Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-02-04

Természetes spiritualitás – Pálferis gálaest a Hegyvidéken

Természetes spiritualitás – Pálferis gálaest a Hegyvidéken

Február végén a MOM Kulturális Központban az ország egyik legismertebb és legkedveltebb mentálhigiénés szakemberével, Pál Ferenc katolikus pappal találkozhatunk. A karizmatikus előadónak nagyon sok követője és híve van, akik évek óta figyelemmel kísérik segítő tevékenységét és áldozatos munkásságát. Azoknak is érdemes ezen a keddi estén eljönni a Momkultba, akik szeretnének személyesen is találkozni Pál Ferenccel, vagy ahogy mindenki hívja, Pál Feri atyával. 

Napjainkban gyakran merül fel a hagyományos egyházakkal kapcsolatban, hogy túlságosan merevvé váltak, és nehezen találják a helyüket a gyorsan változó világ kihívásai között. Pál Ferenc munkássága jó példa arra, hogy az ilyen felvetések dacára milyen fontos lehet a vallás és az egyház szerepe az emberek életében. A népszerű mentálhigiénés szakember ugyanis éppen olyan témákat jár körbe, ami nagyon érdekli a mai fiatalokat és azokat az idősebbeket, akik amúgy nem mennének el egy egyházi rendezvényre. Mi lehet vajon a titka? Miért szeretik annyian? Hogyan tudja ilyen jól megszólítani a hívőket és azokat, akikhez eddig nem jutott el az egyház hangja?
 
Különleges élet

Pál Ferenc környezete sokáig nem is gondolta volna, hogy ebből a fiatalemberből egyszer pap lesz. Élete első évtizedeiben elsősorban a sport érdekelte. Remek eredményeket ért el, és jó ideig úgy látszott, az aktív mozgás fogja meghatározni az egész pályafutását. 1987-ben, huszonegy éves korában magasugrásban a dobogó legtetejére állhatott, a Vasas főállású sportolójaként ugyanis megnyerte a magyar bajnokságot.

Nemsokára azonban kiderült róla, hogy semmiképp sem lehet egydimenziós személyiségnek tartani. Érdekelte a pszichológia, a spiritualitás, de a társadalomtudományok is. Ráadásul teljes szívvel az egyház felé fordult. Úgy döntött, hogy az emberek szolgálatának szenteli az életét. Két héttel harmincadik születésnapja előtt szentelték pappá Esztergomban. Ezt követően káplánként, majd lelkipásztorként szolgált. Számos alkalma nyílt arra, hogy megismerje a hívők életét, problémáit a Terézvárosban, Rákoskeresztúron, Óbudán és Angyalföldön.

Nagyon fontosnak tartotta, hogy a Szentírás szavai eljussanak a fiatalokhoz. Nem csupán hittanórákat tartott nekik, de szívesen beszélgetett velük a pszichológia és a teológia nagy kérdéseiről is. Kötetlen stílusa és lenyűgöző személyisége miatt nagyon hamar széles körben megismerték a nevét. „Feri atya” kockás ingben ült le beszélgetni hallgatóságával, és még a legnehezebb, legbonyolultabbnak tűnő kérdéseket is világosan el tudta magyarázni nekik. A terézvárosi plébánián hamarosan már nem jutott elég szék az érdeklődőknek. Olyan sokan szerettek volna találkozni vele, hogy a megszokott hittanóra keretei túl szűknek bizonyultak, ezért 2000 őszétől előadásokat kezdett tartani.
 
Világos, érthető hang

A fiatalok mellett mind gyakrabban ültek be idősebbek is ezekre az átlagosan 70-75 perces rendezvényekre. „Pálferi” hétről hétre lenyűgöző őszinteséggel és mély szeretettel teli humorral beszélgetett az érdeklődőkkel. Szóba került a személyes lelki egyensúly kérdése, az ember és a közösség viszonya, de az olyan hétköznapi – és éppen ezért nagyon fontos – dolgok is, mint a családi konfliktusok, a párkeresés és a házasság. Azok sem csalódtak, akiket a teológia, a transzcendencia vagy éppen a mentálhigiénia érdekelt.

Pál Ferivel hamarosan már az interneten is találkozhattak, mivel a követői az ingyenes előadásokat felvették és feltették a világhálóra. Egy idő múlva pedig egészen korszerű módon, élőben is közvetítették a beszélgetéseket a neten.

A katolikus pap köré eleven, sokrétű közösség szerveződött. Egyes előadásaira ezernél is többen voltak kíváncsiak a helyszínen. Az elmúlt közel két évtized alatt találkozhattunk vele a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Millenáris Teátrumban, a Dürer Rendezvény Központban és persze itt nálunk, a Hegyvidéken, a MOM Kulturális Központban. 
 
Elismerés, megbecsülés és szeretet

Pál Feri számos munkája írásban is megjelent. Az előadások anyagának egy részét kiadta, és társszerzőként hozzájárult több lélektani témájú munkához. Olyan fontos témákról írt, mint a függőség, a természetspiritualitás, a magány, a szorongás, az önbecsülés vagy éppen az összetartozás. Munkássága nem maradt elismerés nélkül. 2016-ban érseki tanácsossá nevezték ki, emellett elnyerte a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, a Prima Díjat és a Prima Primissima közönség díját. 

Tavaly ősszel véget ért a heti rendszerességgel megtartott előadás-sorozata. A „pálferis” közösség azonban szerette volna kinyilvánítani háláját e különleges személynek, amire nehéz volna méltóbb körülményeket elképzelni annál, hogy a népszerű pap nálunk, a MOM Kulturális Központ Színháztermében február 26-án egy gálaest keretében találkozzon régi barátaival, lelkes közönségével. 
 
Jegyinformáció:

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a Momkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Izgalmas nyári filmek – Mozikert a MOM Kulturális Központban

Izgalmas nyári filmek – Mozikert a MOM Kulturális Központban

Szüleink idején a felhőtlen nyári szórakozáshoz szervesen hozzátartozott a mozizás,...

Szépüljünk természetesen!

Szépüljünk természetesen!

Divat a természetesség a szépségápolásban is. Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy egészséges...

Töltődjön fel a nyári jógatáborban!

Töltődjön fel a nyári jógatáborban!

Nemcsak a gyerekeké az a kiváltság, hogy a vakáció idején nyári táborokban élvezhetik a...