Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-03-04

Akkor és Most – Vörös István koncertje

Akkor és Most – Vörös István koncertje

Negyven évvel ezelőtt gyökeresen megváltozott Vörös István énekes és barátainak az élete, amikor megalapították a nyolcvanas évek könnyűzenei életének egyik meghatározó csapatát, a Prognózis együttest. Az énekes, gitáros, dalszerző a MOM Kulturális Központban idézi fel e legendás korszakot. Találkozhatunk az egykori Prognózis több tagjával, és felcsendülnek a régi nagy slágerek is.


Az elmúlt hónapok során nem volt lehetőségünk arra, hogy zenei szenvedélyünknek hódolva elmenjünk egy-egy élő koncertre. Sajnos az egészségügyi helyzet miatt a március 20-ára tervezett Vörös Pisti és zenésztársainak fellépése a MOM Kulturális Központ Színháztermében elmarad, azonban alternatív időpontként 2021.október 9. 19.00 órai időpontban már megrendezésre kerülhet majd.
 
Azok a régi szép idők 

A múlt század nyolcvanas évei a magyar könnyűzene egyik aranykorát jelentették. Rengeteg nagyszerű zenész lépett fel országszerte a kultúrházakban, a stadionokban vagy az ifjúsági parkokban tartott koncerteken. Fiatalok százezrei rajongtak a rockért, míg mások a diszkó vagy a könnyűzene különféle irányzatainak hazai sztárjaiért lelkesedtek. A külföldi könnyűzene ritka csemegének számított. Nagyon sokan nem is beszéltek semmilyen idegen nyelven, így nem tűnt fel nekik, ha egy-egy koncerten az angolul alig tudó énekes egy-egy amerikai számot előadva csak halandzsázott.

A koncerteknek, az együttesek fellépésének megvolt a maguk sajátos varázsa. A mai ötvenesek és hatvanasok nem véletlenül emlékeznek vissza nosztalgiával erre az időszakra.

Az emlékeiket nem az idő múlása szépítette meg, mivel 30-35 évvel ezelőtt az ország minden részén sok tehetséges csapat élő szereplését lehetett megnézni, meghallgatni. Ezek közé tartozott az 1981-ben alapított Prognózis együttes is.
 
A honvédségnél kezdődött 

Vörös István 1955-ben született, Budapesten. Már fiatalon elhatározta, hogy a zenélésnek szenteli az életét. Ehhez akkoriban elengedhetetlen volt a felügyelő hatóság engedélyének megszerzése. A kiváló gitáros húszéves korában tette le a szükséges vizsgákat, és ezzel kezdetét vette a mind a mai napig tartó muzsikusi pályafutása. Kezdetben a Nevada együttesben játszott gitárosként.

Magyarországon ekkoriban teljesen természetes dolognak számított, hogy minden fiatal férfinak be kell vonulni honvédségi szolgálatra. Ez alól a zenészek sem kaptak felmentést. Levágták a rockerek hosszú haját, leborotválták a szakállukat, és bevonulva magukra vették a néphadsereg zöld ruháját meg a bakancsot.

A katonaság felemás viszonyt ápolt a különleges előképzettségű honvédekkel. Nem igazán tudtak mit kezdeni az írókkal, festőkkel, szobrászokkal vagy éppen a zenészekkel. Néhány tehetséges fiatal éppen ezért elpocsékolt éveknek tekintette a katonaidejét, míg mások szerencsésebben úszták meg a szolgálatot. Akadtak ugyanis helyőrségek, ahol támogatták a kimagasló tehetségeket. A képzőművészek drámai képekben örökíthették meg a harckocsikat, a gyalogsági harcjárműveket, az irodalmárokra bízták a csapatmúzeumot, a muzsikusok pedig zenélhettek. Persze nem mindenütt.

