Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-05-15

Gyermekeink az interneten – a biztonság mindennél fontosabb

Gyermekeink az interneten – a biztonság mindennél fontosabb

A világháló ma már a mindennapjaink fontos része. Gyermekeink is otthonosan, nagy lelkesedéssel mozognak az interneten, és rendkívül fontos, hogy mindezt biztonságban tehessék meg. A XII. kerületi önkormányzat is felismerte, hogy komoly lépésekre van szükség a legkisebbek megóvása érdekében. Az idei Hegyvidéki Napok rendezvényein éppen ezért nagyon sok hasznos tanácsot és útmutatást kaphatunk ezzel kapcsolatban.

Az idén június 1-jén és 2-án kerül sor a XII. kerület egyik legnépszerűbb kulturális fesztiváljára. A jól ismert, népszerű helyszíneken régi ismerőseink, közkedvelt művészek válogatott csapata szórakoztatja majd az érdeklődőket, és sor kerül számos ismeretterjesztő programra is. Az ingyenes szűrések és szaktanácsadások segítségével választ kaphatunk az egészségünkkel kapcsolatos kérdéseinkre, lesz alkalmunk sportolni, megismerkedni a közrend és a biztonság őreivel, finom ételek és italok között válogathatunk, nagyszerű koncerteket hallgathatunk, ezenfelül pedig közérthető és naprakész felvilágosítást kapunk a Hegyvidéki Önkormányzat komplex internetes gyermekvédő programjáról. 
 
Figyeljünk oda gyermekeinkre!

A világháló a rendkívül értékes tartalmak mellett komoly veszélyforrás is lehet, ha valaki megfontolatlanul használja. Nagyon fontos, hogy felhívjuk gyermekeink figyelmét a digitális világ csapdáira, és okosan gondolkozó, tudatos médiafogyasztót neveljünk belőlük.

A Hegyvidéki Önkormányzat is tisztában van azzal, hogy e témakörben meg kell szólítani a gyermekeket, a pedagógusokat és a szülőket is. Összefogva, közös erővel el lehet hárítani a fiatalokat érő lehetséges veszélyeket, ezenfelül pedig átfogó információk és korszerű tudásanyag nyújtásával felkészíthetjük gyermekeinket, unokáinkat arra, hogy hogyan tudják például kulturált szórakozásra, a műveltségük elmélyítésére felhasználni a világhálót.
 
Hegyvidéki ONvédelem

A program 2016 őszén indult. A többlépcsős társadalmi célú kampány kiváló együttműködési lehetőséget nyújt a szülőknek és a tanároknak is. Kerületünk akkreditált képzést finanszíroz a pedagógusoknak, a szülők pedig számíthatnak arra, hogy a témában jártas magyar szakemberek bővítik ismereteiket a digitális világgal, a gyerekek körében annyira népszerű applikációkkal, játékokkal, de a mobiltelefon és a különféle okos eszközök biztonságos kezelésével kapcsolatban is.

A szülőket várják a Szülői Akadémiák, a gyerekek pedig kortárs mentorképzésen vehetnek részt. Ez azért nagyon fontos, mert az így kiképzett fiatalok később maguk is bekapcsolódhatnak a biztonságra nevelő programba, és a korban közelebb álló fiatalok jobban elfogadják egymástól a tanácsokat, észrevételeket.
 
Beszéljük meg a dolgokat!

Június 1-jén a Hegyvidéki Napokon neves hazai szakemberek közreműködésével kerül sor egy kerekasztal-beszélgetésre a hétköznapjainkat egyre jobban behálózó internet veszélyeiről. Áttekintik, hogy mi szülők mit tehetünk a virtuális tér biztonságos használata érdekében. Megtudhatjuk, hogy a gyerek mivel találkozhat az interneten, amikor a mobilját használja vagy a számítógépével szörfözik. 

