Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-20

Szeszélyes április – könyvajánló felnőtteknek

Szeszélyes április – könyvajánló felnőtteknek

Tavaszi könyvcsokrunk következő részében elolvashatjuk a hatvan év múlva élő szakemberekkel készült képzelt riportokat a mai világról, aztán szembeszállunk a világunkra mind inkább jellemző elidegenedéssel, a felgyorsuló idővel. Egy csinos szélhámos a kettős élet veszélyeire hívja fel a figyelmünket, végezetül pedig útitársunkká szegődik egy barátságos rinocérosz is! Négy remek könyv áprilisra.


Képzelt riport a világ megváltozásáról

1987-ben egy kisbolygót neveztek el James Powell klímakutatóról. Nem véletlen ez az elismerés, mivel a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum egykori elnöke nagyon sokat tett azért, hogy az emberiség felfigyeljen a ránk váró nehézségekre. Új könyve, a 2084 a közeli jövőbe kalauzol el minket. Egy olyan korszakba, amikorra már valósággá váltak a klímaváltozással kapcsolatos félelmeink. 

Az elképzelt történet szerint idős szakértők, politikai vezetők és tudósok emlékeznek vissza 2084-ben a napjainkra. Elmesélik, mik voltak a globális felmelegedés fordulópontjai, és beszámolnak arról is, mi történt az élővilággal és az emberiséggel az új évszázad derekán.

James Powell fel akarja hívni a figyelmünket arra, hogy sürgősen tennünk kell valamit, mert különben jönnek az áradások, a tengerszint megemelkedése, a tűzviharok, az aszály és hatalmas veszélyeket rejtegetnek a politikai szélsőségek, valamint a kezelhetetlenné váló migráció.

A hatvan év múlva élő vezető személyiségekkel készült fiktív interjúk cselekvésre ösztönöznek, arra, hogy még ma fellépve a környezetkárosodás ellen, egy szebb és jobb világot hagyjunk hátra a minket követő nemzedékeknek. 
 
Nagyszerű napok emlékezete 

Elma van Vliet holland írónő kiskorától fogva imád mesélni, a történetei a szívéből jönnek. A magyar olvasók közt is sokan jól ismerik a nevét, mert több, igazi különlegességnek számító könyve jelent meg itthon is. Ezek az alkotások azért egyediek, mert aktív együttműködésre ösztönöznek minket, olvasókat.
 
Elma ugyanis a világ legfontosabb dolgait akarja megmutatni nekünk: azokat az embereket, akiket a legjobban szeretünk. Most megjelent könyve, az Apa, kérlek… igazi klasszikus. Olyan, mint egy egyedi, ránk szabott, a mi életünk elé tükröt tartó és kreatív ötletekkel teli emlékkönyv. A szerző tisztában van azzal, hogy mindenkinek akad néhány nagyon fontos ember az életében. Vannak, akik azért állnak közel hozzánk, mert ösztönösen szeretjük őket, másokról tudhatjuk, hogy minden körülmények között számíthatunk a fenntartás nélküli szeretetükre.

Ha szerencsések vagyunk, a közvetlen környezetünkben olyanok is akadnak, akik segítenek abban, hogy a magunk életútján járva önmagunk lehessünk. Elma már írt könyvet a nagymamákról, az anyukákról, a nagypapákról, és most ünnepi kiadásban jelent meg az édesapákra összpontosító műve.

A hétköznapjaink során úgy tűnhet, mintha felgyorsult volna az idő és őrült sebességgel szaladnak a napok. Nincs lehetőségünk arra, hogy jókat beszélgessünk a szüleinkkel, nagyszüleinkkel. A világunkra jellemző elidegenedés miatt pedig akkor sem mondjuk el nekik, mennyire szeretjük őket, amikor erre lehetőségünk lenne. Ez a könyv abban akar segíteni, hogy szembeszálljunk a napok rohanásával.

Adjuk oda édesapánknak, és kérjük meg, hogy válaszoljon az oldalakon sorakozó kérdésekre. Ossza meg velünk az emlékeit, és ha lehet, ragasszon fényképeket is a lapokra. Nem csak ő kap ajándékot, amikor kézbe veszi a kötetet, mert ha teleírja a múltja tapasztalataival, azzal egy olyan egyedi remekművet hoz létre, ami igazi kincset jelent a gyermekei és az unokái számára. 
Az egész család örülni fog neki. 
 
A kettős élet veszélyei

Emily Gray Tedrowe amerikai írónő friss hangvételű, izgalmas regényeivel hazájában gyorsan belopta magát az olvasók szívébe. Nem csupán regényeket ír, de kritikusként, újságíróként és novellistaként is megállja a helyét. A tehetséges Miss Farwell című regényét magyarul is elolvashatjuk. 

Ebben a történetben egy amerikai vidéki kisvárosban él a visszahúzódó, csendes, egyedülálló Becky. Az emberek kedvelik, de nem tartják túlzottan sokra. Tudják róla, hogy ügyes könyvelő, nagyon szorgalmas és megbízható. Egy másik Farwell kisasszony viszont nagy kanállal falja az életet New Yorkban. Az 1990-es évek végén a műkincsek piaca éppen csak talpra állt egy összeomlás után, amikor felbukkant egy állítólagos üzleti „cápa”. Az illető nem más, mint Rebecca Farwell. Azt gondolják róla, hogy egy könyörtelen kapitalista, akit nem érdekel más, csak a pénz.

A két Farwell kisasszony valójában egy és ugyanaz. Vajon meddig sikerül kettős életet élnie? Nem fog tönkremenni a kisváros és a nyüzsgő metropolisz között ingázva? Meddig lehet úgy élni, hogy egy fiatal nő mindenkinek, még saját magának is hazudik? A történet nagy és komoly kérdéseket tesz fel az élet valódi értelmével kapcsolatban is. 
 
A nyugati civilizáció és egy orrszarvú! 

Schein Gábor irodalomtörténész és egyetemi tanár nevét nem csak a diákjai és a többi professzor ismeri, mivel számtalan verseskötete, elbeszélése, esszéje, drámája, sőt gyerekkönyve is megjelent. Munkásságát többek között József Attila-, Radnóti- és Szépíró-díjjal méltatták. Legújabb könyvének már a címe is meglepő: Ó, rinocérosz.
 
Fantasztikus utazásra indulhatunk benne vissza Európa múltjába, csakhogy közben egy egészen különleges útitárs szegődik mellénk, aki nem más, mint a címben szereplő orrszarvú. Miközben feltárul előttünk a nyugati civilizáció históriája, a valóságos és a misztikus történetekben fontos szerep jut a valódi rinocérosznak. 

A könyv egyszerre tréfás és szomorú. A főszereplő hol fenyegetőnek, hol pedig esetlen, de szerethető alaknak tűnik. A történet egy izgalmas kísérlet is: térben és időben lépkedve eljutunk a mába, és Schein Gábor megvizsgálja mindazt, ami napjainkban okoz fejfájást az embereknek.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...