Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-03-25

Forró és lágy boldogság – gondolatok a teáról

Forró és lágy boldogság – gondolatok a teáról

Az emberek évszázadok óta szívesen isznak élénkítő, boldogságot hozó, forró italokat. A hétköznapok megpróbáltatásait könnyebb úgy elviselni, ha közben egy csésze zamatos teát kortyolgatunk. Candace Rose Rardon írónő maga is lelkes teafogyasztó. Vadonatúj könyvében bemutatja nekünk a teázás hagyományait és az üdítő italhoz kapcsolódó izgalmas szokásokat, meghökkentő érdekességeket.


A mai világ embere reggelente nehezen tud lemondani egy pohár forró ital elfogyasztásáról. A felnőttek között egyforma népszerűségnek örvend a kávé és a tea. Mindkettőben jókora adag élénkítő koffeint találunk, ám a két ital hatása és megítélése egészen más. Kezdetben a tea volt népszerű, majd háromszáz évvel ezelőtt megkezdődött a kávé hódítóútja. Azt, hogy hódító, szó szerint kell érteni, mert például hazánkba is a törökök hozták be magukkal. Napjainkban változik a helyzet. Bár a kávé még ma is népszerű, egyre többen állnak át teára. Változik a reggeli italok presztízse is.

A kávét sokan túl erőteljes és majdnem közönséges innivalónak tartják, míg a teát kellemes egzotikum lengi körül, és sokan úgy vélik, hogy a kifinomultabb, kulturáltabb, kellemesebb emberek tudják igazán értékelni sajátos aromáját és élénkítő hatását. Nem lehet eldönteni, hogy a kávé és a tea közül melyik a jobb, melyik az egészségesebb. Az biztos, hogy a kávéban több a koffein, ami miatt hamarabb érvényesül az élénkítő hatása. A tea megfontoltabban frissít fel minket, ám az élénkség jóval tovább tart. 

Mindkettő esetén elmondhatjuk azt, hogy az egészség titka a mértékletesség. Sem kávéból, sem teából nem szabad túl sokat fogyasztani.
 
A nagyvilág vándora

Candace Rose Rardon tíz évvel ezelőtt kelt útra és bejárta földünk több mint ötven országát. Mivel nagy tearajongó, ezért alaposan megvizsgálta, hogy a különböző helyeken mit és hogyan isznak az emberek. Nemcsak utazni szeret, de rajzolni és írni is, ezért egy egész könyvet szentelt kedvenc témájának. A Corvina kiadó gondozásában március végén jelent meg magyarul ez az üdítő témájú zsebkönyv.

A szerző arra biztat minket, hogy főzzünk magunknak egy csésze illatos teát, és nem törődve a külvilág ezernyi bajával, burkolózzunk be melegen, és vegyük a kezünkbe ezt a hasznos kis olvasnivalót. A Teaivók zsebkönyvéből rengeteg dolgot megtudhatunk e különleges növény és a belőle készült italok történetéről. Útmutatás, sok érdekesség, jó ötlet és alapvető ismeret várja a tapasztalt teaivókat, de azokat is, akik a kávé után most ismerkednek ezzel az enyhébb, gyakran zamatosabb, gyümölcsízű és -illatú finomsággal.

Candace könyvét elolvasva többé már nem jövünk zavarba, ha egy élelmiszerbolt vagy egy jól felszerelt szaküzlet polcain sok színes teásdobozt látunk. Tudni fogjuk, hogy mit jelentenek a titokzatos feliratok, és némi próbálkozás után gyorsan kideríthetjük, hogy nekünk mi felel meg a legjobban. Olyan hasznos dolgokról olvashatunk, mint amilyen a szálas és a filteres tea közötti különbség, megismerhetjük a nagyvilág különféle teáskannáit, és útmutatót kapunk ezek használatához. A könyvet a művész illusztrációi díszítik.

Candace először utazó volt, csak utána lett belőle teaszakértő. Thaiföldön a moken törzs tengeri nomádjai között élt, amikor felmerült benne a gondolat, hogy másokat is érdekelhetnek az úti tapasztalatai.

