Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-03-04

Akkor és Most – Vörös István koncertje

Akkor és Most – Vörös István koncertje

Negyven évvel ezelőtt gyökeresen megváltozott Vörös István énekes és barátainak az élete, amikor megalapították a nyolcvanas évek könnyűzenei életének egyik meghatározó csapatát, a Prognózis együttest. Az énekes, gitáros, dalszerző a MOM Kulturális Központban idézi fel e legendás korszakot. Találkozhatunk az egykori Prognózis több tagjával, és felcsendülnek a régi nagy slágerek is.


Az elmúlt hónapok során nem volt lehetőségünk arra, hogy zenei szenvedélyünknek hódolva elmenjünk egy-egy élő koncertre. Sajnos az egészségügyi helyzet miatt a március 20-ára tervezett Vörös Pisti és zenésztársainak fellépése a MOM Kulturális Központ Színháztermében elmarad, azonban alternatív időpontként 2021.október 9. 19.00 órai időpontban már megrendezésre kerülhet majd.
 
Azok a régi szép idők 

A múlt század nyolcvanas évei a magyar könnyűzene egyik aranykorát jelentették. Rengeteg nagyszerű zenész lépett fel országszerte a kultúrházakban, a stadionokban vagy az ifjúsági parkokban tartott koncerteken. Fiatalok százezrei rajongtak a rockért, míg mások a diszkó vagy a könnyűzene különféle irányzatainak hazai sztárjaiért lelkesedtek. A külföldi könnyűzene ritka csemegének számított. Nagyon sokan nem is beszéltek semmilyen idegen nyelven, így nem tűnt fel nekik, ha egy-egy koncerten az angolul alig tudó énekes egy-egy amerikai számot előadva csak halandzsázott.

A koncerteknek, az együttesek fellépésének megvolt a maguk sajátos varázsa. A mai ötvenesek és hatvanasok nem véletlenül emlékeznek vissza nosztalgiával erre az időszakra.

Az emlékeiket nem az idő múlása szépítette meg, mivel 30-35 évvel ezelőtt az ország minden részén sok tehetséges csapat élő szereplését lehetett megnézni, meghallgatni. Ezek közé tartozott az 1981-ben alapított Prognózis együttes is.
 
A honvédségnél kezdődött 

Vörös István 1955-ben született, Budapesten. Már fiatalon elhatározta, hogy a zenélésnek szenteli az életét. Ehhez akkoriban elengedhetetlen volt a felügyelő hatóság engedélyének megszerzése. A kiváló gitáros húszéves korában tette le a szükséges vizsgákat, és ezzel kezdetét vette a mind a mai napig tartó muzsikusi pályafutása. Kezdetben a Nevada együttesben játszott gitárosként.

Magyarországon ekkoriban teljesen természetes dolognak számított, hogy minden fiatal férfinak be kell vonulni honvédségi szolgálatra. Ez alól a zenészek sem kaptak felmentést. Levágták a rockerek hosszú haját, leborotválták a szakállukat, és bevonulva magukra vették a néphadsereg zöld ruháját meg a bakancsot.

A katonaság felemás viszonyt ápolt a különleges előképzettségű honvédekkel. Nem igazán tudtak mit kezdeni az írókkal, festőkkel, szobrászokkal vagy éppen a zenészekkel. Néhány tehetséges fiatal éppen ezért elpocsékolt éveknek tekintette a katonaidejét, míg mások szerencsésebben úszták meg a szolgálatot. Akadtak ugyanis helyőrségek, ahol támogatták a kimagasló tehetségeket. A képzőművészek drámai képekben örökíthették meg a harckocsikat, a gyalogsági harcjárműveket, az irodalmárokra bízták a csapatmúzeumot, a muzsikusok pedig zenélhettek. Persze nem mindenütt.

A tisztek és a tiszthelyettesek egy részének borsódzott a háta a könnyűzenétől, és kifejezetten idegessé váltak, ha valaki a zsebrádióján nyugati előadókat hallgatott. Mi maga? Popzenész? Ha egy katonának túl hosszúra nőtt a haja, akkor az elöljárói ezzel a beszólással ugratták. A bajai laktanyában azonban másként álltak a fiatalok között népszerű zenei stílusokhoz. Vörös Pisti 1979-ben a katonaságnál szervezhette meg saját bandáját, a Hadirockot.

A sors és a sorozóbizottság akaratából jó pár tehetséges zenész szolgált ugyanitt. Közéjük tartozott Cirmos-Kormos Gábor basszusgitáros és Klemm Ervin gitáros is. A fiatalok nagy szerencséjére a katonaság sem tartott örökké. Egy napon „elfogyott a centi”, és Vörös Pistiék leszerelhettek. Úgy döntöttek, civilként is együtt zenélnek, és 1981-ben megalapították a Prognózis együttest. 
 
Tele van a város szerelemmel

A zenekarnak hamarosan két új tagja lett, megérkezett Jankai Béla és Bártfai György. A klasszikus Prognózis együttes stabil csapatnak bizonyult. Egészen 1987-ig változatlan felállásban játszottak. A hazai rockrajongók már egy hónappal később megismerték a nevüket, amikor megnyerték a Rock Reflektor tehetségkutatót. Koncertezni kezdtek, és felléptek Dorogon, az egyik legelső nagy hazai rockfesztiválon is. Érdekes, hogy a zenéjüket a new wave stílussal azonosították.

A csapatnak szerencséje volt, mert nem került fel a tiltott együttesek feketelistájára, hanem lehetőséget kaptak az állami lemezgyártól, hogy lemezük jelenjen meg. A Hajsza közben című számuk heteken át a slágerlista első helyén állt. Első nagylemezüket, az Előjeleket 1986-ban követte a második, a Tele van a város szerelemmel. Megalapították saját klubjukat a csepeli Rideg Sándor Művelődési Házban, és emlékezetes koncerteket tartottak a Budai Ifjúsági Parkban és a Petőfi Csarnokban.

A lassan átalakuló világban igazi világsztárok is jöttek Magyarországra. A Prognózis Tina Turner előzenekaraként lépett fel. A közös munka 1987-ig tartott. Utána Vörös Pisti a Piknik Clubban játszott. Szólókarrierje 1989-ben kezdődött: a koncerttermek plakátjain hamarosan már a Vörös István és Prognózis nevet láthattuk, ám ez a csapat nem volt azonos a régi bandával.

Az egykori szép napok emléke azonban elég erős volt ahhoz, hogy a fiúk klasszikus felállásban több jubileumi koncertet is tartsanak. 2017-ben, Jankai Béla 55. születésnapján együtt játszott három egykori Prognózis-tag. Ekkor terjedt el az a hír, hogy talán soha többé nem tartanak közös koncertet.

Szerencsére ez nem így történt. Vörös Pisti nem egészen öt évvel később meghívta régi barátait, hogy a XII. kerületben elevenítsék fel a zenekar régi sikereit. Meghallgathatjuk a jól ismert számokat, valamint azokat a nagyszerű dalokat, amelyeket Vörös Pisti a kilencvenes évek óta írt. Idén jelenik meg az új nagylemeze, és a tervek szerint lehetőség lesz dedikálásra is.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...