Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-06-28

A kiskakas, a béka és egy barátságos sárkány – gyerekelőadások a Városmajori Szabadtéri Színpadon

A kiskakas, a béka és egy barátságos sárkány – gyerekelőadások a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Nyáron Buda kulturális életének egyik igazi, eleven középpontja a Városmajor. A mostani forró hónapok alatt is vidám gyermekelőadásokkal, vígjátékokkal, szórakoztató meglepetésekkel várják a kikapcsolódásra vágyókat. Megnéztük, hogy júliusban milyen aranyos történetekkel kedveskednek a legkisebbeknek. 

Június derekán bezárták az iskolák kapuit, sok óvodában is nyári szünetet tartanak, a játszótereket és a parkokat pedig ellepi a jókedvű gyerekek serege. Ilyenkor komoly feladat hárul a szülőkre és a nagyszülőkre: mindenki igyekszik a lehető legtartalmasabb programokat megszervezni a kicsik számára, mert azt senki sem szeretné, hogy a család szeme fénye egész nap a televízió vagy a számítógép képernyője előtt ücsörögjön.
 
Ugyanakkor a nyár remek lehetőséget nyújt a közös kikapcsolódásra is!

Most olyan színházi előadásokat válogattunk ki a Hegylakó Magazin olvasói számára, amelyekre együtt beülhet akár az egész család. Az pedig külön jó, hogy a Városmajor itt van a tőszomszédságunkban, és terebélyes fái a legnagyobb nyári hőség idején is hűs árnyékkal várnak minket. A kellemes környezetben vidám élmény a közös kikapcsolódás, ráadásul pedig felidézhetjük magunkban gyermekkorunk néhány meghatározó, kedvenc meséjét is.
 
A kiskakas gyémánt félkrajcárja

Július 6-án, szombaton délelőtt 10.30-kor egy nagyon régi jó barátunkkal, az igazságért és az azt jelképező gyémánt félkrajcárért küzdő kiskakassal találkozhatunk. A Bon-Bon Matiné előadásán a BaLu Euforikusok lépnek színpadra. A kis nézőkre egész különleges élmény vár, mivel a mesekoncertet hangszerbemutatóval kötik egybe. 

Az előadóművészek olyan szakemberek, akik nagyon jól ismerik az ifjú közönséget. A mesélő műsorvezető, Lukácsházi Győző hosszú évtizedek óta küzd azért, hogy a legfiatalabbakat is bevezesse a muzsika lenyűgöző világába. Magazinunkban már számos alkalommal írtunk arról, hogy a kicsik zenei képzését nem lehet elég korán elkezdeni. Mindehhez persze nagy hozzáértésre, türelemre és sok humorra van szükség.

Az előadás során számos hangszer szólal meg. A zeneszerző, Matuz Gergely szellemes módon dolgozta fel a régi mese történetét. A hangszereknek és az élő illusztrációval szolgáló Maróti Rékának köszönhetően a szemünk láttára és a fülünk hallatára elevenedik meg a gyémánt félkrajcárt kereső kiskakas története. A gyerekek bizonyára örömmel látják majd, hogy végül diadalmaskodik az igazság. Hiába talál ki mindenféle csúnya gonoszságokat a török szultán, a kiskakas végül valóra váltja a célkitűzését és visszaszerzi idős gazdasszonya legnagyobb kincsét. 

Az előadás másik felében izgalmas dolgokat tudhatunk meg. Kiderül, hogy milyen témák és hangszerek felelnek meg a történet különböző szereplőinek. Nagyon szép összhangba kerül a szöveg, a látvány és a zene. A kicsik a muzsika nyelvén is követni tudják a fordulatos kalandokat. 

Ráadásul ezen a délelőttön nem csupán egyetlen mese, hanem két izgalmas és tanulságos történet várja a nézőket. A szülők egészen biztosan ismerik La Fontaine klasszikus meséit. A béka és az ökör megmutatja, hogy mennyire veszélyes a nagyravágyás és az értékek nélküli felfuvalkodottság. Az érdekes történetek, a színes képek, a lendületes előadásmód szinte elvarázsolja a kis nézőket. Talán nem is veszik észre, de mire véget ér az előadás, máris sokkal többet tudnak a klasszikus muzsika világából. 
 
Egy sárkány és a barátai

Július 20-án valószínűleg telt ház lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon, mert ekkor (ugyancsak 10.30-kor) egy szintén nagyon régi jó barátunk áll színpadra. Süsüt, a sárkányt egész nemzedékek szerették meg, hála a televíziónak és a mesekönyveknek. Csukás István író és a zeneszerző Bergendy István zenés mesejátékát a Hadart Színház hozza el a gyerekeknek.

Most is olyan művészek lépnek fel, akik nagyon fontosnak tartják, hogy a színház és a minőségi kultúra eszközeinek segítségével egy műfajokban gazdag repertoárral ismertessék meg a gyerekekkel a színház magával ragadó világát. Közel egy évtized alatt ezer alkalommal álltak színpadra. Az előadást rendező Háda János színész-rendező lényegesnek tartja, hogy nemcsak a fővárosban, de hazánk minél több településén fellépjenek a gyerekek elé. Ebből a célból hozták létre a Hadart Színház Meseszínpadát. 

Ezen az előadáson újra átélhetjük a barátságos egyfejű sárkány kalandjait. A gyerekek láthatják, hogy milyen erős a barátság. A sárkány és a királyfi közös erővel legyőzi az akadályokat, és azért küzd, hogy ne csak ők legyenek boldogok, de mindenki vidáman, gond nélkül élhessen.

A színpadon igazán lenyűgöző látványvilág tárul fel előttünk. A díszletek, a jelmezek pont olyanok, mint amilyenek az eredeti filmben. A gyerekeknek igazi, lenyűgöző színházi élményben lesz részük. 

Az is különleges, hogy végig egy jeltolmács segíti az előadást, így azok a gyerekek is egészen pontosan tudhatják, milyen kalandokat élnek át újdonsült barátaik a színpadon, akik nem hallanak.

A bábokat Lévai Sándor tervezte, a díszleteket Kovács Yvette Alida alkotta meg, a koreográfus Jakus Szilvia, a rendezőasszisztens pedig Skrabán Judit. 
 
Izgalmas nyári kínálat

Városmajori Szabadtéri Színpadon nem csupán a gyermekeknek tartogatnak izgalmas előadásokat. Ha valaki felhőtlen nyári szórakozásra vágyik, annak érdemes felmenni a színpad honlapjára, és megnézni, hogy mik lesznek a legérdekesebb júliusi-augusztusi kulturális csemegék.

Jó szórakozást kívánunk mindenkinek!

Ajánló
Ajánló
Szemünk világa – a homályos látás okai

Szemünk világa – a homályos látás okai

Szemünk érzékenyen reagál a külvilág káros hatásaira, a füstös, poros környezetre, a...

Mindig az a perc – MAO Big Band koncert

Mindig az a perc – MAO Big Band koncert

A klasszikus, a jazz és a népzene rajongóira egészen különleges élmény vár a MOM...

Jóga – miért jó a sportolóknak?

Jóga – miért jó a sportolóknak?

Ha a fő sportunk más, mint a jóga, akkor is érdemes jógaórákon részt vennünk, hiszen...