Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-13

A Malac, Nyúl Péter és az ügyetlen tündérke – kedves olvasnivalók ovisoknak és kisiskolásoknak

A Malac, Nyúl Péter és az ügyetlen tündérke – kedves olvasnivalók ovisoknak és kisiskolásoknak

Sok szülőnek, nagyszülőnek fáj a feje, ha a szeszélyes tavaszi időjárás miatt nem engedhetjük ki gyermekeinket, unokáinkat a szabadba, hogy odakint ugráljanak, játszadozzanak. Ilyenkor csodát tehet egy jó könyv, ami leköti a legkisebbeket, és eléri, hogy képzelőerejüket szabadjára engedve izgalmas mesebelei kalandokban legyen részük. Összeállításunkban kedves kis állatok, komoly felnőttek, például egy állatgondozó és egy igazi űrhajós is vár rájuk.


Tóth Krisztina nevét ma már jól ismerik a gyerekek és a szüleik is. Bájos, ugyanakkor mulatságos történetei alkalmasak arra, hogy a szülők vagy a nagyszülők a legkisebbekkel együtt olvassanak, közösen meséljenek. Sokan a Malac és Liba sorozatot szeretik a legjobban.

Nemrég jelent meg e két különös kis hős kalandjainak negyedik része, a Fogjunk verebet! De vajon miért akarna egy kis sertés meg egy jókora madár elkapni egy másik szárnyast? Eláruljuk a nagy titkot: azért, mert a Liba szerelmes lett!

Ezzel a váratlan új érzelemmel a jó barátjához, Malachoz fordul, azt remélve, hogy tőle megfelelő jó tanácsot kap majd. A Hajba László bűbájos, részletekben igen gazdag képeivel illusztrált könyvben ráadásul a két barát a húsvéti tojásokkal kapcsolatos galibát is sikeresen elhárítja. Vicces történetük a gyermekeknek, de a felnőtteknek is jó szórakozást ígér. 
 
Nyúl Péter nyomában

A 20. század elején a fél világ megismerhette egy brit írónő és illusztrátor, Beatrix Otter nevét. A legtöbben nem azért hallottak róla, mert kiváló természettudós és modern gondolkodású természetvédő volt, hanem mert nagyon aranyos gyermekkönyveket írt. A történeteiben vicces állatok mutatják meg, milyen csodálatos a nyugodt vidéki élet, a természet közelsége.

1902-ben jelentek meg legnépszerűbb hősének, Nyúl Péternek a kalandjai. Hamarosan már kifestőket, társasjátékokat, plakátokat, sőt, igazi angolokhoz illő módon teáskészletet is készítettek Nyúl Péter figurájával. A legkisebbeknek szól a Nyúl Péter – Első lapozóim című összeállítás. A dobozkában négy kis könyv várja, hogy kézbe vegyék a kisgyerekek, akik nemcsak Nyúl Péterrel, de a barátaival is találkozhatnak. A könyvecskék lapozgatása közben az ifjú olvasó megismerkedhet a színekkel, a számokkal az állatokkal és az ellentétpárokkal. 
 
Ki mosdatja meg az elefántot? 

Ralf Butschkow német grafikus több gyermekkönyvhöz készített izgalmas rajzokat. A berlini születésű művésznek két gyereke van, így pontosan tudja, mivel lehet lekötni a legkisebbek figyelmét. Hazánkban is nagy népszerűségre tett szert a Tudod, mit csinál? sorozat.

A különféle szakmákat és foglalkozásokat bemutató összeállításnak most jelent meg a hetedik és a nyolcadik kötete.

Az állatgondozó az állatkertbe kalauzol el minket. Itt dolgozik Krisztina, aki szívesen látja Tomit, és örömmel elmeséli a kisfiúnak, hogy mivel foglalkozik ezen az izgalmas munkahelyen.

Láthatjuk, hogyan főznek az állatoknak, kiderül, ki mosdatja meg az elefántokat, de tanúi lehetünk annak is, ahogy új mászófát kapnak a vidám kis majmok. 

A másik kötetben Gergő lesz az útikalauzunk, akivel egészen a csillagokig repülhetünk. Az űrhajós című könyvben felkészülhetünk életünk első űrutazására, Gergő ugyanis arra készül, hogy felmenjen a világűrbe! Ezt az utazást megelőzően azonban körbevezet minket a különleges, űrkutatással foglalkozó intézetben. A könyvben világosan, a gyerekek számára érthetően mondja el, hogy mi mindent kell tudnia egy űrhajósnak.

Feltárulnak az űr titkai, és láthatjuk a bolygók között élő és ott dolgozó emberek igencsak izgalmas világát. 
 
Nem félünk az orvostól

Liane Schneider sokáig egy iskolában dolgozott tanítónőként. A lánya, Cornelia 1990-ben lett óvodás. Liane úgy gondolta, feljegyzi a gyermekek kalandjait. Az első történetet elküldte egy könyvkiadónak, és a mese óriási sikert aratott. Azóta a sorozatban már hatvan könyvecske jelent meg. Külön könyvsorozat szól a hét-, a tízéveseknek és a tizenkét évesnél idősebbeknek.

Nálunk a történetek hőse Bori néven hódította meg a gyerekek szívét. A sorozat legújabb részében nagy izgalom vár a kislányra. A Bori a gyerekorvosnál című könyvben ugyanis megvizsgálják, és emiatt nagyon izgul. Mire számítson? Ugye nem fog fájni? Kedves lesz vajon az orvos?

A legkisebbek olyan izgalmas dolgokat tudhatnak meg, mint az, hogy mi rejtőzik a doktor néni táskájában, mi az állapotfelmérés, de az is kiderül, hogy az orvos miért kukucskál bele Bori fülébe. Hasznos olvasmány minden kisgyereknek, akik a könyvet átlapozva sokkal nyugodtabban, kellőképpen felkészítve mehetnek el a következő orvosi kivizsgálásra. 
 
Egy ügyetlen tündérke

Mechler Annának négy gyermeke van, így nem csoda, hogy nagyon hamar az izgalmas mesék nagymestere lett belőle. Eredeti foglalkozására nézve zenetanár és karvezető. A doktori címét nem akármilyen témában szerezte, hanem az egyházi zenével foglalkozva. Több szórakoztató és rengeteg hasznos információval teli sorozatot is írt már a gyerekeknek. A Nadin és a varázstégely című könyv A virágtündérek titkai sorozatban jelent meg. Egy igazán szerethető apró lénnyel ismerkedhetünk meg benne. Nadin nemcsak aranyos, de kiválóan ért a gyógynövényekhez is.
Erre nagy szüksége van, mert sajnos kicsit ügyetlenke.

Tévedés volna azt hinni, hogy valamennyi tündér talpraesett és kecses. Nadinnal sokszor előfordul, hogy a dolgai nem úgy sikerülnek, ahogy azt szeretné. Gyakran vannak lila foltok a kezén, mert valaminek nekiütközött. Éppen ezért nagyon meglepődik, amikor váratlanul megtudja, hogy megbízták egy fontos virágvarázslattal. A fekete nadálytő mellé osztják be, hogy segítsen ezen a növényen. Miközben rengeteg dolog kiderül a gyógynövények izgalmas világáról, megtudjuk azt is, miért pont a kis Nadin a legalkalmasabb erre a komoly és kedves feladatra.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...