Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-04-05

A csend csodaszép hanga – Simon and Garfunkel-est a Hegyvidéken

A csend csodaszép hanga – Simon and Garfunkel-est a Hegyvidéken

Két nagyszerű, közismert hazai művész, Horgas Eszter és Falusi Mariann vezeti el az igényes könnyűzenét kedvelő közönséget a híres amerikai zenészpáros világába. A Class Jazz Band kíséretében Simon & Garfunkel legismertebb dalait szólaltatják meg a MOM Kulturális Központban, április 14-én.

Amikor 1953-ban New York Queens városnegyedében úgy döntöttek az iskolában, hogy a diákok előadják az Aliz Csodaországban színpadi változatát, még senki sem tudhatta, hogy az előadás nagyban megváltoztatja az amerikai könnyűzenei életet. Itt találkozott ugyanis Paul Simon és Art Garfunkel, akik úgy döntöttek, hogy együtt fognak zenélni. Megalapították első együttesüket, a Tom és Jerry duót.

Népszerűségük tetőpontjára a 60-as években jutottak el, ám a rajongóik mind a mai napig kitartanak mellettük. A könnyűzene igazi klasszikus alkotásának számít a The Sound of Silence, a Mrs. Robinson, a The Boxer, az El Condor Pasa és a Bridge over Troubled Water. Számos alkalommal kaptak Grammy-díjat, és bekerültek a Rock and Roll Hall of Fame-be is. A rajongóikról a szétválásuk után sem feledkeztek meg, időről időre nagyobb koncerteket adtak, amelyeken ugyanúgy elbűvölték az új nemzedék tagjait, mint régi híveiket. Az ő dalaikat hallgathatjuk meg most a MOM Kulturális Központban.
 
A zene szolgálatában

Horgas Esztert nem véletlenül sorolják a legnépszerűbb hazai zeneművészek közé. A nevét szélesebb körben 1979-ben ismerte meg a zeneszerető hazai közvélemény, amikor megnyerte az országos fuvolaversenyt. Négy évvel később pedig már az országos kamaraversenyben is az első helyen végzett.

Rendszeresen koncertezett szólistaként és zenekari közreműködéssel is. Horgas Béla költő és Levendel Júlia író gyermeke már kiskorában magába szívta a muzsika, az irodalom és a kultúra szeretetét. Nem csoda, hogy már általános iskolás korában eldöntötte, hogy a múzsáknak szenteli az életét. A muzsika világába itt, a kerületünkben nyert bebocsáttatást, hiszen a Városmajor Utcai Általános Zeneiskolában tanult. Tízéves kora óta fuvolázik, majd a diplomáját a Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg.

Tizennyolc éves kora óta gyakran találkozhattunk vele a rivaldafényben. Játszott a Budapesti Fesztiválzenekarral és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Tudását igyekezett átadni a fiatalabb nemzedékeknek, a kilencvenes években kezdett el tanítani a Weiner Leó Zeneiskolában. 2000-ben Vukán Györggyel belevágott a crossover műfaj hazai népszerűsítésébe. 2003-ban egy világhírű sztárral, Al di Meolával lépett fel együtt, amit számos nagyszerű koncert és további nemzetközileg elismert hírességek követtek. Munkássága során a legnagyobb klasszikusok műveit dolgozta át fuvolára. Bejárta a nagyvilágot és számos koncertet adott. Elképesztő a munkabírása, és mind a mai napig töretlen a lelkesedése, egy átlagos évben közel száz alkalommal áll színpadra.

Munkásságát számos díjjal jutalmazták. 2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. Az életéről beszámoló könyve 2008-ban jelent meg. Koncertjeit gyakran közvetítették a hazai tévécsatornák, a Duna Televíziónak hála, ezeket a Kárpát-medence egész területén láthatták a magyar zenebarátok. Sokoldalú művésznek tartják. Nemcsak kiváló zenész, de számos színdarabban is fellépett. Együtt játszott Tony Lakatossal és Nathalie Cole-lal is. Népszerűségének egyik titka, hogy a virtuóz fuvolista egyedülálló hangszeres teljesítményt nyújt és egészen egyéni, megindító, szinte már mágikus erejű előadásokat tart. Eszter személyes varázsáról a hegyvidéki nézők is meggyőződhetnek az új koncertjén.
 
Egy sokoldalú tehetség

Falusi Mariann, a népszerű énekes, színész és műsorvezető nevét sokan akkor ismerték meg, amikor 1983-ban jazzénekes kategóriában megnyerte a Ki Mit Tud?-ot. Zenei tanulmányait a Konzervatóriumban és a Zeneművészeti Főiskola tanárképző szakán folytatta.

Nem csupán itthon, de külföldön is nagy sikerrel lépett fel. Olyan távol helyeken, mint Kuba vagy Mongólia is sikert aratott. Miután a Stúdium Dixieland együttesben volt szólóénekes, Lang Györgyivel megalapította a Pa-Dö-Dö duót. Az elmúlt évek során számos alkalommal találkozhattunk vele a koncerttermekben és a televízió képernyőjén. 2011-ben Artisjus-díjat kapott.

Horgas Eszter fuvolaművésszel együtt nagy fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntött, hogy előadják a ma már klasszikusnak számító Simon & Garfunkel legszebb dalait. A hatvanas évek legendás amerikai muzsikusai rendkívül igényes könnyűzenét játszottak.

A Grammy-díjas páros jól ismert műveinek színpadra vitele rendkívül komoly előképzettséget, tehetséget és virtuozitást igényel. Falusi Mariann lenyűgöző egyénisége, páratlan hangja egészen különleges adaptációt tesz lehetővé, Horgas Eszter pedig biztosra veszi, hogy fuvolán bármit el lehet játszani.

Jegyinformációk
 
Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Kapjon kedvet a kerthez!

Kapjon kedvet a kerthez!

Kertészkedni jó, és ha most teszi meg a kezdő lépéseket, érdemes szakemberhez fordulni....

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Szüleink fiatalkorában a nyár elképzelhetetlen lett volna egy-egy hangulatos kertmozi...

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

A mesék és az álmok világát nem könnyű illusztrálni. Éles szem, szárnyaló fantázia...