A tisztek és a tiszthelyettesek egy részének borsódzott a háta a könnyűzenétől, és kifejezetten idegessé váltak, ha valaki a zsebrádióján nyugati előadókat hallgatott. Mi maga? Popzenész? Ha egy katonának túl hosszúra nőtt a haja, akkor az elöljárói ezzel a beszólással ugratták. A bajai laktanyában azonban másként álltak a fiatalok között népszerű zenei stílusokhoz. Vörös Pisti 1979-ben a katonaságnál szervezhette meg saját bandáját, a Hadirockot.

A sors és a sorozóbizottság akaratából jó pár tehetséges zenész szolgált ugyanitt. Közéjük tartozott Cirmos-Kormos Gábor basszusgitáros és Klemm Ervin gitáros is. A fiatalok nagy szerencséjére a katonaság sem tartott örökké. Egy napon „elfogyott a centi”, és Vörös Pistiék leszerelhettek. Úgy döntöttek, civilként is együtt zenélnek, és 1981-ben megalapították a Prognózis együttest. 
 
Tele van a város szerelemmel

A zenekarnak hamarosan két új tagja lett, megérkezett Jankai Béla és Bártfai György. A klasszikus Prognózis együttes stabil csapatnak bizonyult. Egészen 1987-ig változatlan felállásban játszottak. A hazai rockrajongók már egy hónappal később megismerték a nevüket, amikor megnyerték a Rock Reflektor tehetségkutatót. Koncertezni kezdtek, és felléptek Dorogon, az egyik legelső nagy hazai rockfesztiválon is. Érdekes, hogy a zenéjüket a new wave stílussal azonosították.

A csapatnak szerencséje volt, mert nem került fel a tiltott együttesek feketelistájára, hanem lehetőséget kaptak az állami lemezgyártól, hogy lemezük jelenjen meg. A Hajsza közben című számuk heteken át a slágerlista első helyén állt. Első nagylemezüket, az Előjeleket 1986-ban követte a második, a Tele van a város szerelemmel. Megalapították saját klubjukat a csepeli Rideg Sándor Művelődési Házban, és emlékezetes koncerteket tartottak a Budai Ifjúsági Parkban és a Petőfi Csarnokban.

A lassan átalakuló világban igazi világsztárok is jöttek Magyarországra. A Prognózis Tina Turner előzenekaraként lépett fel. A közös munka 1987-ig tartott. Utána Vörös Pisti a Piknik Clubban játszott. Szólókarrierje 1989-ben kezdődött: a koncerttermek plakátjain hamarosan már a Vörös István és Prognózis nevet láthattuk, ám ez a csapat nem volt azonos a régi bandával.

Az egykori szép napok emléke azonban elég erős volt ahhoz, hogy a fiúk klasszikus felállásban több jubileumi koncertet is tartsanak. 2017-ben, Jankai Béla 55. születésnapján együtt játszott három egykori Prognózis-tag. Ekkor terjedt el az a hír, hogy talán soha többé nem tartanak közös koncertet.

Szerencsére ez nem így történt. Vörös Pisti nem egészen öt évvel később meghívta régi barátait, hogy a XII. kerületben elevenítsék fel a zenekar régi sikereit. Meghallgathatjuk a jól ismert számokat, valamint azokat a nagyszerű dalokat, amelyeket Vörös Pisti a kilencvenes évek óta írt. Idén jelenik meg az új nagylemeze, és a tervek szerint lehetőség lesz dedikálásra is.

Ajánló
Ajánló
Hogyan neveljünk boldog gyerekeket?

Hogyan neveljünk boldog gyerekeket?

Nem tudjuk, meddig tart még a világjárvány és az ezzel kapcsolatos korlátozó...

Mit tegyünk, hogy fittek legyünk?

Mit tegyünk, hogy fittek legyünk?

Mindenki szeretne jó formában lenni, ám az évek alatt kicsit elkényelmesedünk, rengeteg...

Brahms, Schumann és Chopin – Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje

Brahms, Schumann és Chopin – Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje

Az év legnagyobb magyar kulturális programsorozata, a Cziffra-emlékév lehetőséget ad arra,...