A nomádok között döntötte el, hogy utazó író lesz, és bejárja a föld legizgalmasabb, legszebb tájait. Így jutott el Indiába, Angliába, Új-Zélandra és Dél-Amerikába. A művei azóta jó néhány helyen jelentek meg. Írt a National Geographicnak, valamint a New York Timesnak is.
 
A napkelet ajándéka

Az emberiség Ázsiában ismerkedett meg a teacserjével. Már nagyon korán felhasználtuk gyógynövénynek vagy serkentő hatású italnak. Kínában valóságos kultusz alakult ki körülötte. A hatalmas ázsiai birodalomból aztán eljutott a világ számos más területére is.

A teázáshoz számtalan szertartás, hagyomány és történet kapcsolódik. A kínaiak szerint majdnem ötezer évvel ezelőtt a császár utazás közben vizet forralt és letelepedett egy magas cserje tövében. Ez nem volt más, mint a teanövény. Néhány levél belehullott a csészébe, az uralkodó pedig megkóstolta az aranysárgává váló italt. Megtetszett neki a kesernyés íze, és hamarosan felfedezte élénkítő hatását. A buddhisták biztosra veszik, hogy e nemes italt a vallásukat megalapító Buddha fedezte fel. Ő a kertjében meditált, amikor az ivótálkájába egy tealevél hullott. 

A nyugati világból elsőként Marco Polo ismerte meg a tea ízét a nagy utazása során, és itthon elmesélte, hogy Kínában valóságos kincset ér a teafű. A portugálok Japánban kóstolták meg a különös italt, Európában pedig a hollandok között terjedt el a teázás szokása. Azonban nem kellett sokat várni ahhoz, hogy Londonban is teát szolgáljanak fel a legelőkelőbb kávéházakban. Az egyik legelső teaház, az Arany Oroszlán mind a mai napig működik a brit fővárosban. Leghíresebb terméküket itthon is jól ismerik, mivel hozzájuk fűződik a világhírű Earl Gray kikeverése. A Szuezi-csatorna megnyitása fordulatot hozott a teaivás történetében. Attól kezdve sokkal gyorsabban megérkeztek Európába a különleges teaszállító hajók.

Az elmúlt évszázadok során számtalan ízt, aromát és adalékanyagot fejlesztettek ki. Népszerű a fekete tea, a hagyományos zöld tea, de elterjedtek a fehér teák is. Van, aki a fűszeres változatait, például a gyömbérrel, kardamommal vagy fahéjjal és szegfűszeggel ízesített indiai csájt kedveli. A mongolok sósan és tejjel isszák, míg a tibetiek időnként liszttel sűrítik be a jakvajas különlegességüket.

A 21. század második évtizedében is születnek új teafélék. Csak nemrég jutott el hozzánk a fiatalok közében igen népszerű buborékos tea, és napjainkban tömegek hódolnak nyaranta a jegesteának.

A teázás csodálatos szertartásokat és baráti beszélgetéseket tesz lehetővé. Ihatjuk egyedül, a múlt szép emlékein merengve, de barátaink társaságában, jókat beszélgetve is. Ez a mostani kényszerű bezárkózás sem fog örökké tartani, és eljön a nap, amikor újra szabadon kószálhatunk az utcákon, beülhetünk az éttermekbe, teaházakba, hogy megkóstoljuk a legizgalmasabb egzotikus különlegességeket is.

Ajánló
Ajánló
Mit tegyünk, hogy fittek legyünk?

Mit tegyünk, hogy fittek legyünk?

Mindenki szeretne jó formában lenni, ám az évek alatt kicsit elkényelmesedünk, rengeteg...

Brahms, Schumann és Chopin – Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje

Brahms, Schumann és Chopin – Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje

Az év legnagyobb magyar kulturális programsorozata, a Cziffra-emlékév lehetőséget ad arra,...

A zongorista és az újságíró – Cziffra György életének titkai

A zongorista és az újságíró – Cziffra György életének titkai

A nagyszerű magyar művész, Cziffra György évtizedeken átívelő pályafutása során...