Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-07-20

Nyár, sportolás - gyerekszemüveg

Nyár, sportolás - gyerekszemüveg

Amikor véget ér a tanítás és bezáródnak az iskolák kapui, a gyerekek végre belevethetik magukat a vakációs programokba. Régebben azok a gyerkőcök, aki kisebb-nagyobb látásproblémával küzdöttek, kénytelenek voltak lemaradni a mozgás örömeiről. Ma már ez koránt sincs így, ha tudatos szülők vagyunk, és megfelelő szemüveget választunk a sportokhoz csemeténknek.

Bármilyen, ügyességet és nem csupán nyers erőt feltételező sportágról van szó, elmondhatjuk, hogy az a szem sportja is, mert pontos mélységérzékelés, villámgyors fókuszváltási képesség és mozgásérzékelés kell ahhoz, hogy ne csupán tudatilag, hanem az érzékszerveinkkel is átfogóan figyelni tudjunk egy-egy játék menetére. A megfelelő gyereksportszemüveg nem csupán kiegyenlíti azok esélyeit, akik nem látnak tökéletesen, hanem pluszvédelmet is nyújt számukra mozgás közben. 

Ha jól választunk, szemüveges gyermekünk ugyanolyan sikeres sportolóvá válhat, mint bármelyik nem szemüveges társa. De még abban az esetben is ajánlott a sportoláshoz való gyerekszemüveg beszerzése, ha a versenysportok űzése nem szerepel a terveink között, csupán a szabadban való játék, a kinti futkosás során szeretne csemeténk igazán fesztelenül és felszabadultan mozogni.
 
Milyen szempontok szerint válasszunk?

Fontos, hogy a szemüvegkeret kellően szoros, ugyanakkor kényelmes is legyen, és természetesen törésálló, a lehetőleg erős műanyagból készített szemüveglencsékkel együtt. Az ideális lencse minden esetben könnyű és a lehető legvékonyabb, ugyanakkor a sporthoz elengedhetetlen karcálló bevonat alkalmazására és a tükröződés csökkentésére is gondolni kell akkor, amikor csináltatjuk.

Már a normál gyerek-szemüvegkeretek esetén is sokszor használatos az elasztikus biztonsági fejpánt, amely a leeséstől védi a szemüveget. Ilyen sportpántot kell alkalmazni a kimondottan sportoláshoz való gyerekszemüvegnél, de elegendő lehet a korbácsszár is, amely a fül mögé nyúlik, ugyanezt a célt szolgálva.

Olyankor is, ha nem kimondottan kontaktsportról, mint például a cselgáncsról van szó, hanem a népszerű labdajátékokról, a fociról vagy a teniszről, a puha orrtámasz és az arcpárnázás kellemetlen sérüléseket előzhet meg, ugyanakkor ezek kapcsán a megfelelő szellőzésre is gondolni kell.
 
Sokféle sportszemüveg létezik

A sportoláshoz való gyerekszemüveg nem egyetlen konkrét terméket, hanem egy aránylag széles termékkategóriát jelent. Látogassunk el együtt a Galéria Optika szaküzletébe, ahol szakértő tanácsokat kaphatunk a legjobb kiválasztásához.

Gyermeknapszemüvegek:
Egy megbízható gyereknapszemüvegre nagy valószínűséggel mindenképp szüksége lesz csemeténknek ahhoz, hogy maradéktalanul kiélvezze a nyár örömeit. Ha ezzel egyetértünk, akkor a kezdetektől a dioptriás, sportkeretes opciót érdemes választani, hogy teljes körű megoldást biztosítsunk számára. 

Úszószemüvegek:
Az úszószemüvegek még előnyt is biztosítanak a nem szemüveges sporttársakkal szemben, mert megvédik a gyermek szemét az uszodai víz nemkívánatos összetevőitől (baktériumoktól, klórtól) vagy a tenger sós vizétől. Ha úszásról van szó, akkor még az átlagosnál is fontosabb a pontos illeszkedés, hogy a víz ne menjen a gyerek szemébe. Erről a szilikonszigetelés és az állítható elasztikus pánt gondoskodik, a dioptriás lencsével pedig még az úszás is kellemesebb, és jobban lehet tájékozódni közben a vízben.

Labdajátékokhoz való szemüvegek:
A labdajátékokhoz rugalmas gyerekszemüveg, vagyis kimondottan flexibilis és törhetetlen keret szükséges, mert egy repülő labda egyébként komolyabb sérüléseket is okozhat.

Kerékpározáshoz való szemüvegek:
Ehhez is gyereksportszemüveg használata ajánlott, ha hegyi utakon való biciklizést tervezünk, egyrészt a fényvédelem és az UV-sugárzás kiszűrése, másrészt a visszapattanó kavicsok, valamint a szembe jutó bogarak miatt.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...