Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-06-11

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Szüleink fiatalkorában a nyár elképzelhetetlen lett volna egy-egy hangulatos kertmozi meglátogatása nélkül. Bár az ilyen létesítmények száma mostanra csökkent, a Városmajor mellett újra átélhetjük a szabadban mozizás csodálatos élményét, ha június 27-én beülünk egy ma már klasszikusnak számító amerikai zenés filmre, a Grease-re. 


A Városmajor utca 44.-ben működő Barabás Villában folytatódik a tematikus filmklub. Olyan alkotásokkal várják a mozirajongókat, amelyekben a főszerepet – a népszerű és híres színészek mellett – a zene és a tánc játssza.

Sokan gondolják úgy, hogy a hetvenes évek végén kezdődött a szórakoztató filmek igazi aranykora. Ekkor került Amerikában a mozikba Randal Kleiser rendező száztíz perces zenés alkotása, a Grease. A film elképesztő sikere még az alkotóit is meglepte. Eredetileg ugyanis csupán könnyed, egynyári produkciónak szánták, ám hála John Travolta és Olivia Newton-John nagyszerű alakításának, a Grease-t ma már jogosan tekinthetjük minden idők egyik legsikeresebb filmmusicalének. A produkció zenéje már az amerikai bemutató évében elérkezett hazánkba, és ugyanúgy meghódította a magyar közönséget, mint szerte a világon a zenebarátokat, a fülbemászó slágerzenék kedvelőit. Érdekes, hogy nálunk a legtöbben előbb látták a tévében, mint a moziban.
 
Hajfény vagy kenőzsír?

További érdekesség, hogy ki milyen néven ismeri itthon ezt az alkotást. A film címe az ötvenes évek amerikai fiataljainak állít emléket. A rock and roll nagy korszakában terjedt el a jellegzetes, előreálló frizura a fiúk között. A történet főszereplői is ilyen fialok. Farmert és bőrdzsekit viselnek, és nagyon fontos számukra a jó zene. A greaser kultúra azonban gyakorlatilag ismeretlen volt nálunk, és a Grease (grísz) szó sokaknak sértette a fülét. Ezért találták ki, hogy magyarítani kell a film címét. A Grease egyik jelentése, a „zsír” persze szóba sem jöhetett. Mégis ki kenne egy fél disznót a hajára? 

Versenybe szállt viszont a már hetvenes években is igencsak régimódinak számító hajfény, a brillantin és a pomádé szó. Végül a Pomádé győzött. Arról legalább tudni lehetett, hogy kellemes az illata, nem olyan, mint a gépzsíré. Valószínűleg hasonló módon gondolkodtak az oroszok, ahol Briolin vagy a spanyol ajkú országok, ahol kezdetben Vaseline vagy Brillantine néven mutatták be Travolta és Olivia Newton-John kalandjait. A Pomádé cím azonban nem tetszett honfitársainknak, és hamarosan már mindenki az amerikai Grease-t használta.
 
Ó, azok az ötvenes évek!

Aki megnézi Danny (John Travolta) és Sandy (Olivia Newton-John) szerelmének történetét, az egyből rádöbben arra, hogy Amerikában egészen más volt a II. világháborút követő tizenöt év, mint nálunk.

Az USA fiataljai nem ismerték az idegen megszállás, az egypártrendszer, a könyörtelen államrendőrség, az elnyomás szörnyűségeit, hanem boldogan, szabadon és jólétben élhettek. Nem csoda, hogy a hetvenes években olyan jókedvű nosztalgiával gondoltak vissza erre az időszakra. Ráadásul a rock and roll éppen akkortájt hódította meg a világot. A film alapjául Jim Jacobs és Warren Casey musicalje szolgált. 1978-ban először Los Angelesben, majd egy héttel később New Yorkban mutatták be.
 
