Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-03-04

Hogyan tehetjük fényekkel otthonosabbá a lakásunkat?

Hogyan tehetjük fényekkel otthonosabbá a lakásunkat?

A jó fényforrásoknak fontos szerepük van otthonunk hangulatának megteremtésében. Nézzük, melyek azok a trükkök, ötletek, amelyekkel még harmonikusabbá tehetjük a lakásunkat. 

Amikor az otthonunkban lévő világításra gondolunk, ritkán jut eszünkbe, hogy a különböző helyiségeknek különböző funkciói vannak, ezért nem egységesen, hanem szobákra, terekre lebontva kell számolnunk az ideális fényforrásokkal. Nem elegendő, ha a helyiség közepére felszerelünk egy csillárt, és ezzel letudjuk a világítás kérdését. Kevesen hiszik, de a helyes világításnak térformáló szerepe lehet, ezért a megfelelő világítástechnika kialakítása komoly lakberendezési jelentőségű. Ráadásul egyes helyiségekben dolgozni szeretnénk, másokban ellazulni, tehát a fényforrások helye, színe, ereje is megfontolandó szempont számunkra.

Előszoba – fontos az első benyomás

Amikor belépünk egy lakásba, az előszoba hangulata azonnal hatással lesz ránk. Mivel ez a helyiség általában kicsi, sokszor csőszerű, már itt figyelnünk kell a helyes fényhasználatra. A térérzetet növelhetjük a falak és a mennyezet derítésével, méghozzá az oldalfalakra szerelt indirekt világítással. Az alacsony belmagasságú előszobákba érdemes a mennyezetre spotlámpákat vagy kisebb, állítható reflektorokat erősíteni. Ha tükör is van a helyiségben, fontos, hogy úgy helyezzük el a lámpákat, hogy azok fénye ne verődjön vissza róla, mert az meglehetősen zavaróan hat. Az égő kiválasztásakor ne a hideg fényűt válasszuk, hanem a sárgásat, a melegebb hatásút.

Nappali – ez az otthonunk szíve

A nappali általában nagyobb, központi fekvésű helyiség, ahol a család tagjai gyakran összegyűlnek, sokat tartózkodnak. Az alap egy jó fényerejű általános világítás, oldalfali lámpatestekkel. A csillárt egyre többen mellőzik, a belógó lámpatestet jobbára a mennyezetre vagy álmennyezetbe süllyesztetten felszerelt spotlámpasor váltja ki. Helyi, illetve oldalvilágításra az állólámpa a megfelelő, de a dohányzóasztalra nem szerencsés fényforrást rakni. Azért, hogy a tévézés ne fárassza a szemünket, derítsük a hátteret egy, a tévé közelében vagy mögötte elhelyezett lámpával. A nyitott polcos bútorok sötétebb zugait a mennyezeti spotlámpák megfelelő szögbe állításával vagy külön kapcsolható bútorvilágításokkal érdemes megoldani.

Hálószoba – a pihenés színtere

Ahhoz, hogy megfelelően kikapcsolódhassunk és pihenhessünk, ebben a helyiségben nagy és erős fények helyett a közvetett világítási mód az üdvös, ami elérhető falikarokkal, a sarokba állított világítótestekkel, illetve jó megoldás lehet a rejtett világítás is. Kényelmes az alternatív kapcsolási lehetőség: az egyik villanykapcsolót a hálószoba bejáratánál kell elhelyezni, a másikat pedig az ágy fejéhez a falra szerelni, hogy lefekvéskor könnyen lekapcsolhassuk a lámpát. Amennyiben szeretünk az ágyban olvasni, egy megfelelő szögbe állítható olvasólámpa is fontos. Ez esetben okosan „lőjük” be az izzó erejét, mert lényeges, hogy jól lássuk a betűket, de ne legyen olyan erős a fény, hogy „kisüsse a szemünket”, és ellazítás helyett felébresszen minket esténként.
 
Konyha – az étkezés terepe

A konyha részben általános megvilágítást igényel, ennek kiegészítéseként pedig a munkaterületekre, a tűzhelyre, a munkapultra, a mosogatóra koncentráló helyi világításra is szükségünk van.

A legpraktikusabb megoldás a felső konyhaszekrény alá szerelt égősor. Alkalmazhatunk a szekrények tetején fénycsöves párkányvilágítást, amely a beépített szekrények tetejére szerelhető, és kiválthatja a mennyezet központi fényforrását is. Természetesen az étkezőasztalnak is kell fény. Fontos, hogy az asztalt megvilágító kiegészítő lámpa legalább 75 cm-re legyen az asztal felületétől, így szemmagasság fölé kerül, és nem világít az asztalnál ülők szemébe.
 
Fürdőszoba – a tisztálkodás és a lazítás helye

Itt két funkciót is teljesíteniük kell a fényforrásoknak: egyrészt kellemesen lazító hatású legyen, ha fürdőzünk, másrészt jól világítson meg minket mondjuk borotválkozásnál vagy sminkelésnél. A kisebb fürdőszobába egyetlen mennyezeti lámpa javasolt, amely jó, ha energiatakarékos kompakt fényforrással üzemel. Érdekes hatást kelthetnek a fürdőben az indirekt fényforrások, amelyek a plafont is megvilágítják, ezáltal optikailag növelik a teret. Amennyiben nagy a helyiség, a széles világítási szögben üzemelő halogénizzó is jó megoldás lehet. A fürdőszobai tükör megvilágításánál – az árnyékolást elkerülendő – a tükör két oldalára helyezzük a lámpatesteket, ne pedig fölé.
 
Gyerekszoba – játék és tanulás együtt

Bár úgy gondolhatjuk, hogy a játékhoz elegendő egyetlen mennyezeti lámpa, barátságosabbá tehetjük a gyerekszobát több lokális fényforrással, amiket a falakra helyezünk. A tanuláshoz irányított világítás, nagy teljesítményű izzóval felszerelt lámpa kell, de úgy elhelyezve az asztalon, hogy ne vessen árnyékot. Ezért az elhelyezéskor vegyük azt is figyelembe, hogy az asztalt használó gyerek jobb- vagy balkezes. 

Az alváshoz sok gyereknek szükséges valami nyugtató, alig világító fényforrás, ezért az ágy közelében olyan lámpát célszerű elhelyezni, amelynek a fénye állítható, így az olvasáshoz is megfelelő lesz, és éjszakai fényjelzőként is működhet.
 
Nézze meg a Haluxvill Villanyszerelési szaküzlet időszakos kedvezményeit!

Ajánló
Ajánló
Kapjon kedvet a kerthez!

Kapjon kedvet a kerthez!

Kertészkedni jó, és ha most teszi meg a kezdő lépéseket, érdemes szakemberhez fordulni....

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Szüleink fiatalkorában a nyár elképzelhetetlen lett volna egy-egy hangulatos kertmozi...

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

A mesék és az álmok világát nem könnyű illusztrálni. Éles szem, szárnyaló fantázia...