Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-03-04

Kisállat a családban

Kisállat a családban

Sok gyerek álma, hogy saját kiskutyája vagy kiscicája legyen, de ez a szülők beleegyezése nélkül nem valósulhat meg. Viszont felelős szülőként el kell gondolkodnunk rajta, hogy mit is jelent egy ilyen hobbiból tartott kisállat érkezése a családba.


Mielőtt engedünk gyermekünk kérésének, vagy akár a saját vágyunknak, hogy egy aranyos szőrmók lépjen az életünkbe, és sok éven keresztül vidámságot hozzon napjainkba, gondoljuk végig, ez milyen változásokkal, kötelességekkel fog járni!

Egy életre szól

A legelső dolog, amit figyelembe kell vennünk, és jó, ha ezt a gyermekünkkel is megértetjük, az az, hogy egy kisállat nem játék, hanem egy élőlény! A hobbiból tartott állatokról életük végéig nekünk kell gondoskodni, ami kutyákról és macskákról szólva szerencsés esetben akár 10-15 év is lehet, ezért fontos, hogy felelős döntést hozzunk.

A városban, lakásban tartott kutyákat naponta többször (legalább háromszor), akár hajnalban vagy késő este, napközben munkaidőben vagy iskolaidőben – hidegben, melegben, esőben, hóban – is le kell vinni, hogy elvégezzék a dolgukat, a macskák almát pedig szintén naponta többször ki kell takarítani. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy az elhízás elkerülésére az így tartott kisállatoknak rendszeres mozgásra is szükségük van, ez a kutyák esetében legalább napi két hosszabb sétát, míg a macskák esetében legalább napi félórás „vadászós” játékot jelent.

Nem beszélve arról, hogy nem minden nyaralóhelyre vihetjük magunkkal kedvenceinket, így, ha mi szeretnénk menni, de ők nem jöhetnek, akkor a nyaralás alatti ellátásukat is meg kell oldanunk.

Gondoskodás

Egy kis-közepes termetű kutya esetében éves szinten körülbelül 250.000,- forintos költséggel számolhatunk, amivel csak a minőségi étkezésről gondoskodtunk, ezért ehhez hozzájönnek még a különböző felszerelések (nyakörv, póráz, játékok), az orvosi díjak (kötelező oltások, kivizsgálások), és az esetleges szállítás költségei is.

Fontos, hogy a jó kutyatartás érdekében egy megfelelő kutyaiskolát is bekalkuláljunk, hiszen a kutyánkkal való fiatalkori foglalkozás meghatározza az állat évtizeden át tartó szocializációját, viselkedését, az együttélésünk, mindennapjaink alapjait. Egy igazán jó és hasznos kutyaiskola több tízezer, akár százezer forint is lehet.

Ha ezeket a dolgokat végig gondoltuk, és a család úgy dönt, hogy készen áll a kisállat gondozására, akkor több lehetőség közül is választhatunk.

Vásárlás

Sokaknak szinte státusz szimbólummá vált, hogy milyen állatot tart otthon, és erre az igényre egész iparág épült, ami sajnos nem minden esetben jár pozitív következményekkel. 

A NÉBIH közleménye szerint: „Magyarországról évente több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiba. Ezek nagy része fél évnél fiatalabb kutya, amelyek a kutyaszaporítóktól törzskönyv nélkül kerül a kisállat piacra. Ráadásul az EU tagállami visszajelzés alapján a Magyarországról származó kutyakölyköket sok esetben illegálisan és túl fiatalon szállítják.
 
Magyarországon a kisállat kereskedelemmel foglalkozóknak, kutyaszaporítóknak eddig nem kellett bejelenteniük tevékenységüket a hatóságnak. Az illegális kisállat kereskedelem felszámolása érdekében ez a jövőben megváltozik. 2021. április 1-től ugyanis a 578/2020. (XII. 14.) Korm. rendelet értelmében a kedvtelésből tartott állatok forgalmazását végző vállalkozásoknak, a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél be kell jelenteniük FELIR azonosító szám köteles tevékenységüket. 
 
Az intézkedés fontos lépés az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kisállatkereskedők tevékenységének visszaszorításáért, felszámolásáért folyó munkában.”

Nagyon fontos, hogy soha ne vegyünk kiskutyát szaporítótól, még ha olcsóbban is lehet hozzájutni!
 
Menhelyről való örökbefogadás

Néhány nyugati országban, mint például Hollandia, szinte teljesen sikerült visszaszorítani az utcán kóborló, gazdátlan kutyák és macskák számát, azonban nálunk még mindig sok kisállat végzi a menhelyeken.

Gondoljuk végig, hogy ha a menhelyről fogadunk örökbe egy kiskutyát vagy kiscicát, akkor ezzel még egy kisállatot megmentünk, aki az utcáról legalább a menhelyre be tud kerülni, az általunk megmentett kisállat helyére. Arról nem is beszélve, hogy ha felelős állattartóként ivartalanítjuk a kutyánkat vagy macskánkat, akkor elkerülhetjük a nem kívánt szaporulatot, ami néhány év alatt, korlátozások nélkül évi több alommal számolva akár százas nagyságrendű is lehetne!

A legtöbb helyen már megpróbálják kiszűrni azokat, akik csak pillanatnyi fellángolásból, vagy épp a pandémia miatti korlátozott lehetőségek miatti unalmukban akarják befogadni a kutyákat, macskákat, hiszen a korábban említett kötelezettségek miatt sok esetben az így örökbefogadott kisállat hamarosan az utcán vagy újra a menhelyen végezheti.
 
Sajnos a Covid-19 járvány miatt több menhely is rossz helyzetbe került, mivel fenntartásuk egy részét adományokból fedezik, de szerencsére még ilyenkor is akadnak támogatóik.

A Petfirst Állatpatika például nemcsak egy menhely működését támogatja a kutyák és macskák ellátására szolgáló tápokkal, hanem azt is vállalta, hogy 2021. március hónapjában minden Hegyvidék kártyával rendelkező gazdinak az örökbefogadási szerződés felmutatásával, a kiválasztott kisállat mellé a kutyusoknak 1 csomag felnőtt kutyatápot, a cicusoknak 1 csomag felnőtt macskatápot ajándékoz.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...