Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-02-08

Jazztől a soulig – vendégünk Martha High

Jazztől a soulig – vendégünk Martha High

Február 27-én egy világhírű énekesnő, a soul istennőjének tartott Martha High látogat el hozzánk a Hegyvidékre. A Get Closer koncertsorozat keretében a MOM Kulturális Központban lép fel. Aki szeretné meghallgatni lenyűgöző előadását, annak érdemes időben gondoskodnia a jegyéről, mert Martha koncertsorozatának állomásain mindenütt pillanatok alatt elkapkodták a belépőket a blues, a funky, a jazz és a soul rajongói. A Momkultban is telt házas estére számíthatunk. 


Martha High neve aranybetűkkel szerepel a soul nagykönyvében. Az elképesztően tehetséges, gyönyörű hangú, királynői megjelenésű amerikai énekes évtizedeken át lenyűgözte a közönségét. Fellépett az USA nagyvárosaiban, bejárta Európát és eljutott Afrikába is. Nem csupán önállóan adott elő szívhez szóló, ritmusos, mégis érzelmekkel teli dalokat, hanem egy másik közismert zenész társaságában is, mivel Martha három évtizeden át a legendás James Brown egyik legjobb barátja és előadótársa volt. Koncertek ezrein, sok száz színpadon varázsolták el hangjukkal a funkyrajongókat.
 
Sikeres életút 

Martha 1945-ben született Virgina államban. Eredetileg Harvinnek hívták és csak később vette fel a High előadói nevet. Fiatalkorát az Egyesült Államok fővárosában, Washington D.C.-ben töltötte. Tizenéves korának élményei meghatározták későbbi pályafutását.

A kislány mindig is szeretett énekelni, és már egész fiatalon kiderült róla, hogy ügyes előadó. Nagyobb közönség elé a középiskolája színpadán, majd pedig abban a templomban állhatott, ahová a családjával és a barátaival rendszeresen járt. Az iskolában ismerte meg a The Four Jewels (A Négy Ékkő) énekegyüttes tagjait, majd beállt közéjük, és hamarosan kiadták a legsikeresebb számukat, az Opportunityt.

A fiatal afroamerikai lány pályafutása azonban nem volt egyszerű. Keményen meg kellett küzdenie azért, hogy színpadra állhasson, hogy dalai eljuthassanak a közönséghez. A múlt század hatvanas éveiben Amerika belesodródott a vietnami háborúba. A behívott sorkatonákat először ezrével, aztán pedig tízezrével vitték el a távoli trópusi országba, hogy ott harcoljanak. A közvéleményt megosztotta a háború. Sokan a békéért tüntettek, míg mások úgy vélték, hogy az amerikai fiatalok a szabadságot védelmezik az óceánon túl. Közéjük tartozott James Brown is.

A vietnami háború tetőpontján adta ki az America is my Home (Amerika a hazám) című hazafias dalát. Az afrikai származású polgárok ráadásul akarva-akaratlanul egy másik jelentős küzdelemből is kivették a részüket. A városok szegény negyedeiben, a feketék gettóiban megerősödött az egyenjogúságért folytatott küzdelem. Ennek vezéralakja Martin Luther King emberi jogi aktivista volt. Martha High életében fontos szerep jutott a vietnami háborúnak, az emberi jogoknak és Kingnek is.
 
Csoda a színpadon

1964-ben csatlakozott James Brownhoz. Másfél éven keresztül turnéztak az USA nagyvárosaiban. Martha együttese végül feloszlott, ám Brown ragaszkodott ahhoz, hogy a meseszép hangú lány mellette maradjon. Az énekesnő ekkor vette fel a Martha High művésznevet. Együttműködésük harminchat éven át tartott. Brown számos világhírű dalát, például a Summertime-ot Marthával együtt adta elő. Brown társaságában átrepült Vietnamba, hogy az amerikai katonáknak játsszon.

1974 őszén pedig már Afrikában állt színpadra. Ekkor került sor az egész világot lenyűgöző ökölvívó-mérkőzésre Muhammad Ali és George Foreman között. Mobutu zairei elnök ragaszkodott ahhoz, hogy a lehető legnagyobb hírverés övezze az évszázad mérkőzésének kikiáltott sporteseményt. Nem sajnálták rá a pénzt, és a legjobb afrikai származású fellépőket csábították át az őserdőbe.
 
A megbékélés dallama

Sokak szerint ekkoriban Boston városa legalább olyan veszélyes hely volt, mint Vietnam vagy az afrikai őserdő. A városban kis híján polgárháború tört ki, amikor Memphisben meggyilkolták Martin Luther Kinget. Martha ekkor James Brown oldalán ingyenes koncertet tartott a Boston Garden stadionban. A helyi televízió többször is leadta a koncerten készült felvételt, hogy ezzel nyugtassa meg a kedélyeket. Martha is a megbékélés dalait zengte, és így hozzájárult ahhoz, hogy nem robbantak ki még véresebb zavargások a nagyvárosokban.

A két nagyszerű muzsikus útja 2000-ben vált el, Martha azonban továbbra is aktív maradt, és 2004-től a Soul Power szervezettel együttműködve hozzájárult számos korábbi nagyszerű előadó visszatéréséhez. 2016-ban jelent meg a Singig for the Good Times című albuma. Azóta is sokat utazik és szerte a nagyvilágban kirobbanó sikerű koncerteket tart. Február 27-én a hazai jazz- és soulrajongók is meghallgathatják, mégpedig a XII. kerületben, a MOM Kulturális Központ színháztermében.
 
Jegyinformáció:
 
Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a Momkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Izgalmas nyári filmek – Mozikert a MOM Kulturális Központban

Izgalmas nyári filmek – Mozikert a MOM Kulturális Központban

Szüleink idején a felhőtlen nyári szórakozáshoz szervesen hozzátartozott a mozizás,...

Szépüljünk természetesen!

Szépüljünk természetesen!

Divat a természetesség a szépségápolásban is. Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy egészséges...

Töltődjön fel a nyári jógatáborban!

Töltődjön fel a nyári jógatáborban!

Nemcsak a gyerekeké az a kiváltság, hogy a vakáció idején nyári táborokban élvezhetik a...