Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-07-29

A szerelmesek házai – Bernard Shaw darabja a Városmajori Szabadtéri Színpadon

A szerelmesek házai – Bernard Shaw darabja a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Augusztus 5-én Valló Péter rendező és a Radnóti Miklós Színház társulata egy igencsak elgondolkodtató klasszikus remekművet mutat be. A szemünk láttára csap össze egy lánglelkű fiatal és a kegyetlen világot képviselő uzsorás. Shaw klasszikus alkotása fontos kérdéseket feszeget, például azt, meg lehet-e vásárolni egy igaz ember becsületét.


George Bernard Shaw ír származású drámaíró a világ legbefolyásosabb szerzői közé tartozik. Az angol nyelvű színházakban egyedül William Shakespeare előzi meg a népszerűségi listán. A művei több mint egy évszázada estéről estére világszerte lenyűgözik a közönséget. Ez a nagy népszerűség azért is meglepő, mert a szerző nem a könnyed szórakoztatásra törekszik. Rendkívül komoly kérdéseket dolgoz fel, és gyakran tart tükröt a színházba járók elé.

Amikor a brit irodalombarátok először találkoztak a művel, Shaw az értésükre adta, hogy esze ágában sincs jókedvűen szórakoztatni a publikumot, inkább korának égető társadalmi igazságtalanságaira akarja felhívni a figyelmüket.

Valló Pétert azonban éppen ezzel nyűgözte le. A Radnóti Miklós Színház rendezője imádja az angol irodalmat, a könnyed iróniát és az elegáns szórakoztató cinizmust. Shaw mindezek elismert nagymestere, így aztán nagyon is érthető, hogy Valló választása rá és A szerelmesek házaira esett.

Szerelem és kapzsiság

A darab látszólag laza szerelmi történetként indul. Lehetne kedélyes romantikus vígjáték is, ahogy Harry Trench, a fiatal, ígéretes, ráadásul jó családból származó orvostanhallgató szerelmes lesz. A kiválasztottja, Blanche nemcsak csinos, de nagyon gazdag is. Minden adva van ahhoz, hogy a két fiatal története olyan legyen, mint egy tündérmese. A valóság azonban zordabb a szép meséknél.

Harry rádöbben arra, hogy Blanche családi vagyona a szegények kizsákmányolásából származik. A 19. század utolsó évtizedeiben Angliában is növekedésnek indultak a nagyvárosok. Vidékről tízezrével érkeztek a jobb megélhetés reményében új otthont kereső nincstelenek. Munkához azonban csak az juthatott, akinek volt lakása: Londonban égetővé vált a lakáshiány. Ezt használták ki az olyan üzletemberek, mint a felkapaszkodott vállalkozó, Sartorius úr, vagyis Blanche apja.

Gyorsan kiderül róla, hogy vagyonát a kiszolgáltatott emberek kizsigerelésével szerezte. Az ügyeskedő idős férfi semmi kivetnivalót nem talál eddigi életmódjával kapcsolatban. Örömmel tölti el, hogy a lányát egy igazi úriember, egy doktor akarja feleségül venni, Harry azonban felháborítónak tartja azt, amit a leendő apósa művel. Csúnyán összevesznek, és az ifjú azzal vádolja meg a háziurat, hogy amit csinál, az nem csak visszataszító, de erkölcstelen is.

Elképzelhetetlennek tartja, hogy elfogadja Blanche hozományát. Megpróbálja rávenni a lányt arra, hogy utasítsa el az apja pénzét, az eddigi jólétet, és helyette próbáljon a saját keresetéből megélni. Az ifjú világnézete azonban meginog, amikor Sartorius megmutatja neki, hogy az úriemberek vagyona ugyanolyan tisztességtelen forrásokból származik, mint a hozzá hasonló ügyeskedőké. A két szerelmesnek egyre nehezebb kérdésekre kell választ adni. Mennyit ér egy ember tisztessége? Lehet-e szegénységre ítélni egy családot csak azért, hogy kitartsunk saját erkölcsi elveink mellett? Shaw darabjából az is kiderül, hogy a pénzügyi nehézségek és a nélkülözés milyen súlyosan megterhelheti a legtisztább szerelmet is.
 
Tudta, miről beszél

A majdani Nobel-díjas drámaíró fiatalkorában sokat nélkülözött, és a helyzete akkor sem javult jelentősen, amikor Londonba költözött, azt remélve, hogy ott sikeres regényíró válhat belőle. Kénytelen volt egy ingatlanügynökségnél elhelyezkedni, és ekkor nyílt alkalma arra, hogy alaposabban is kiismerje, milyen könyörtelen módszereket alkalmaznak a háziurak a nyomornegyedekben. Az ezt követő két évtized során további megpróbáltatások vártak rá.

Öt regény megírása után rádöbbent arra, hogy nincs érzéke ehhez a műfajhoz. Ugyanakkor minden nap lelkesen és sokat írt. Újságoknál dolgozott és esszéket is írt. 1892-ben pedig felmerült benne az a gondolat, hogy műfajt vált, és megpróbálkozik a színműírással. Ez volt élete legjobb döntése.

Megismerte Ibsen színdarabjait, majd úgy döntött, hogy vígjátékok helyett a társadalom felvilágosítására összpontosít. Közben komoly fejlődésen ment keresztül, és befogadta a londoni irodalmi élet. Bár sok ellenséget is szerzett magának, a barátai között olyan hírességeket is találhatunk, mint Annie Besant nőjogi aktivista, misztikus filozófus vagy Arábiai Lawrence alezredes, a hírhedt katonatiszt és kalandor.

Mindeközben nem csupán a színházakat hódította meg, de népszerű zenei kritikussá képezte magát. Rövid elemzései annyira népszerűek voltak, hogy idős korában önálló kötetben is kiadták őket. A hozzáértők szerint annyira friss szellemiségűek, hogy ma is könnyedén el lehet olvasni őket.

A pályafutása tele volt hullámvölgyekkel. Az első világháború idején az élete is veszélybe került. Maga az angol miniszterelnök vetette fel, hogy a békepárti drámaírót agyon kellene lőni. Némelyik darabját óriási közönségsikerrel játszották, míg másokat azonnal betiltottak a hatóságok. Az egyik ilyen tiltásra azt követően került sor, hogy VII. Edward király megnézte a színművet. A leghíresebb művének alighanem az 1912-ben készült Pygmalion számít. Magyarországon először Kolozsváron mutatták be 1914-ben. A darab titka alighanem az, hogy George Cukor magyar származású amerikai filmrendező 1964-ben feldolgozta. Az Audrey Hepburn főszereplésével készült My Fair Ladyt 1965-ben elhalmozták Oscar-díjakkal. 

Valló Péter, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező egy olyan szerző művét állítja színpadra, aki a mai nézőt is ugyanolyan hatásosan szólítja meg, mint a kortársait. Egy olyan társadalmat láthatunk, amelyik eljutott az erkölcsi összeomlás szélére, és a fiatalokat ugyanaz a mocsár nyeli el, mint a szüleiket. Shaw hősei azonban a legreménytelenebb körülmények között is megkísérlik megőrizni emberségüket.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...