Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-08-03

Vakációs kirándulások kicsiknek és nagyoknak

Vakációs kirándulások kicsiknek és nagyoknak

A gyerekek nyári szünete és a mi szabadságunk ideje tökéletes arra, hogy kisebb-nagyobb túrákat tegyünk a természetben, vagy jobban megismerjük saját városunkat. Régóta tudjuk, hogy a szabadban eltöltött idő nemcsak a testünkre, hanem pszichés állapotunkra is nagyszerűen hat, és a családi összetartozást erősítő programnak sem utolsó.


A 21. század embere jóval kevesebbet mozog, mint kellene, és ez a „tespedés” már sajnos gyermekkorban elkezdődik. Mi sem bizonyítja jobban, mint az Ifjúságkutatás 2020 tanulmány, amelyben 8000 magyarországi 15–29 évest kérdeztek szokásaikról, például a szabadidős tevékenységeikről. A felmérésből kiderült, hogy bár az egészségtudatosság egyre nagyobb szerepet játszik a mindennapokban, a fiatalok csupán harmada sportol rendszeresen az iskolai testnevelésórákon kívül.

A szabadidős tevékenységekkel kapcsolatban továbbra is a képernyős elfoglaltságok dominálnak. Hétköznapokon a fiatalok a családjukkal és a barátaikkal töltik el leggyakrabban a kötelezettségeik teljesítése után fennmaradt idejüket (47, illetve 43 százalék). A megkérdezettek több mint tizede „csak úgy elvan”, 10 százalékuk sportol, míg 12 százalékuk kirándul vagy túrázik. A testmozgás motivációi között az edzettség (65 százalék) és az egészség dominál, illetve a jó közérzet is fontos számukra.

Ahhoz, hogy tinédzserként és fiatal felnőttként ne csak a számítógép előtt üljenek gyerekeink, jó, ha már kiskoruktól bevett családi szokássá válik a kirándulás. Azt, aki megszokja, hogy a túrázás és a szabadban töltött program a mindennapok része, később könnyebb lesz „kirobbantani” a mobiltelefonok és a számítógépes játékok világából.
 
A városból a természetbe

A Budai Zöld túraútvonal Budapesten a Szent Gellért térről indul, és Telkiig vezet. A teljes hossza 45 kilométer, de nem kell egy alkalommal lejárni, több részre osztva egy-egy jó hétvégi túrának is megfelelő. Az első 3,5 kilométerét azonban külön is érdemes végigsétálni, hiszen a kisebb gyerekek sem fognak unatkozni, és az idősebbek sem fáradnak el nagyon, a látvány pedig különleges. A Gellért-hegy oldalában, a mintegy 80 méter magasan a sziklafalon kanyargó ösvény az intimitása miatt vadregényes, a folyamatosan változó kilátás pedig a város déli részeitől egészen északig terjed. Ez a város legszebb panorámaútja, amely a család minden tagjának érdekes lehet.
 
Miniszobrok nyomában

Ha nincs sok időnk messzire utazni, és félünk, hogy a cél nélküli sétát elunnák gyerekeink, pláne ha nagyobbak, rendezzünk szoborfelfedező kirándulást a városban. Kolodko Mihály kárpátaljai szobrászművész miniszobrai ugyanis Budapest-szerte felfedezhetők.

Izgalmas kincskereső túra keretében utcákon és köztereken lelhetünk rájuk, a Budavári Sikló mellett vagy a Széll Kálmán téren. Az internetről letölthető térkép segítségével 16 bronzalkotást kereshetünk meg, közben jó sokat megyünk, és garantáltan elfáradunk. 
 
Falatnyi falu a Normafán

A Piczinke Póniudvar egy autentikus állatsimogató a Normafa tetején, vidéki hangulatban, varázslatos környezetben. Itt gyermekeink gondtalanul szórakozhatnak: ugrálhatnak, játszhatnak, állatokat simogathatnak, amíg mi, szülők kipihenjük az egész éves fáradalmakat egy függőágyban vagy éppen együtt játszunk a lurkókkal. A minipónik, alpakák, lámák, minikecskék, nyulak, bárányok, malacok szinte kikövetelik az apró kezek simogatását, emellett sok ügyességi és népi játékkal is találkozhatunk itt. Több trambulin, nyereghinta, nagyobb manóhomokozó és bajuszkonyha is várja a virgonc gyerekeket. Levezetésként a lábbal tekerő gokartpályán lehet felfedezni az udvart a kis versenyzőknek.
 
A szigetcsúcs meghódítása

Akad, aki a visegrádi fellegvárból néz le legszívesebben a Dunakanyarra, más a Prédikálószékre esküszik, és van, akit a börzsönyi oldalról, a Hegyes-tető Julianus-kilátójáról tárulkozó kilátás varázsolja el. Létezik azonban egy még különlegesebb panoráma. A szigetcsúcs a Szentendrei-sziget legészakibb csücske, Kisoroszi része, valódi nomád paradicsom még kisgyerekkel is. Érkezhetünk ide autóval vagy biciklivel, de megközelíthető kenuval, kajakkal, sárkányhajóval is. Ha úgy gondoljuk, több napig is maradhatunk, hiszen vadregényes, nyugodt hangulatú kempingje is népszerű. A sziget belseje felé haladva egy horgásztó is utunkba akad, ami egy laza kis piknikre is alkalmas hely. 
 
Barangolás a Felvidéken

Az Aktív Hegyvidék szabadságvándorai sem pihennek, ők egy többnapos felvidéki túrát szerveztek augusztus 8–15. között. A gazdag programban város- és várlátogatások szerepelnek, illetve 6–12 kilométeres gyalogtúrák a hegyekben (például Rimaszombat, Rozsnyó, Rohácsi-völgy, Branyiszkó-hegység, Turzófalvai-tó, dobsinai jégbarlang). A program változtatható, rossz idő esetén Eperjes vagy a sárosi vár felfedezése várható. Minden hely körülbelül tíz kilométerre van a szállástól, és közepesen erős csillagtúrákat is végigjárhatunk a Branyiszkó- és az Ökör-hegységben.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...