Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-05-15

Hogyan utazzunk és pihenjünk gyermekekkel?

Hogyan utazzunk és pihenjünk gyermekekkel?

Kisgyerekkel utazni, vakációzni szervezést és előkészületet igénylő program. Mit tehetünk annak érdekében, hogy mindenkinek valódi kikapcsolódást nyújtson a nyaralás?

Kisgyermekes nyaralás esetén a legfontosabb egy olyan úti cél kiválasztása, amely kicsik és nagyok számára egyaránt felhőtlen szórakozást biztosít. Saját magunknak és nyaralótársainknak okozunk kellemetlenséget és nehéz perceket, ha nem tájékozódunk előre arról, hogy családbarát-e a szállás, ahol találunk olyan medencét, játszósarkot, esetleg animátorok által segített programokat, amelyek a végtelen energiájú kisgyermekeket tartósan lekötik. A szálláshelyek leírásában megtalálhatjuk ezeket a paramétereket, figyeljünk, és ennek megfelelően válasszunk nyaralóhelyet.
 
Repülővel vagy autóval?

Ha kisgyerekeinkkel tervezzük a nyári vakációt, szülőként leginkább az utazástól és annak hosszától tartunk, pedig okos szervezéssel és előrelátással ezt a problémát is áthidalhatjuk. Ha két-háromórás repülőútról van szó, igyekezzünk ezt napközbenre, ne pedig hajnalra vagy késő éjjelre időzíteni, így nem borul fel a gyermek napi ritmusa. Tengerentúli repülésnél vagy hosszú autós, autóbuszos utazásoknál viszont épp az ellenkezője igaz: jobb, ha éjszaka indulunk neki, mert ilyenkor az út nagy részét végigalussza a gyerek, ami nemcsak a sok-sok órás utazási idő elteltében segít, de a kicsi az esetleges időeltolódást is jobban megszokja.
 
Biztosítás nélkül sehová

Felelősen gondolkodó szülőként valószínűleg eszünkbe sem jut utasbiztosítás nélkül belevágni a nyaralásba. Elég, ha mozgékony gyermekünknek labdázás közben kibicsaklik a bokája, belelép egy tengeri sünbe, esetleg gyomorrontás vagy vírusfertőzés dönti le a lábáról.

Arról nem is beszélve, hogy az egész családot is érheti bosszúság, ha valami oknál fogva elkeveredik a csomagjuk, és a repülőtéren ott állnak poggyász nélkül. Ilyen esetben is jó szolgálatot tesz egy egészségügyi ellátást és poggyászkárt is megtérítő utasbiztosítás. Azt is érdemes megfontolni, hogy mennyit utazunk egy évben, mert az éves konstrukció kifizetődőbb lehet, mint az alkalmankénti szerződéskötés.
 
Foglaljuk le a gyermeket!

Több millióan nézték végig azt a mostanában készült videót, amelyet egy olyan utas vett fel, akinek többórás repülőútját keserítette meg egy, az utat végigüvöltő és hisztiző kisgyerek. Természetesen tudjuk, hogy a kicsik nehezen viselik, ha a megszokott közegükből és ritmusukból kimozdítják őket. Tehát még a legnagyobb szülői rákészüléssel és előrelátással is előfordulhat, hogy gyermekünk nyűgösebb lesz az utazás során, mégis kötelességünk mindent megtenni annak érdekében, hogy csemeténk ne zavarja utastársainkat.

A légitársaságok szerencsére együttműködők abban, hogy a kisgyerekesek előbbre állhatnak a várakozók sorában, a többi utasnál hamarabb szállhatnak a gépre, ha pedig van hely, pótülést is kaphat a család a repülőn. Nekünk már csak az a dolgunk, hogy megfelelő mennyiségű elemózsiáról gondoskodjunk, hiszen egy kis rágcsa még a fülbedugulástól is megóvja a kicsit. Emellett vigyünk pótpelenkát, ruhát és persze egy szórakoztatópakkot is. 

Próbáljunk meg helyet szorítani a kézipoggyászunkban, és vigyünk néhány kedvenc könyvet, amiből olvashatunk a kicsinek, vagy a nagyobbaknak foglalkoztató füzetet. Ha ezt semmiképpen nem tudjuk megoldani, akkor az okostelefonokra, tabletekre előre töltsünk le meséket, vagy az adott életkornak megfelelő játékokat, mert ilyenkor jól jön, ha le tudjuk kötni a gyerek figyelmét.

Amennyiben van kedvenc játéka, alvóállata, kabalája, cumija vagy olyan tárgya, amihez ragaszkodik, vagy ami nélkül nem alszik el, mindenképpen vigyük magunkkal. Épp elég a kicsinek, hogy új, szokatlan ingerek tömege éri, segítsük őt azokkal a dolgokkal, amik biztonságot adnak és megszokottak számára.
 
Másfajta programok

A gyakorló szülők valószínűleg azt is előre bekalkulálják a gyermekkel töltött vakációba, hogy másfajta programok várnak egy kisgyerekes családra, mint a gyermek nélkül utazókra. Kicsikkel valószínűleg nem tudunk végigjárni minden múzeumot, kevesebb időt töltünk régi korok romjainál, cserébe sokkal többet sétálhatunk, nézelődhetünk a helyiek között, jobban belelátunk az ott lakók életébe, ami nagyszerű lehetőség arra, hogy más perspektívából ismerjünk meg egy adott helyet.

Ha wellnesshotelben pihenünk, elkísérhetjük a gyereket a korának megfelelő medencébe, ahol hangoskodhat, vízicsúszdázhat, pancsolhat, esetleg egy játékvezető felügyelete mellett élvezheti a nyári kalandokat. Ha pedig tengerpartra megyünk, ne felejtsük otthon a labdát, a karúszókat, a vizes játékokat, illetve a homokozóvödröt és a kislapátot, mert így szinte garantált, hogy a gyerekünk nagyszerűen elfoglalja majd magát a strandon, ami számunkra is pihentetővé teszi a vakációt.

Ajánló
Ajánló
Hangoskönyv – mi is segíthetünk a látássérülteknek!

Hangoskönyv – mi is segíthetünk a látássérülteknek!

A művelt emberek a civilizáció születése óta tisztában vannak azzal, hogy milyen...

Egyensúly, küzdelem és gyógyulás – izgalmas ismeretterjesztő könyvek

Egyensúly, küzdelem és gyógyulás – izgalmas ismeretterjesztő könyvek

Májusi könyvszemlénkben olyan kiadványok közül válogattunk, amelyek nemcsak abban...

Meglepő mesék, talpraesett hősök és macskakalandok – könyvajánló gyerekeknek

Meglepő mesék, talpraesett hősök és macskakalandok – könyvajánló gyerekeknek

Az elmúlt hetek során mind több szülő jött rá arra, hogy a gyerekeket milyen jól le lehet...