Montessori-féle pedagógia sajátossága az előkészített környezet megteremtése. Ez azt jelenti, hogy az óvodában és az iskolai osztályokban a gyerekeket fejlesztő eszközökkel veszik körül, amelyekkel szívesen játszanak, dolgoznak, és ez segíti őket képességeik fejlesztéséhez, az ismeretek megszerzéséhez. 

Montessori-játékokkal otthon is fejleszthetjük gyermekeink képességeit, akár babakoruktól, a kerületben például a Manubaba üzletében, illetve webshopjában találhatunk ilyen eszközöket

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...