Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-06-18

A zene hídján járva – a Cleveland Youth Orchestra koncertje

A zene hídján járva – a Cleveland Youth Orchestra koncertje

Június második felében kellemes élményben lehet részük azoknak, akik örömmel hallgatnak meg tehetséges, ifjú zenészeket. Az USA-ból érkezik hozzánk a Cleveland Ifjúsági Zenekar. Lelkes, fiatal művészei bejárták a világot, és számos koncertteremben fellépve a zene egyetemes nyelvét használva próbáltak meg hidat építeni az eltérő kultúrájú, távoli helyeken élő hallgatóságuk felé. Az egyik legrangosabb amerikai ifjúsági zenekar június 19-én ad koncertet a Hegyvidéken.

Az elmúlt száz évben gyakran hallhattunk arról, hogy tehetséges magyar vagy európai zenészek szelték át az Atlanti-óceánt, hogy tudásukról az Újvilágban is tanúbizonyságot tegyenek. Sokkal ritkábban értesülhettünk olyasmiről, hogy amerikai muzsikusok viszonozzák ezt a szívességet, pedig az Egyesült Államoknak is megvan a maga zenei élete.
 
Egy indonéz New Yorkban

Jahja Ling ősei Kínából vándoroltak be a mai Indonéziába. A fiatal, de nagyon tehetséges muzsikus úgy döntött, hogy Amerikában próbál szerencsét. Tizenhét évesen elnyerte a Rockefeller Alapítvány ösztöndíját, és így a zenei tanulmányait New Yorkban folytathatta.

A legnevesebb európai mesterek keze alatt széles körű tudásra tett szert, és otthonosan mozgott a zeneszerzés és az előadó-művészet területén is.

Később a Yale Egyetemen, majd Los Angelesben tanult tovább. 1983-ban immár amerikai állampolgárként az a megtiszteltetés érte, hogy a San Franciscóba látogató II. Erzsébet angol királynő előtt léphetett fel.

Nagy szerepet játszott abban is, hogy 1986-ban Ohio tagállamban, Cleveland városában megalakulhatott a később nagy hírnévre szert tevő ifjúsági zenekar.
 
Fiatalok és nagyon tehetségesek

A társulatnak körülbelül száz fiatal zenész a tagja. Szinte valamennyien Ohio és Pennsylvania államból származnak. Az eltelt évtizedek során számos kiváló művész került ki a soraikból, akik szép karriert futottak be különböző amerikai együttesekben és zenekarokban. A Cleveland Orchestra Youth Orchestra (COYO) ma az ifjúsági komolyzenei képzés egyik fellegvára az Egyesült Államok keleti területén.

Jahja Ling 1993-ig állt zenei igazgatóként az új intézmény élén, karmesterként harminckét évadon át vezényelt a koncertjeiken. Összebarátkozott Leonard Bernsteinnel, aki nagyban segítette zenei munkásságát. Sokat utazott a világban, és ez elősegítette, hogy a tanítványai is örömmel készüljenek a nemzetközi fellépéseikre. 1998-ban a Tajvani Filharmonikusok zenei igazgatója volt, 2001-ben pedig Tokióban a Szuper Világzenekart irányította. Ebben harminc külföldi muzsikus lépett fel.

A társulat élén jelenleg Vinay Paraneswaran, egy tapasztalt művészeti igazgató és karmester áll. Ő is bejárta a világot, és korábban már számos amerikai szimfonikus együttes munkáját vezette. Neki köszönhető, hogy COYO gyakran ad elő részleteket operából. A fiatal zenészek így ismerkedhettek meg Mozart Varázsfuvolájával, Donizetti Szerelmi bájitalával és Verdi Nabuccójával is. Gyakran mutatnak be klasszikus műveket, például Beethoven, Brahms, Sibelius, Mozart és Wagner alkotásait.
 
Születésnapi túra a világ körül

Az együttes az idén ünnepli megalakulásának harmincharmadik évfordulóját. Közösségük remekül beváltotta az alapítók reményeit. Komoly zenei fejlődést biztosítva támogatják és tanítják a tehetséges, ifjú zenészeket. A tizenévesek számára csodálatos élményt jelent otthon és külföldön – például a lenyűgöző zenei múltú, távoli Magyarországon – kiállni a rivaldafénybe, és a hozzáértő közönséget szórakoztatni. Ez a lelkesedés beragyogja a COYO előadásait. Éppen ezért valószínű, hogy nagyszerű élmény vár mindazokra a zenebarátokra, akik június 19-én beülnek meghallgatni őket a MOM Kulturális Központ színháztermébe. 
 
A koncertre a belépés díjtalan!

Ajánló
Ajánló
Klasszikus mesék és zenei csemegék – gyermekprogramok a MOM Kulturális Központban

Klasszikus mesék és zenei csemegék – gyermekprogramok a MOM Kulturális Központban

A népszerű kerületi kulturális intézményben októberben is rengeteg izgalmas programmal...

Mit kínál ősszel az erdő?

Mit kínál ősszel az erdő?

Bár vége a nyárnak, ne szomorkodjunk, a természet ősszel is számos csodát kínál. Az...

Legyen karcsú és egészséges speedfitnesszel!

Legyen karcsú és egészséges speedfitnesszel!

Képzeljen el egy olyan eszközt, amely annyira hatékony, hogy segítségével tizenöt perc...