Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-04-01

Csodálatos rekedt hang – Charlie-koncert a Hegyvidéken

Csodálatos rekedt hang – Charlie-koncert a Hegyvidéken

A színvonalas magyar könnyűzene kedvelőinek érdemes lesz április 9-én vagy 10-én ellátogatni a MOM Kulturális Központba. Itt lép fel hazánk egyik legnépszerűbb zeneművésze, a jellegzetesen érces hangú Horváth Károly, azaz Charlie.

Ha valaki szereti a jazzt, a funkyt, a bluest, a soult és a rockzenét, az egész biztosan találkozott már a Liszt Ferenc-díjas énekes és trombitás nevével. Charlie hosszú és sikeres pályafutásra tekinthet vissza. Szólóban és különféle együttesek tagjaként is számtalan sikeres koncertet adott már. Ezekre a rendezvényekre azért is tódulnak a rajongói, mert a különleges rekedt hangú muzsikus lenyűgöző színpadi személyiség. A MOM Kulturális Központ látogatóit leghíresebb dalaival várja.
 
Balett helyett rockzene

Horváth Károly 1947-ben született a Vas megyei Ondódon. A tehetsége, ritmusérzéke már egészen korán megmutatkozott. Sokan nem tudják, de a Jég dupla whiskyvel, a Könnyű álmot hozzon az éj és a Mindenki valakié előadója eredetileg nem énekesnek, hanem táncosnak készült. A világhírű Markó Iván évfolyamtársaként sajátította el a balett alapjait. Közben persze meglegyintette a hatvanas évek könnyűzenei életének szele.

Székesfehérváron volt gimnazista, és a tanulás mellett egyre nagyobb érdeklődést mutatott az akkoriban mind népszerűbbé váló ritmusos könnyűzene iránt. Lelkesen megalapította első együttesét, és komolyan gondolt arra, hogy a rockzene területén kezdje el a pályáját.

Mivel megbetegedett, le kellett mondania arról, hogy balett-táncos legyen. Túltette magát ezen a csalódáson, és 1967-ben már egy komoly együttesben, a Deccában szerepelt. A magyar beatkorszak egyik legendája szerint azért döntöttek e név mellett, mert azt remélték, hogy az angol Decca lemezkiadó majd szerződést ajánl nekik, ha értesül a névválasztásukról. Ebből nem lett semmi, mert a savanyú angoloknak nem tetszett a merészségük, és kötelezték a csapatot arra, hogy nevet változtasson.

Ekkoriban rendkívül élénk könnyűzenei élet volt Magyarországon. Az együttesek bejárták az országot, és kultúrházakban, valamint nyári táborokban léptek fel. Charlie hangját hamar megkedvelte a közönség. Az együttes éppen ezért újított, és elkezdett souldalokat is játszani. Fővárosi bázisuk a Kőbányai Ifjúsági Ház lett. 1968-ban a nyári olimpiai játékokat Mexikóban tartották, és mivel a Decca együttes kénytelen volt nevet változtatni, Olympia néven álltak a rajongóik elé. Persze ez sem ment olyan egyszerűen és zökkenőmentesen. Korábban egy cikk jelent meg az együttesről a rendkívül népszerű országos lapban, az Ifjúsági Magazinban.

Eredetileg jó ötletnek tűnt, hogy az olvasóktól kérjenek segítséget az új név megtalálásában. Hiába érkezett azonban sok javaslat, ezek nem tetszettek a zenészeknek. Végül az Országos Rendező Iroda vezetője adta a tippet, hogy az olimpia népszerűségét kihasználva válasszanak egy jól csengő, sportos nevet. Charlie 1970-ig lépett fel ezzel a csapattal. Igazi sikernek számított, hogy külföldre is eljutottak.

Irány a nagyvilág

Charlie-t egyre jobban érdekelte a funk és a soul, ugyanakkor kezdte mind szűkebbnek érezni a hazai lehetőségeket. Vakmerően úgy döntött, hogy egy távoli földrészen próbál szerencsét. Az Africa együttes tagjaként két és fél éven keresztül Afrikában játszott. A kalandos túrán a társai Kaszanyi Lajos, Horváth László és Vörös Gyula voltak.

Ez az időszak meghatározta a zenei fejlődését is. Korábban sohasem lehetett ennyire felszabadult. Marwin Gaye és Quincy Jones számait játszották, együtt szerepelt Avas Zsuzsával, az angol Maurine Millerrel, majd az öccsével, Horváth Csabával és Tátrai Tiborral. Afrikából magával hozta a konga dobot. Itthon Tátraival együtt a Generál együttesben játszott és eljutott Lengyelországba, az NDK-ba, de még Nyugat-Berlinbe is. Külföldön a Generál kifejezetten sikeresnek bizonyult, ám itthon egyre komolyabb nehézségei támadtak, így 1979-ben feloszlatták az együttest.

Charlie ezt követően Svájcban és Skandináviában lépett fel. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a Rock Színház előadásában ő a legyen a Jézus Krisztus szupersztár főszereplője, ám ebből nem lett semmi. Külföldi útja Japánon és Spanyolországon keresztül egészen az USA-ig tartott. A majdnem egy évtizedes világ körüli túra rendkívül hasznos tapasztalatokkal járt. Charlie kiforrott, érett egyéniségként térhetett haza a rendszerváltás után.
 
Szupersztár itthon

A Tátrai Band énekeseként tíz sikeres lemezt jelentetett meg. 1998-ban hazánkat képviselve fellépett az Eurovíziós Dalversenyen. A kilencvenes években már joggal tartották az egyik legnépszerűbb hazai előadónak. Telt ház előtt lépett fel a koncertjein és állami díjakat is kapott.
Elég bátor és rugalmas ahhoz, hogy újszerű stílusokkal is kísérletezzen. 2000 után a populárisabb jazzt bemutató és soul-, meg funkylemezei jelentek meg. 

Érdemes még két érdekességet is megemlíteni vele kapcsolatban. A fia, Horváth Ákos is a zenei pályafutást választotta. Már többször is fellépett az apjával együtt. Valamint azt, hogy Charlie hangját azok a gyerekek is ismerik, akik megnézték a Süsü, a sárkány című bábfilmsorozatot, mivel a népszerű énekes öt epizódban is szerepelt. Munkásságáért 1997-ben Liszt Ferenc-díjat kapott, később pedig elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. A jazz, a funky és a soul rajongói nagyszerű előadásra számíthatnak április 9-én és 10-én.
 
Jegyinformációk

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Kapjon kedvet a kerthez!

Kapjon kedvet a kerthez!

Kertészkedni jó, és ha most teszi meg a kezdő lépéseket, érdemes szakemberhez fordulni....

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Szüleink fiatalkorában a nyár elképzelhetetlen lett volna egy-egy hangulatos kertmozi...

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

A mesék és az álmok világát nem könnyű illusztrálni. Éles szem, szárnyaló fantázia...