Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-06-11

Kapjon kedvet a kerthez!

Kapjon kedvet a kerthez!

Kertészkedni jó, és ha most teszi meg a kezdő lépéseket, érdemes szakemberhez fordulni.

Már Voltaire, a francia irodalom jeles képviselője is tudta, mi lehet a boldogság forrása, nem véletlenül mondatja főhősével, Candide-dal: Műveljük kertünket!

Kertünk meghálálja a törődést

A kertészkedés könnyen a szenvedélyünkké válhat. Közben megfeledkezünk az idő múlásáról, az órák perceknek tűnnek, és csak úgy repülnek. A hol monoton, hol pedig változatos cselekvés közben magával ragadhat minket a manapság oly sokszor emlegetett flow élménye, hiszen csak az adott pillanat tevékenysége számít. A kertészkedés ráadásul alkotó folyamat is, jó látni, amint kezünk nyomán változik a kert képe, nőnek a kiültetett fák, szirmukat bontják a virágok, a gyepszőnyeg pedig zöldellésével hálálja meg a törődést. 

Ha felállunk végre a kanapéról, és kimegyünk a kertbe, időnket a szabad levegőn töltve megszabadulhatunk rosszkedvünktől, saját társaságunkat élvezve adjuk át magunkat a csendnek, a nyugalomnak, közben pedig figyelmünket kizárólag a növények körüli teendők kötik le. Ez a fókuszált, mégis ellazult állapot tökéletesen kiűzi fejünkből az egyéb gondjainkat, feladatainkat, amiken napközben töprengeni szoktunk. A szellemi munkát végzők számára kimondottan segíti a kikapcsolást, és elűzi a stresszt a kertészkedés.
 
Gyakorlat teszi a mestert

Jó kertésznek szerencsére nem kell születni, a kertészkedés is egy olyan terület, ahol a gyakorlat teszi a mestert. Jó hír ez azok számára, akik életük más területein esetleg ügyetlennek érzik magukat.

A kertészkedés gyakorlással, informálódással, a tudásunk növelésével egyre magasabb szintre fejleszthető, napi szintű sikerélményt kínálva. Ötleteket meríthetünk az interneten kutatva, vagy akár az országot járva és bebarangolva azokat a díszkerteket, amelyek inspirálóan hatnak ránk.
 
Hazánk szépséges kertjei

Nem kell nagyon messzire mennünk ahhoz, hogy csodaszép ősfás arborétumokat, kerteket találjunk Magyarországon. Ha ezekre a helyekre kirándulunk, összeköthetjük a kellemeset a hasznossal: miközben a természet szépségeit csodáljuk, új ismeretekre tehetünk szert, amiket aztán saját kertünkben is hasznosíthatunk.
 
Rozárium Budatétényben

Hazánk legnagyobb rózsakertje 1964 óta látogatható mai helyén, a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet központjában. Sok a régi rózsafajta, igazi ritkaság például az ókeresztény abbesszin szent rózsa, a középkori patikárius rózsa vagy a korai kínai tearózsák. 
 
Angolkert Szarvason

A 82 hektáron elterülő park igazi nevezetesség. Bolza József, becenevén Pepi gróf az 1800-as évek elején a világ számos tájáról hozatta ide a különleges növényeket. Ma már közel ezerhatszáz fa és cserje, kétszázötven lágyszárú növényfaj él a romantikus sétákra csábító arborétumban.
 
Japánakácok Alcsúton

A 40 hektáros park legszebb és legidősebb példányai között platánok, vérbükkök, mocsárciprusok és japánakácok találhatók. Egyedülálló érték a huszonnégy törzset nevelő óriástuja vagy a héttörzsű törökmogyoró. Ha pedig ebben a hónapban látogatunk oda, a szentjánosbogártáncban is gyönyörködhetünk, ahogy ezernyi fénylő zöld rovar repked a fák között.
 
Miért bízzon meg szakembert?

Ha úgy érzi, bizonytalan, hogy mivel kezdje, hogyan tervezze meg és szépítse saját kertjét, kérdezzen tőlük. A Dendrocomplex kis csapata például kiváló szakemberekből áll, hatékony és precíz munkavégzésüknek, megbízóközpontú hozzáállásuknak köszönhetően számos munkát nyertek el Piliscsabán és annak vonzáskörzetében. A legmagasabb szintű szakmai elvárásoknak is megfelelnek, tagjai a Magyar Mérnöki Kamarának és a Magyar Faápolók Egyesületének. 

Szakembereik egy része felsőfokú végzettségű, nemzetközi szinten is tapasztalatot szerzett. A csapattagok rendszerben gondolkodnak, munkáikat komplett egységként kezelik, tevékenységeiket – tanácsadás, konzultáció, kivitelezés – mindig összehangolják. Kivitelezési szakembereik sok-sok éve végzik a precíz, magas színvonalú, olykor komoly fizikai megterhelést jelentő munkát, akár kockázatos, például magassági körülmények között is.

Ajánló
Ajánló
Klasszikus mesék és zenei csemegék – gyermekprogramok a MOM Kulturális Központban

Klasszikus mesék és zenei csemegék – gyermekprogramok a MOM Kulturális Központban

A népszerű kerületi kulturális intézményben októberben is rengeteg izgalmas programmal...

Mit kínál ősszel az erdő?

Mit kínál ősszel az erdő?

Bár vége a nyárnak, ne szomorkodjunk, a természet ősszel is számos csodát kínál. Az...

Legyen karcsú és egészséges speedfitnesszel!

Legyen karcsú és egészséges speedfitnesszel!

Képzeljen el egy olyan eszközt, amely annyira hatékony, hogy segítségével tizenöt perc...