Fontos az egyéni példamutatás is. Érdemes elgondolkodni azon, mennyi mindent mutatunk meg önmagunkról a közösségi oldalakon. A beszélgetést Ábel Anita vezeti, meghívott vendégei olyan jól ismert személyiségek, családanyák lesznek, mint Epres Panni, Kovács Patrícia és Dobó Kata. Szakértői oldalról Dr. Gyurkó Szilvia pszichológus és Dr. Krasznay Csaba adjunktus kíséri majd a beszélgetést. 

Fontos tudni, hogy érthető, a részleteket több szempontból is megvizsgáló beszélgetésre számíthatunk. A vendégek ugyanis jól ismerik az érme mindkét oldalát. Hírességként tudják, hogy a közösségi média hálójában milyen kellemetlenségek várhatnak az emberre, míg szülőként, édesanyaként azzal is nagyon jól tisztában vannak, mit tehetünk mi magunk a kicsik érdekében. A megszólaló szakértők a téma legkiválóbb hazai ismerői közé tartoznak. Dr. Krasznay Csaba a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a Kiberbiztonsági Akadémia programigazgatója, dr. Gyurkó Szilvia pedig tizenöt éve küzd aktívan a gyermekek érdekében. 
 
Izgalmas programok, vidám szórakozás

Az érdeklődőkre egy logikai játékokkal teli szoba is vár. A „Hacker rejtekhelye” megmutatja, milyen módszereket alkalmaznak az internet bajkeverői vagy gonosztevői.  Láthatjuk, hogyan csalják ki az internetezőktől a legfontosabb adataikat, de kiderül az is, mihez kezd a hacker az ellopott adatokkal. E hasznos tudnivalót ráadásul izgalmas és szórakoztató módon tárják elénk, így abból a legfiatalabbak is kötöttségek nélkül, egészen lazán tanulhatnak.

Mráz Katalin, a Zugligeti Általános Iskola pedagógusa 8-10 éveseknek tart kreatív és interaktív foglalkozásokat a biztonságos internethasználattal kapcsolatban. A kicsit idősebbeket várják a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Városmajori Gimnázium diákjai. A gyerekek tőlük első kézből értesülhetnek arról, hogyan lehet okos módon használni a közösségi oldalakat. 

Izgalmas kihívásokat rejt a Hegyvidék biztonságos internet labirintusa. Ebben az útvesztőben a gyerekek próbára tehetik a tudásukat és a talpraesettségüket. Ha meg tudják oldani a feladatokat, akkor legyőzhetik az útvesztőt, és a kellemes szórakozás után vidáman kijuthatnak belőle. 

Természetesen a Hegyvidéki Napok során a szervezők számos más érdekességgel és kulturális csemegével is kedveskednek az érdeklődőknek. A kerekasztal-beszélgetések mellett különféle játékok, koncertek, előadások, ügyességi és rendvédelmi bemutatók várják a vendégeket. Fellép többek között a Tintanyúl zenekar, a Jamese, a Band of Streets, a PASO, valamint Fenyő Fruzsina és Morvai Tamás. 

Reméljük, hogy a rendezvényen sok olyan hasznos dolgot ismernek meg a Hegylakó Magazin olvasói, amelyekre támaszkodva ők és a gyermekeik is még biztonságosabban használhatják a világhálót.

Ajánló
Ajánló
Hangoskönyv – mi is segíthetünk a látássérülteknek!

Hangoskönyv – mi is segíthetünk a látássérülteknek!

A művelt emberek a civilizáció születése óta tisztában vannak azzal, hogy milyen...

Egyensúly, küzdelem és gyógyulás – izgalmas ismeretterjesztő könyvek

Egyensúly, küzdelem és gyógyulás – izgalmas ismeretterjesztő könyvek

Májusi könyvszemlénkben olyan kiadványok közül válogattunk, amelyek nemcsak abban...

Meglepő mesék, talpraesett hősök és macskakalandok – könyvajánló gyerekeknek

Meglepő mesék, talpraesett hősök és macskakalandok – könyvajánló gyerekeknek

Az elmúlt hetek során mind több szülő jött rá arra, hogy a gyerekeket milyen jól le lehet...