Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-04-10

Gyermekkorunk kedvencei – a Mézga család a Momkult-ban

Gyermekkorunk kedvencei – a Mézga család a Momkult-ban

A magyar televíziózás hőskorában, 1968-ban szinte kiürültek az utcák, amikor először vetítették le a Mézga család kalandjait bemutató rajzfilm első részeit. Most a legendás szereplők a Romhányi József, Nepp József és Ternovszky Béla nevével fémjelzett eredeti mű alapján elevenednek meg egy zenés színpadi vígjátékban.

Egy bő fél évszázaddal ezelőtt falvak és városok apraja-nagyja, mindenki a tévé előtt ült, és lelkesen bámulta a vadonatúj és izgalmas magyar rajzfilmsorozatot. Egy pillanat alatt a szívükbe zárták Gézát és Paulát, a két gyereket, Krisztát és Aladárt, valamint a család négylábú tagjait, Blökit és Maffiát.
 
Könnyű volt megszeretni az ügyetlen, de a maga módján nagyon is rokonszenves férjet, Gézát, Paulát, az aranyszívű, de könnyen idegessé váló feleségét, a fiatalok pedig gyorsan azonosulhattak azzal, ahogy a két gyerek látja a világot. Sokan érezték úgy, hogy az ő szomszédjuk is éppen olyan elviselhetetlen, mint Máris szomszéd, és az országban nem egy férj kapta fel a fejét a homlokát ráncolva, amikor Paula újra és újra zsenge leánykorának szívtipróját, a megszépült emlékű Hufnágel Pistit emlegette. A derék férjek pontosan tudták, mit érez ilyenkor Géza.
 
Kozmikus kalandok

A család hétköznapjai alaposan felbolydultak, amikor a távoli jövőből felbukkant a Mézgák leszármazottja, MZ/X, és az időt átszelő (meg az ablakot bezúzó) fénypostával hasznosnak tűnő, de annál nagyobb kalamajkát okozó ajándékokat küldött kezdetben lelkes, ám hamar megszeppenő őseinek.

Aladár és hűséges kutyája, Blöki eljut a világűr távoli pontjaira, majd egy későbbi évadban az egész család világ körüli útra indul. Kalandjaikkal nemcsak a magyar nézőket bűvölték el, de nagy sikert arattak többek között Bulgáriában, Csehországban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban is. A sorozat sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy olyan nagyszerű művészek alkották meg, mint Romhányi József, Nepp József és Ternovszky Béla.

A Mézga család sikerét az is jól mutatja, hogy a szereplők számos félmondata, beszólása szervesen beépült hétköznapjaink nyelvébe. Egész nemzedékek mondogatták például, hogy „Egy forintért megmondom” vagy hogy „Kapcs ford”, de népszerű volt Kriszta kedvenc kifakadása is, hogy „Anya, szólj rá!” Örömhír a sorozat mai rajongóinak, hogy a kalandok nem értek véget. A MOM Kulturális Központban Szűcs Gábor rendezésében újra találkozhatunk Gézával, Paulával, Krisztával, Aladárral és a többi kedves szereplővel.
 
A tévéből a színpadra

A darabot Deák Lőrincz Andrea írta, zeneszerzője Mészáros László, a főcímdal pedig Deák Tamás nevét öregbíti. Dramaturgként Romhányi Ágnes működött közre a népszerű rajzfilmsorozat színpadi megjelenítésében.

Nem csupán a régi kalandokat eleveníthetjük fel, mivel a zenés vígjátékban napjaink nagy kérdéseiről is szólnak a szereplők. Máris szomszéd továbbra is sötét dolgokban mesterkedik, Gézának pedig igen komoly fejtörést okoz, hogy tovaszállt ifjúságának madara. Talán ez is összefüggésben állhat azzal, hogy felmerül Paula hűtlenségének a kérdése.

A szerelem amúgy is fontos szerepet kap a történetben. Krisztának egy gót rockzenész a fiúja, ám kettőjük kapcsolata nem igazán alakul jól. A klasszikus, jól eltalált és három évtizeden keresztül töretlen népszerűségnek örvendő szereplők remekül érzik magukat a színpadon is. Nem maradnak el a drámai fordulatok, a nagy érzelmek sem, hiszen milyen csúnya dolog volna, ha Krisztának darabokra törne a szíve. Aladár is pontosan olyan, mint amilyennek a rajzfilmben megszerettük. Az ügyes és talpraesett fiú – némi futurisztikus segítséggel – igyekszik megoldani a családja minden gondját.

A MOM Kulturális Központban április 15-én újra találkozhatunk régi kedvenceinkkel. Kellemes zene, remek kikapcsolódás és izgalmas kalandok várják az időseket és a fiatalokat egyaránt. Talán érdemes elhozni az előadásra a gyermekeinket és az unokáinkat is, hogy ők is megtudják, annak idején milyen rajzfilmfigurák nyűgözték le az egész országot.
 
JEGYINFORMÁCIÓK

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Kapjon kedvet a kerthez!

Kapjon kedvet a kerthez!

Kertészkedni jó, és ha most teszi meg a kezdő lépéseket, érdemes szakemberhez fordulni....

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Szüleink fiatalkorában a nyár elképzelhetetlen lett volna egy-egy hangulatos kertmozi...

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

A mesék és az álmok világát nem könnyű illusztrálni. Éles szem, szárnyaló fantázia...