Fiatalság bolondság

Danny és Sandy 1958-ban a nyári vakáció alatt találkoznak. Lenyűgöző az amerikai tengerpart forrongó, színpompás világa. A két fiatal szerelme azonban nem tart sokáig, úgy tűnik, mindörökre búcsút kell mondaniuk egymásnak. A sors azonban a segítségükre siet, Sandy Los Angelesben marad, és pont abba a középiskolába jár, ahová Danny.

Persze a film unalmas lett volna, ha egyből újra egymásra találnak. Ehelyett fordulatos kalandok várnak a két fiatalra, udvarlás és cselszövés, új barátok és régi vetélytársak felbukkanása. A történet vége természetesen happy end. A végzős diákok könnyes szemmel elköszönnek egymástól, és átlépik a felnőtté válás küszöbét.
 
Sör és kóla

Az így megörökített ötvenes évek nagy hatással voltak az eredeti musical alkotóira. 1970-ben jó pár üveg sör után döntötték el, hogy összeütnek egy zenés színdarabot, amelyik a greaser korszakban játszódik. Gyorsan megtalálták a megfelelő címet is. A darabot először tizennyolc amatőr színész adta elő a százhúsz fős közönségnek. 1972-ben a színpadon is John Travolta játszotta el az egyik főszereplőt. Angliában a később világhírűvé vált Richard Gere állt színpadra Danny alakjában.

A film forgatása nem volt egyszerű. Először a Coca-Cola szponzorálta volna, ám a munkálatok közben minden megváltozott, és az új szponzor a nagy vetélytárs, a Pepsi-Cola lett. Éppen ezért a már leforgatott jelenetekből el kellett tűntetni a Coca-Cola reklámjait.

Mivel Oliva Newton-John ausztrál akcentussal beszélt angolul, így kénytelenek voltak megváltoztatni a forgatókönyvet. Az eredetileg amerikai Sandy alakjából így lett ausztrál lány. John Travolta a véletlennek köszönhette, hogy elcsípte a főszerepet, hiszen az is felmerült, hogy az idős Elvis Presley alakítja a tizenéves Dannyt. 

Lorenzo Lamas a forgatás idején a szép Olivia lelkes rajongója volt. Annyira zavarba jött az imádott lány társaságában, hogy képtelen volt elmondani nyúlfarknyi szövegét is. Éppen ezért végül meg sem kellett szólalnia a filmben.
 
Elképesztő siker

Két hónappal a filmbemutatót megelőzően dobták piacra a produkció zenéjét. Ez egészen elképesztő sikert aratott, és minden idők második legnépszerűbb filmzenei lemeze lett. A londoni bemutatón kisebb felkelés robbant ki, és a rajongók a rendőrök sorfalát félresöpörve megrohanták a két főszereplő kocsiját. 1998-ban, húsz évvel a bemutató után a film ismét visszatért a mozikba. Az eltelt évtizedek nem csökkentették a rajongók lelkesedését, a történet újra szép sikert aratott.
 
A Grease-t a Barabás Villában június 27-én vetítik le. A belépés díjtalan, de a helyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni. Az sem baj, ha esik az eső, mert akkor Danny és Sandy szerelmének történetét fedett helyen mutatják majd be.

Ajánló
Ajánló
Klasszikus mesék és zenei csemegék – gyermekprogramok a MOM Kulturális Központban

Klasszikus mesék és zenei csemegék – gyermekprogramok a MOM Kulturális Központban

A népszerű kerületi kulturális intézményben októberben is rengeteg izgalmas programmal...

Mit kínál ősszel az erdő?

Mit kínál ősszel az erdő?

Bár vége a nyárnak, ne szomorkodjunk, a természet ősszel is számos csodát kínál. Az...

Legyen karcsú és egészséges speedfitnesszel!

Legyen karcsú és egészséges speedfitnesszel!

Képzeljen el egy olyan eszközt, amely annyira hatékony, hogy segítségével tizenöt perc...