Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-03-20

Hogyan kényeztessük négylábú barátainkat?

Hogyan kényeztessük négylábú barátainkat?

A jó gazdik számára természetes, hogy kisállatuk a legnagyobb törődést kapja tőlük. Ma már nem felesleges luxus, hogy kedvenceinket különböző szépítő, gyógyító és kényeztető programokkal látjuk el.

Rendezett szőr: irány a kozmetika!
 
Vannak, akik szükségtelen úri huncutságnak tartják a kutyakozmetikák rendszeres látogatását, vagy azt gondolják, hogy ott csak feleslegesen kínozzák a kis kedvenceket, holott a kutyák bizony folyamatos gondoskodást igényelnek. Vannak kozmetikázandó kutyusok, akiknél elkerülhetetlen a rendszeres szőrápolás, ilyenek például a bolognese, a havagnese, az uszkár stb. Még a rövid szőrű kutyáknál (a magyar vizsla, a beagle, a mopsz stb.) sem árt a rendszeres alapos aljszőrszedés és bizonyos időnként a fürdetés.

Gyakori tévhit, hogy csak nyáron kell nyírni az ebeket, mert télen úgyis csak fáznának. A valóság ezzel szemben az, hogy a kutyakozmetikusok télen sem vágják teljesen rövidre a szőrzetet, viszont a mancsokat, a talpakat megnyírva megkönnyítik a gazdi dolgát a saras, havas időben.
 
A szolgáltatások alapja általában a szőrnyírás, bizonyos fajtáknál a trimmelés, a fürdetés és a szárítás. Foglalkoznak emellett fülszőrszedéssel, fültisztítással, karomvágással és a bűzmirigy kinyomásával is.

A Sashegy Kutyakozmetika üzletének kialakítását a kis- és nagytermetű kutyák praktikus kozmetikázására tervezték. Az üzlethelyiség rendelkezik nagy és kicsi kutyafürdetővel, illetve három különböző méretű kennelketreccel. A kiskutyáknak féléves koruk elérésétől lehetőségük nyílik babafoglalkozásra, hogy megbarátkozzanak az eszközökkel, a szalonnal és a bizalmukba fogadják a kozmetikust, hogy a közös munka később könnyen működjön. 
 
Fogkő: nem csak az embereknél
 
A fogkövesség első jelei közé tartozik a rossz lehelet és a fogak sárgás, majd idővel akár barnás-feketés elszíneződése, amely elsősorban az ínyhez közel eső részeken jelentkezik. Ez azért nem csak esztétikai probléma, mert emiatt később a fogak mozogni kezdhetnek, sőt ki is hullhatnak. 
 
Bódítás nélkül, fegyelmezett kutyánál, általában a szemfogak, és a felső zápfogak külső felszíne tisztítható meg, legtöbbször csak kézi műszerrel. Súlyosabb fogkövesség, illetve a fogak belső felszínén levő érintettség esetén, illetve mozgó fogak eltávolításánál és a szájüreg alaposabb vizsgálatakor a bódításban végzett fogkő-eltávolítás javasolt. Ezt minden esetben csak állatorvosi rendelőben végeztesse el!
 
Hidroterápia: menjünk uszodába!

Hazánkban hét évvel ezelőtt, Veresegyházon, Budapesttől 25 km-re nyílt meg az első kutyauszoda, a Veresi Kutyás Központ. A nyitást másfél év képzés előzte meg, hogy a kutyákkal foglalkozó csapat teljesen felkészülten tudja fogadni a hozzájuk érkező, rehabilitációra szoruló vendégeket.

Fedett, fűtött medence várja az úszni vágyókat és beltéri tornaszoba a fizioterápiára szorulókat. A fizioterapeuták egyéni rehabilitációs terápiák mellett csoportos tornával is készülnek, amit a gazdival együtt végez a kutyus.

Órarendszerűen lehet választani a csoportos foglalkozások közül, és napi bontásban látható a központ honlapján, hogy egyéni kezelésre mikor, melyik terapeuta áll rendelkezésre. 

Szerencsére a vendégek nem csak rehabilitációra mennek a központba. A gazdik egyre jobban felismerik a prevenció jelentőségét, így még mielőtt a kutyusuk sérülne, gondoskodnak a megfelelő izomzat, kondíció kialakításáról, amihez az úszás és a száraz fizioterápia egyaránt tökéletes eszköz. Sokan járnak az uszodába egyszerű lemozgatásra is, mivel a félóra úszással biztosan úgy elfárasztják az ebet, mintha egész nap sétált volna. Mentális problémákra, viselkedészavarokra is ajánlott a vízben mozgás, ami minden területen szinte csodákra képes.
 
Kellemes ellazulás masszázzsal

Az emberek önmagukon már ősidők óta ösztönösen alkalmazzák a masszázst, nyomkodva, gyúrva, simogatva a fájós testrészeiket. Ugyanígy az állatok is ösztönösen masszírozzák saját magukat, amikor a hátukon hemperegnek vagy valamihez hozzádörgölőznek. A masszázs jótékony hatásai, ahogy az embereknél, úgy náluk is megmutatkoznak. 

Manapság gyakran előfordul, hogy amikor a gazdik egy-egy műtét után megkapják házi kedvencüket, nem tudják, hogy mit is kezdjenek velük a rehabilitáció során. Jobb esetben kapnak valamiféle útmutatót a lábadozási időszakra, de a köztudatba és a gyógyítási folyamatba még a mai napig nem épült be a terápiás masszázs állatok számára. A gödöllői Tappancsmasszázs szakembereinek az a célja, hogy a masszázsterápia aktív része legyen az állattartás és az állatgyógyászat területének.
 
Technikája szerint alkalmazhatják a masszázst:

frissítő céllal (ilyenkor az egészséges állatokat gyúrják, simogatják át  élénkítő, lazító céllal vagy akár különleges alkalomból, például születésnapi kényeztetésként),

gyógyító céllal (orvosi utasításra, illetve doktor közreműködésével, műtétek utáni rehabilitáció esetén vagy megelőzési célzattal genetikai problémákra, rendszeres kezeléssel),

sportmasszázs (sporttevékenység során, teljesítmény fokozására, regenerációra, izomláz kezelésére, a kondíció stabilizációjára, sérülések rehabilitációjára).

Ajánló
Ajánló
Kapjon kedvet a kerthez!

Kapjon kedvet a kerthez!

Kertészkedni jó, és ha most teszi meg a kezdő lépéseket, érdemes szakemberhez fordulni....

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Szüleink fiatalkorában a nyár elképzelhetetlen lett volna egy-egy hangulatos kertmozi...

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

A mesék és az álmok világát nem könnyű illusztrálni. Éles szem, szárnyaló fantázia...