2021-03-18
Mit tegyünk, hogy fittek legyünk?
Mindenki szeretne jó formában lenni, ám az évek alatt kicsit elkényelmesedünk, rengeteg stresszes teendő szakad a nyakunkba, és edzeni sincs mindig kedvünk. Ráadásul a járvánnyal járó bezártság sem kedvezett nekünk.
A fittség nem más, mint egy olyan életforma, amelynek egyik összetevője a mozgás. Jó, ha elfogadjuk magunkban a tényt, hogy az elmúlt esztendőben nem volt könnyű dolgunk, a járvány miatt nehezített pályán mozogtunk. Sokan, bár elkezdtek otthon, illetve a szabadban edzeni, a hosszúra nyúlt korlátozások miatt elveszítették a motivációjukat.
Ha a sporthoz nincs is kedvünk, kicsivel több mozgással, amelyet beiktatunk a mindennapjainkba, változtathatunk fittségi állapotunkon. Szerencsére a tavasz eljövetelével könnyebb kimerészkedni és több időt tölteni a szabad levegőn. Már az is változás, ha tömegközlekedés helyett inkább a sétát választjuk, pláne egy-két megállónyi távolságokra, ha liftezés helyett lépcsőzünk, vagy ha kutyasétáltatásnál nagyobb kört teszünk a ház körül, mint szoktunk.
Ha nincs nyitva az edzőterem
Lényegi változást persze rendszeres edzéssel, állandóan gyakorolt mozgásformával érhetünk el fittségi állapotunkban. Sajnos az edzőtermek még mindig nincsenek nyitva, viszont rengeteg edzésfajta vált elérhetővé az online térben.
Ezek közül bármelyiket kipróbálhatjuk, és kiválaszthatjuk közülük a számunkra ideálisat. Ha pedig kedveljük a változatosságot, hangulatunktól függően hol egyik, hol másik mozgásórába kapcsolódhatunk be.
A Digitális Aktív Hegyvidék a következő mozgásformákat kínálja számunkra:
Online folytatódó foglalkozások:
• aerobic és kímélő torna
• integrál jóga
• zumba- és funkcionális edzés Zoomon
• muditayoga (regisztráció az info@muditayoga.hu-n)
• a Városmajori Futóklub edzőinek hasznos gyakorlatai
• gyakorlatok gyerekeknek
Mi kerüljön a tányérra?
Fittségünket fokozhatjuk tudatosabb táplálkozással is. A járványhelyzet elhúzódása kapcsán kiemelten fontos, hogy megfelelően működjön az immunrendszerünk, amelyben jelentős szerepe van az egészséges táplálkozásnak.
A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége egészségfejlesztésért felelős szakemberei hat olyan ajánlást fogalmaztak meg, amelyek betartásával természetes forrásokból nyerhetünk a betegségek megelőzésében is elengedhetetlen vitaminokat és tápanyagokat, így téve ellenállóbbá szervezetünket a tél végi, tavasz eleji időszakban. A vitaminokban gazdag, szezonális zöldségek és termények fogyasztása, a rendszeres és változatos étkezés, valamint a megfelelő folyadékbevitel hozzájárulhat testünk optimális működéséhez.
1. A C-vitamin télen is elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez. Fogyasszunk C-vitaminban gazdag zöldségeket és növényeket! Ilyen a vöröskáposzta, a savanyú káposzta, a karalábé, a petrezselyemzöld, a zöldpaprika, a kivi, a narancs, a mandarin és a csipkebogyó.
2. Az E-vitamin mint antioxidáns támogatja az immunredszer működését. Fogyasszunk E-vitaminban gazdag magvakat, tökmagot, mandulát, diót, mogyorót, olajokat és tojást!
3. Táplálkozzunk változatosan, és együnk naponta legalább egyszer meleg ételt! Készítsük el mi magunk az ételeinket.
4. Figyeljünk oda, hogy mit eszünk. Fogyasszunk vitaminokban és tápanyagokban gazdag, szezonális zöldségeket! Ilyen a cékla, a fejes káposzta, a sütőtök, a kelbimbó és a kelkáposzta.
5. Az alapanyagokat felhasználás előtt gondosan tisztítsuk meg folyó vízben.
6. Ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra! Igyunk folyadékot a nap folyamán rendszeresen, legalább 8 pohárral, amiből 5 víz legyen. Gyümölcs- és zöldségleveket a folyadékpótlás színesítésére, kis mennyiségben fogyasszunk.