Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-07-10

Finomságok, utazások és izgalmas olvasnivalók otthonülőknek és kalandoroknak

Finomságok, utazások és izgalmas olvasnivalók otthonülőknek és kalandoroknak

A hazai könyvkiadók az idén is mindent megtesznek azért, hogy ne maradjunk izgalmas olvasmány nélkül a nyári hónapok során. Mostani ajánlónkban igazi csemegékkel szolgálunk, és utazni is elhívjuk önt.

Nyáron a legtöbb embernek az jár az eszében, hogy jó volna elmenekülni a kánikula elől, útra kelni, hogy távoli, hűvösebb helyeken vagy éppen egy tó, folyó partján pihenjük ki az egész éves munka fáradalmait. Sajnos ilyenkor nem kelhet mindenki útra, sokan csupán a képzelet szárnyán fordíthatnak hátat a hétköznapoknak.
 
Nekik ajánljuk a kiváló magyar költő, műfordító Orbán Ottó nemrég megjelent két új művét. A Graves-, Radnóti-, Weöres Sándor- és Babits Mihály-díjas irodalmárnak rendkívül nehéz gyermekkora volt. 1945-ben elveszítette édesapját, és félárvaként kellett életben maradnia a háború utáni zűrzavarban. A sors ekkor hozta hozzánk a Hegyvidékre, mégpedig Sztehlo Gábor különleges gyermekvárosába, a kicsik köztársaságának is tartott Gaudipolisba.

1956-ban beiratkozott az egyetemre, ahol magyar-könyvtár szakon szeretett volna tanulni. A sors azonban beavatkozott: Orbán Ottó súlyosan megbetegedett, kórházba került, és kénytelen volt félbehagyni a tanulmányait. Ez azonban nem gátolta meg abban, hogy kibontakozhassa a tehetségét.

Diploma nélkül lett szabadfoglalkozású író. Dolgozott a Kortárs folyóiratban és az Élet és Irodalomban is. 1968-ban életében első alkalommal külföldi tanulmányútra mehetett. Talán ismét a sors fogta meg a csodagyereknek tartott fiatalember kezét, mert az úti célja nem volt más, mint a távoli, egzotikus India.
 
A messzeség érzékeny vándora

Úti kalandjairól most a Magvető Kiadó gondozásában nemrég megjelent Barbarus utazásai – Úti rajzok című könyvben olvashatunk. Orbán Ottó ugyanis gondosan lejegyezte, hogy miket tapasztalt. Ráadásul a kötetben nem csupán egy, hanem két izgalmas krónikát találunk. Az Ablak a földre először 1972-ben jelent meg. A szerző nem egyedül látogatott el erre a tájra. Útitársa volt a kíváncsiság és a nyitottság. Amikor elmerült India szemkápráztató forgatagában, és megállt az elképesztő nyüzsgésben, akkor őszinte nyitottsággal fordult az ismeretlen felé.

India a vallásalapítók és a szent emberek hazája. Orbán Ottó jól érzékelte ezt, amikor megvizsgálta, mit érez a gondolkodó, érző ember, ha nagy távolságot tesz meg a természetben és a teremtett világban. Útleírásait szellemes párbeszédei teszik felejthetetlenné.

A távoli, egzotikus ország fényei, színei, hangjai csodálatos élmények sorával lepték meg a költőt. Feljegyzéseiben jól tetten érhető egy tehetséges, gondolkodó ember őszinte öröme. A kötet második története a hatvanas évek elejére kalauzol el minket. Orbán Ottó ekkor tizenkét napot töltött egy ma már nem létező, óriási országban, az egykori Szovjetunióban. Érdekes, hogy ez az útleírása, a Meztelen tenger, csupán jóval a rendszerváltás után, a Szovjetunió megszűnését követően jelenhetett meg. A Barbarus utazásai azért is igazi csemege, mert Orbán Ottó sorait olvasva nemcsak térben, de időben is utazunk. Megelevenedik előttünk a hatvanas évek különös világa, és láthatjuk, hogy egy éles szemű honfitársunk milyennek látta Indiát és a Szovjetuniót. 
 
Rejtett működés – Esszék, cikkek, és prózák

Bár Orbán Ottót elsősorban költőként tartják számon, a pályafutása embert próbáló évtizedei során sok magas színvonalú esszét is írt. Ezek a munkái izgalmas dokumentumok, és páratlanul éles szemű betekintést engednek a huszadik századi magyar irodalom gondolkodástörténetébe.

Jól tetten érhető bennük a költő erős, közvetlen érzelmi telítettsége, különleges nézőpontja, és megragadó élmény lehet felfedezni prózai műveiben is a modern és a posztmodern irányzatok poétikai, illetve szemléleti elemeit. A kötetben a nyolcvanas évektől egészen az ezredfordulóig megjelent írásait találjuk. Nagyon szépen kirajzolódik belőlük egy eleven alkotói portré. Mind a két könyvet örömmel ajánljuk azoknak, akik valamilyen tartalmas nyári olvasmányra vágynak. 
 
Különleges csemegék – Finomságok a deszkán

Nyáron persze nemcsak utazunk, de szeretünk jókat enni is. A Partvonal Kiadó egy egész különleges szakácskönyvvel lepi meg azokat, akik szeretnének egészségesen táplálkozni, és kedvelik a laza, skandináv stílust. A Finomságok a deszkán könnyű és meglepően egészséges ételeket tálal fel elénk. A szerző, Tanja Dusy beleveti magát a sajtok, a húsok és a friss zöldségek kavalkádjába. Nem csupán svéd vagy dán ínyencségeket tálal fel, a szépen illusztrált könyv lapjain találhatunk francia, olasz, görög, spanyol recepteket is, és pedig azok sem fognak csalódni, akik a keleti kultúrák konyháit kedvelik.

A szerző ezenfelül odafigyelt arra is, hogy a vegetáriánusok, a glutén- és laktózérzékenyek is találjanak nekik megfelelő, egyszerűen elkészíthető egészséges fogásokat. A könyvből könnyű megtanulni, miként terítsük meg az asztalunkat a kreatívan és elegánsan feltálalt könnyű, változatos finomságokkal. Érdemes kipróbálni ezeket a recepteket, hiszen a nagy melegben nem kell sütnünk-főznünk, mégis könnyedén jól lakhatunk. 

Ajánló
Ajánló
Szemünk világa – a homályos látás okai

Szemünk világa – a homályos látás okai

Szemünk érzékenyen reagál a külvilág káros hatásaira, a füstös, poros környezetre, a...

Mindig az a perc – MAO Big Band koncert

Mindig az a perc – MAO Big Band koncert

A klasszikus, a jazz és a népzene rajongóira egészen különleges élmény vár a MOM...

Jóga – miért jó a sportolóknak?

Jóga – miért jó a sportolóknak?

Ha a fő sportunk más, mint a jóga, akkor is érdemes jógaórákon részt vennünk, hiszen...