Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-20

Lady Ella, a jazz királynője – egy különleges film

Lady Ella, a jazz királynője – egy különleges film

Ella Fitzgerald a világ leghíresebb jazzénekesei közé tartozik. Tehetségét tizenhárom alkalommal méltatták Grammy-díjjal. Az ő életével ismerkedhetünk meg egy, az interneten megtekinthető, különleges filmben. 


A mindannyiunk védelmét szolgáló egészségügyi előírások miatt hosszú időn keresztül nem járhattunk moziba. Hála azonban a korszerű technika vívmányainak, ma már nem kell kitenni a lábunkat a lakásunkból, hogy megnézhessünk egy igazán érdekes filmet. Az elmúlt hónapok során már írtunk arról, hogy a Várkert Bazár online teréből különleges – általában művészeti témájú – filmeket hívhatunk le a számítógépünkre vagy az okoskészülékünkre. Ez úgy működik, hogy először regisztrálunk az online-varkertbazar.jegy.hu oldalon, majd az interneten keresztül megvásároljuk a jegyet. Ezután a virtuális kosarunkba kell helyeznünk annak a filmnek a jegyét, amit meg akarunk nézni.

Az Ella Fitzgerald életét bemutató alkotáshoz hasonlóan ezek a filmek is hónapokon át a rendelkezésünkre állnak. Ella élettörténetét június legvégéig nézhetjük meg. Az ilyen virtuális előadásoknak nincs meghatározott kezdési idejük. Egy kattintással akkor indítjuk el a film levetítését, amikor az a legjobban megfelel nekünk.
 
Tehetséges és lenyűgöző 

Ella Fitzgerald nevére 1934-ben figyeltek fel Amerikában. Csupán tizenöt éves volt, amikor New Yorkban megnyerte az Apollo Színház tehetségkutató versenyét. A zsűri jól döntött. Egy vagány, humoros személyiség, a zenei élet megújítója lépett ki ekkor a rivaldafénybe.

A kilencvenperces angol–amerikai dokumentumfilm az Ella Fitzgerald: Just One of Those Things címet kapta. A rendező, Leslie Woodhead korábban még sosem látott, eredeti felvételek és beszélgetések segítségével mutatja be Ella konfliktusokkal teli, küzdelmes életét.

Kiderül az is, milyen nagy árat kellett a sikerért fizetnie. Annak idején, amikor meghódította a földkerekség legnevesebb koncerttermeit, az egyik legjobb barátja a zenész Oscar Peterson volt. Nem kerülte el a figyelmét, hogy Ella elismert énekesként is a világ legmagányosabb nője maradt. 

A film igazi érdekessége, hogy a főszereplő nemcsak énekel, de több eredeti filmfelvételen is láthatjuk, és meghallgathatjuk a gondolatait. Egy olyan kor gyermeke volt, amikor egy színes bőrű nőnek nem sok mindent kínált az élet. Ő azonban szembeszállt a rasszizmussal, felvállalta a konfliktusokat, megújította a jazzt, meghódította rajongoi szívét, és közben az emberi jogokért küzdött. 
 
Egy különleges rendező

A filmet elkészítő Leslie Woodhead sem hétköznapi alak. A brit rendező nem csupán Amerikát ismeri jól, de minket, közép-európaiakat is. Ennek megvan a maga izgalmas története. 1956-ban, tizenkilenc éves korában hívták be sorkatonai szolgálatra.

Az átlagosnál intelligensebb fiatalembert egy különleges alakulathoz osztották be. Megtanult oroszul, majd átküldték Nyugat-Berlinbe. Egy lehallgató központból ülve figyelte a német légtérben repülő szovjet pilóták beszélgetéseit. Ekkor döbbent rá, hogy a vasfüggöny túloldalán egy különleges, a nyugati emberek számára nehezen érthető világ van.

Óriási érdeklődést tanúsítva Kelet-Európa iránt, drámai dokumentumfilmeket készített az 1968-as prágai tavaszról és a lengyel Szolidaritás szakszervezet küzdelméről. Reflektorfénybe akkor került, amikor pályakezdő filmesként Liverpoolba küldték, hogy vegye fel egy nemrég alakult könnyűzenei együttes koncertjét. Ez a csapat nem volt más, mint a Beatles. Az első sikeres interjúját jó néhány további követte. 

Nagy lelkesedéssel forgatta le az Ella Fitzgeraldról szóló alkotását. Lenyűgözte, hogy ez a nehéz sorsú nő végigküzdötte az életét, miközben milliókat tett boldoggá a hangjával, és sok kortársának segített az élet minden területén.

A film egyik tetőpontja, amikor meghallgathatjuk az énekes örökbefogadott gyermekének, Ray Brownnak szívhez szóló visszaemlékezését „a jazz királynőjéről, a dalolás első hölgyéről, Lady Elláról”. 
 
Példamutató élet

Ella Fitzgerald 1917. április 25-én született. A szülei sosem házasodtak össze, és hamarosan eltávolodtak egymástól. Az anya és az új élettársa átköltözött New Yorkba, egy szegény olasz negyedbe. A kislány kiváló tanuló volt, de az otthoni problémák miatt többször is iskolát kellett váltania. Már egész fiatalon felfigyelt Louis Armstrongra és Bing Crosbyra. Csupán tizenöt éves volt, amikor az anyját halálra gázolta egy autó. A nevelőapjával gyorsan megromlott a kapcsolata, és talán éppen előle menekült el Harlembe a nagynénjéhez.

Kimaradt az iskolából, és rossz társaságba keveredett. A rendőrök elkapták és bezárták Bronxban egy árvaházba. Onnan kikerülve jó darabig az utcán élt. Csupán tizenhét éves volt, amikor részt vett az Apollo Színház amatőr estjén. Gyönyörű hangjával az első helyen végzett.

Mind több zenész figyelt fel rá, de elriasztotta őket a lány vadsága és elhanyagolt külseje. Mivel kiderült, hogy egy igazi csiszolatlan gyémánt, hamarosan azonban egyre gyakrabban állhatott színpadra. 1938-ban berobbant a köztudatba, és a rádiókban is előszeretettel játszották a dalait. Felkarolták a lemezkiadók, így 1942-ig közel százötven dalát vették fel.

A második világháború végére átalakult az amerikai jazzélet, Fitzgerald pedig remekül megállta a helyét. Mindenekelőtt improvizációs tudásával nyűgözte le a hallgatóságát. A hatvanas években már az egész világ ismerte a nevét. Hollywoodban Marilyn Monroe segített neki fellépni.

Nemcsak a színpadon láthatták, de gyakran szerepelt a televízióban, sőt a filmvásznon is. Egész életében küzdött a faji megkülönböztetés ellen, és fontosnak tartotta, hogy a szegény gyerekek is kapjanak jó orvosi ellátást, ezért befutott sztárként több jótékonysági alapítványt hozott létre nekik. 1996-ban hunyt el. 

A Várkert Bazár online terének filmjében végigkövethetjük az egész pályafutását, meghallgathatjuk legszebb dalait, és tanúi lehetünk annak, mire gondolt Jamie Cullum énekes-dalszerző, amikor ezt mondta: „Ella zenéje az egyik oka annak, amiért érdemes megszületni erre a világra.”

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...