Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-05-31

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

A mesék és az álmok világát nem könnyű illusztrálni. Éles szem, szárnyaló fantázia kell hozzá, és nem árt, ha a művésznek jó a humora. Dani Orsolya embert próbáló dologra vállalkozott, amikor rajzolni kezdett. Most eddigi pályafutásának legszebb képeiből összeállított kiállítással várja egész júniusban a Reich Károly Galéria látogatóit.

A MOM Kulturális Központban működő Reich Károly Galéria egy nagyszerű magyar grafikus emlékét őrzi. Egymást követő nemzedékek nőttek fel a Kossuth- és Munkácsy-díjas mester lírai hangvételű, játékosan gyermeteg illusztrációin. Rajzaival számos mesekönyv borítóján és belső oldalain találkozhattunk.
 
Nagyon is illő, hogy éppen a róla elnevezett kiállítóteremben tekinthetjük meg Dani Orsolya, vagyis inkább Orsi meglepő, aranyos, ízig-vérig a huszonegyedik század kulturális irányzatait szemléltető képeit.

A tehetséges, egyéni hangvételű, üdítően friss fiatal művész sokban hasonlít Reich Károlyra. Mind a ketten nagy szeretettel fordulnak a legkisebb olvasók, a meséket kedvelő, a szép képeket felragyogó tekintettel néző gyermekek felé. Természetesen jól láthatók a két művész közötti különbségek is. Reich rajzaiból annak idején egy idős férfi élettapasztalata, hosszú évtizedek emléke sugárzott, míg Orsiból árad a fiatalos hév, a jókedv és a derű.
 
Hosszú út a Hegyvidékig

Orsi már egészen kiskorában tudta, hogy különleges valaki. Már csak azért is, mert nem egy volt belőle, hanem kettő!

Nem egyedül köszöntött be ebbe a világba, hanem az ikertestvérével, Viktóriával együtt. Ők ketten egyáltalán nem olyanok, mint két tojás, Orsi ugyanis már egészen fiatalon engedett a képzelőereje hangjának.

Imádott ábrándozni, álmodozni. Gyermekkorában számára az jelentette a legnagyobb boldogságot, ha a képzelőereje szárnyán különös világokba, elképesztő helyekre juthatott el. Egészen korán felmerült benne, hogy képekben örökíthetné meg mindazt, amit lelki szemeivel látott. Gondosan ügyelt arra, hogy ne másoljon egyetlen művészt sem, csakis a saját fantáziája tiszta kútjából merített.

A tehetsége egyből megnyilvánult. Első rajzait meglátva sokan gondolták, hogy a meglepően fiatal lány korábban már járhatott valamilyen képzőművészeti előképzésre. Valójában édesanyja szoknyája mellől lépett át a művészetek világába. Anyukája rajztanár, így segíteni tudott, ha az ifjú művésznek kezdetben kisebb nehézségei támadtak.

Orsi határtalan lelkesedéssel alkotta meg első képeit. Kezdetben még rengeteg színt használt, ám az idő múltával egyre kiforrottabbá, letisztultabbá vált a stílusa. Tizenévesen, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium tanulójaként volt alkalma a kísérletezésre. Humán szakos osztályba járt, és egyre jobban érdeklődött a film, valamint a színház iránt. A hegyvidéki kiállítóterem felé vezető útja Pécsett folytatódott. Az ottani tudományegyetemen kezdett el filmmel és színháztörténettel foglalkozni. Nem érte be a televíziós műsorkészítés elméletével. Alaposan megismerkedett a gyakorlati oldallal, a fényképezéssel és a kamera kezelésével is.
 
Fejlődés, film és színház

A Pécsi Nemzeti Színház kiváló lehetőséget nyújtott a további fejlődésre. Most már egy fotós szemével nézte az előadásokat. Felismerte, hogy a színpadra állított történetek mennyire hasonlítanak a gyermekkori fantáziavilágában átélt nagyszerű kalandokra. Két évadon keresztül számos fényképet készített.

Az útja következő fontos állomása Budapesten az Örkény Színház volt. Megtanulta a képszerkesztő számítógépes programok használatát is, amivel megnyílt előtte egy új világ kapuja. Elindult és nyert a Bethlen Téri Színház pályázatán. Fekete-fehér akvarelljeivel elnyerte a zsűri tetszését, és azóta számos gyerekeknek szánt kiadványon találkozhatunk a műveivel.
Vegyes technikával készült, abszurd humorú, jókedvű rajzait július 1-jéig láthatjuk a MOM Kulturális Központban. A kiállítás jó szórakozást ígér mindazoknak, akik szeretnék megismerni e tehetséges, friss hangvételű művész sajátos, vidám világát.

Ajánló
Ajánló
Klasszikus mesék és zenei csemegék – gyermekprogramok a MOM Kulturális Központban

Klasszikus mesék és zenei csemegék – gyermekprogramok a MOM Kulturális Központban

A népszerű kerületi kulturális intézményben októberben is rengeteg izgalmas programmal...

Mit kínál ősszel az erdő?

Mit kínál ősszel az erdő?

Bár vége a nyárnak, ne szomorkodjunk, a természet ősszel is számos csodát kínál. Az...

Legyen karcsú és egészséges speedfitnesszel!

Legyen karcsú és egészséges speedfitnesszel!

Képzeljen el egy olyan eszközt, amely annyira hatékony, hogy segítségével tizenöt perc...