Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-03-25

Ne szorongjunk, hanem élvezzük az életet – tavaszi könyvajánló

Ne szorongjunk, hanem élvezzük az életet – tavaszi könyvajánló

Összeállításunkban igazi könyvcsemegék várják az olvasókat. Arra ösztönöznek minket, hogy ne féljünk attól, amire a legjobban vágyunk. Találunk köztük izgalmas krimit, fergeteges humorú regényt, őszinte vallomást a szerelemről, a veszteségről és a megbocsátásról. Ráadásul az iskolai kötelező olvasmányok lapjairól egy olyan régi ismerősünk is színre lép, akit eddig teljesen félreismertünk.


Lydia Davis amerikai szerzőt az esszéírás és a kispróza nagymesterének tartják. Itthon megjelent legújabb könyvében abszurd helyzetek és banális félreértések várják az olvasót. Erre utal már a kötet szokatlan és meglehetősen hosszú címe is: Elég jól vagyok, de lehetnék egy kicsit jobban is.

Davis nyitott szemmel járja a világot, és mindenben megtalálja az irodalmat. Nem kerüli el a figyelmét, hogy milyen sokan szenvednek a szorongástól, maguk és mások mániáitól. Otthonosan mozog az állatok és az álmok birodalmában is, a kötet több történetét a saját, illetve ismerősei álmai ihlették.

Az összeállítás igazi ínyencfalat, olyan, mint a borítón látható csokoládé. A legkülönfélébb ízekre bukkanhatunk benne, amelyek között akadnak édes és kesernyés árnyalatok is.
 
Skandináv fekete humor

Morgan Larsson nevét jól ismerték a honfitársai, mivel rendszeresen hallhatták a hangját a svéd rádióban. Nemrég azonban regényíróként is bemutatkozott, mégpedig meglepődésre és fanyar mosolyra késztetve az olvasóit. Sokatmondó könyvének a címe: Az utolsó szög – Koporsókészítés svéd módra.

Ebben a vicces történetben a főszereplő kéthetes nyári tanfolyamot szervez, amelynek a résztvevői elkészíthetik a saját koporsóikat. Meglepő módon nagyon sokan érdeklődnek, így aztán válogatni kell közülük.

A kiválasztottak között van egy haldokló, fiatal művész, egy idős szerelmespár, egy egykori profi sportoló és egy külföldről hazatérő asszony. Miközben elkészítik a faládákat, kénytelen megnyílni. Mesélnek az érzelmeikről, és kezdenek megbarátkozni az elmúlás gondolatával is. Az alkotás folyamata különleges utazás. A megrendítően szép történetből fergeteges humor árad, ugyanakkor gondolkodásra is készteti az olvasót, aki megkérdezheti magától, hogy tulajdonképpen mi is az ő életének az értelme.
 
Egy lenyűgöző nagyregény

Krasznahorkai László Kossuth-díjas író már jó néhány nagyszerű művel lepte meg az olvasóit. Legújabb munkájával Türingiába, Németország egyik nem túl fejlett, gyakran szomorú tartományába vezet el minket. Itt él egy egyszerű ember, aki leveleket küld Merkel kancellárnak. Feladóként viszont csak ennyit ír a borítékra: Herscht07769, ami a könyv címe is.

Krasznahorkai egy különös világot mutat be nekünk: Türingiában születtek meg Bach legszebb művei, a tartományban azonban napjainkban egyre erősebb a neonácik befolyása. A könyv olyan, mint egy igazi zenei remekmű. Számos szólamból állít össze egy felkavaró látleletet a múlt és a jövő összeütközéséről. 
 
Szerelem, titok és halál

Sarah Crossan felnőtteknek és nagy kamaszoknak is egyaránt ír könyveket. Munkáit jó néhány díjjal jutalmazták.

Új könyvében, a Darázsfészekben bemutat két egymás árnyékában létező házaspárt. Őszinte vallomást olvashatunk a szerelemről, a veszteségről, a múlt elengedéséről és a megbocsátás nehézségéről.
A történet hősei, Anna és Connor három éve folytatnak titkos viszonyt. Mindkettőjüknek megvan a maga családja, ám a boldogságot csakis egymást karjában, titkolózva és hazudozva élhetik át.

Amikor Connort halálos baleset éri, a szeretőjének nemcsak a veszteséget kell feldolgoznia, hanem egy szörnyű feladat is vár rá. Őt rendelik ki, hogy hagyatéki ügyvédként gondoskodjon Connor gyászoló özvegyéről. 
 
Egy félreismert ismerősünk

Joanna Courtney angol írót kisgyerekkorától kezdve lenyűgözte hazája történelme, valamint a középkor hősei és hősnői. Könyvében, a Tűzkirálynéban egy olyan régi ismerősünket állítja rivaldafénybe, akinek mindeddig maszk takarta el a valódi arcát. A könyv ugyanis a Hamletben szereplő Ophelia kalandjait meséli el.

Ez a fiatal nő azonban egyáltalán nem olyan, mint amilyennek Shakespeare leírta. Fiatalkorában tényleg gyenge volt és csak sodródott. Az apja temetési szertartása után azonban úgy döntött, hogy innentől kezdve csakis önmagára számít egy könyörtelen, harcokkal teli világban. Visszatalál Hamlet herceghez, de a kardjával szolgálja a trónörököst, és nem hajlandó hozzámenni feleségül.

A könyv nagyszerű hősöket vonultat fel, és szemtanúi lehetünk annak, hogy mire képes egy elszánt fiatal nő, ha valaki a legjobb barátja életére tör.
 
A legsötétebb rémálom

Peter James angol író a bűnügyi regények igazi nagymestere. Váltságdíj című könyvében megmutatja, hogy még a legsikeresebb üzletemberek számára is tartogathat csúnya meglepetéseket az élet. Pontosan ilyesmi történik Kipp Brownnal. A gazdag férfitól elpártól a szerencse: először elveszíti minden pénzét, majd kiderül, hogy elrabolták az egyetlen gyermekét.

Hamarosan megzsarolják, és azt követelik, hogy fizessen a fia életéért cserébe. A férfi a gyermek kedvéért belemegy ebbe, de nincs annyi pénze, mint amennyit követelnek tőle. Végül Grace főfelügyelőhöz fordul. A rövid nyomozás során kiderül, hogy az ügy sokkal sötétebb annál, mint amilyennek az első pillanatban tűnt.

A legkegyetlenebb bűnözök ugyanis nem érik be a pénzzel. Az apa és a nyomozó halálos játszmába kezd, amelynek a tétje egy gyermek élete.
 
A szerelem dinamikája

Rika Ponnet a legnépszerűbb belga pszichológusok közé tartozik. A Csak veled című könyvében egy különösen izgalmas témát jár körbe, ami nem más, mint a szerelem.

A szerző megdöbbenve figyelt fel arra, hogy a mai világ gyávává teszi az embereket, akik megriadnak mindattól, amire a legjobban vágynak. Pontosan így van ez a szerelemmel is. Néha még azok is félnek tőle meg az intim kötödéstől, akik még sosem voltak szerelmesek.

Ponnet viszont az összetartozás dinamikáját elemezve megmutatja, hogy érdemes hinnünk a romantikus szerelemben, mert ettől az érzéstől rengeteg csodálatos dolgot kaphatunk. Érhetően leírt, gyakorlati példákkal mutatja meg, hogy a vágyaink miként határozzák meg a szerelmi életünket. Arra ösztönzi az olvasóit, hogy nyíljanak meg önmaguk előtt, és engedjék be az életükbe a romantikus szerelmet.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...