Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-03-18

Brahms, Schumann és Chopin – Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje

Brahms, Schumann és Chopin – Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje

Az év legnagyobb magyar kulturális programsorozata, a Cziffra-emlékév lehetőséget ad arra, hogy a nagyvilág jó néhány kulturális központjában megismerjék a művész életművét és munkásságát. Ráadásul a rendezvények során lehetőség nyílik arra is, hogy olyan ismert művészeket láthassunk, akiknek a koncertjeikre korábban nehéz volt jegyet szerezni.

A Zeneakadémia Nagytermében két lenyűgöző egyéniség, Martha Argerich és Mischa Maisky lép fel. Az eredetileg március 20-i koncert egy későbbi időpontban kerül majd megrendezésre, azonban olyan alkalom lesz, amire csak a legritkább esetben kerül sor, így elképzelhető, hogy nemcsak a budapesti zeneimádók állnak sorba a Liszt Ferenc téren, de az ország minden részéről sok rajongó érkezik.


Cziffra György nyolcéves korától tanult a Zeneakadémián, majd a romantikus zongorairodalom nagymestere lett. Lenyűgözően játszotta Chopin, Liszt és számos más nagy zeneszerző műveit. Ráadásul nemcsak a koncerttermekben szerepelt sikerrel, de improvizációs tudása miatt joggal tartották a 20. század egyik legkiemelkedőbb zongoraművészének. A születésének századik évfordulóját Magyarországon hivatalos emlékévvé nyilvánították. A Cziffra György-emlékév a zene szabadságáról szól. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész irányításával tizenöt ország harminchat városában kerül sor több mint száz páratlanul érdekes zenei eseményre. 

Még az ilyen nagyszerű fellépések sorából is kiemelkedik Argerich és Maisky közös koncertje a Zeneakadémián. Ők ketten utánozhatatlan, kompromisszumokat nem ismerő játékukkal nyűgözik le a közönséget. Külön-külön is neves művészek, ám egészen különleges, hogy mire képesek, ha egyszerre lépnek színpadra. Évtizedek óta ismerik egymást és együtt zenélnek. Hosszú pályájuk során nemcsak a saját nemzedéküket nyűgözték le, de hasonlóan Cziffra Györgyhöz, utat mutattak a fiatal zeneművészek generációinak is.
 
Argentínából Európába

Martha Argerich 1941-ben született Buenos Airesben. Már egész korán nyilvánvalóvá vált, hogy mennyire érdeklődik a muzsika iránt. Háromévesen odaült a zongora elé, hogy játsszon. Két évvel később a híres Vincenzo Scaramuzza lett a mestere. Ez a találkozás fontos volt Martha fejlődése szempontjából, mert a tanára a líraiságra és a zenei érzékenységre összpontosított. A kislány nyolcéves korában tartotta bemutatkozó koncertjét. 1955-ben a családjával együtt útra kelt, hogy Európában folytathassa zenei tanulmányait, és Bécsben telepedtek le.

Tizenhat évesen robbant be a zenei köztudatba, amikor több nemzetközi versenyt is megnyert. A következő nagy sikerét huszonnégy évesen aratta. Varsóban megnyerte a Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt. Hamarosan Amerika is a lábai előtt hevert. Azt mondták róla, hogy egészen félelmetes a zongoratechnikája.

Negyvenéves korában azonban egyre inkább úgy érezte, hogy magányos, ha egyedül kell fellépnie. Éppen ezért egyre ritkábban adott szólókoncerteket, és nagyon örült annak, ha egy elkötelezett és tehetséges művész társaságában, mint amilyen Mischa Maisky, állhat a közönség elé.

Nagyra tartja a magyar zenét: Bartók Béla zongoraversenyeinek előadásáért Grammy-díjat kapott. Munkásságát Párizsban, Rómában, Washingtonban és Tokióban is kitüntetéssel ismerték el.
A fiatal zenészek azért is felnéznek rá, mert lelkesen segíti az ifjú tehetségek bemutatkozását. Minden évben fesztivált szervez, ahol felléphetnek, és örömmel vesz részt zenei versenyek zsűrijében is. Számos pártfogoltjából lett elismert zongoraművész. A magánéletében is a zeneművészek társaságát kedveli, évtizedek óta nagyon jó barátja Mischa Maiskynek.
 
Menekülés a Szovjetunióból

A ma Izraelben élő csellóművész, Mischa Maisky is igazi különlegesség. Olyan legendás mesterektől tanult, mint Msztyiszlav Rosztropovics és Grigorij Pjatyigorszkij. Tanítói úgy vélték, hogy Mischa az új korszak egyik legtehetségesebb ifjú csellistája. Elképesztő a temperamentuma, csodálatos a technikája, és a játékában ott ragyog az ízlés, a költészet és a finomság.

Mischa 1940-ben született a Szovjetunióban, Rigában. A családja Ukrajnából származott, és az ugyancsak zeneművész testvérei ott is születtek. Mischa 1962-ben iratkozott be a Leningrádi Konzervatóriumba. Utána Moszkvában tanult az emberjogi aktivistaként is híres orosz gordonkaművésznél, Msztyiszlav Rosztopovicsnál. 

A pályafutása 1970-ben megbicsaklott. A nővére, Lena Izraelbe szökött, emiatt Mischát másfél évre börtönbe zárták. A szabadulása után az értésére adták, hogy nem fog diplomát kapni a Szovjetunióban. A nagyvázsonyi születésű Teddi Kollek jeruzsálemi polgármester segítségével 1972-ben kivándorolhatott Izraelbe. Lelkesen gyakorolt, és 1973-tól kezdve sorra nyerte a versenyeket. New Yorkban kapta meg azt az 1720-ban készült gordonkát, amin ma is játszik. Az évtized közepén már elismert zenésznek számított.

Gyakran lépett fel nemzetközi fesztiválokon, és olyan hírességekkel játszik együtt, mint Martha Argerich. Valóra váltotta élete nagy álmát, és ma már időnként együtt muzsikál hegedűn játszó fiával és a zongorista leányával.

E két nagyszerű művész közösen lép fel a Zeneakadémia Nagytermében. A zenebarátokra romantikus tűz és magával ragadó energia vár. Igazi különlegesség lesz ez a koncert, olyan zenei esemény, amire évtizedekkel később is emlékezhetnek majd azok, akik ott lehettek, hála a Cziffra-fesztivál szervezőinek. A rendezvény műsorvezetője Bencze Szilvia szerkesztő-műsorvezető, újságíró és zenész lesz.
 
A későbbi időpontról a www.cziffrafesztival.hu oldalon tudnak majd tájékozódni.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...