Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-07-18

A nyár legtrendibb kerti bútorai

A nyár legtrendibb kerti bútorai

Júliusban, a nyár derekán teljesen természetes, hogy annyi időt töltünk a szabadban, amennyit csak tudunk. Az pedig alapvető igényünk, hogy a kertünkben, a teraszunkon vagy az erkélyünkön szép, a szemnek tetszetős és praktikus holmikkal vegyük körül magunkat. Ám nem feltétlenül tudjuk, milyen trendek jellemzők az idén a kerti bútorok terén, vagy milyen a jó kültéri bútorszövet. Ilyenkor érdemes utána érdeklődni vagy szakértőhöz fordulni.

A kempingszékek, -asztalok, szálkás deszkából készült padok és a bőrhöz tapadó, könnyen összeroskadó műanyag nyugágyak szezonja már a múlté. Sok kerti bútor már annyira „igazi”, hogy télen akár a nappaliban is állhatnának anélkül, hogy a különbség feltűnne bárkinek. Nemcsak anyagukban, de formailag is egyre igényesebbek a kinti darabok, némelyik igazi dizájntermék. A kerti bútorokat gyártó cégek tervezőkkel, dizájnerekkel dolgoztatnak – a bútorok már régen nem a „kertbe még jó lesz” vagy „az erkélyen még bírja” darabok, hanem az aktuális trendeknek és divatirányzatoknak megfelelően készülnek.
 
Igényes és kényelmes

A klasszikus, természet ihlette műrattan bútorok egészen különleges újraértelmezést nyertek. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően ezek szinte a megszólalásig hasonlítanak valódi, természetes anyagból készült társaikra.

Míg korábban elsősorban hotelekben, éttermekben, cégek közösségi tereiben mutattak jól a feltűnő, különleges bútorok, a kerti kanapék, a függőszékek és a szabadtéri ágyak, ma már egyre több magánlakás, illetve családi ház kertjében vagy teraszán, lakóparkok tágas erkélyein látunk egyedi darabokat. 
 
Felismerve az igényeket, a kerti bútorokat gyártó cégek is egyre inkább igazodnak ehhez a trendhez, és már a kevésbé kolosszális vagy akár alacsonyabb árkategóriájú kerti bútorok között is találunk igazi gyöngyszemeket.

Megváltozott a bútorok stílusa: a kertben kanapék állnak hozzájuk illő asztallal, hosszú étkezőasztalok lounge-fotelekkel – a kényelem elsődleges szempont lett. A bútorok jellegzetessége, hogy alacsonyak: a kanapék ülésmagassága egészen kicsi, a nyugágyaknak pedig szinte nincs is lába.
 
A tartósság fontos szempont

A kerti bútorok kiválasztására legalább annyi figyelmet érdemes szentelnünk, mint a bentiekre. A bútorok és a textíliák is egyre strapabíróbbak, a high-tech gyártási technológiáknak köszönhetően az anyagok egyre tovább bírják az időjárás viszontagságait. Fontos is, hogy strapabíró, tartós szövetek borítsák azokat, hogy esztendőkön át gyönyörködhessünk a kiválasztott darabokban, és ne „egynyári” szövetekkel dekoráljuk a megálmodott kerthelyiségünket.

Az UV-, só-, klór- és penészállóság alapkritérium a kültéri bútorszövetek esetén. Az ápolásukra is érdemes gondot fordítanunk: a kerti bútorok, párnák huzatának jelentős része mosógépben is mosható.

Abban az esetben, ha erre nincs lehetőség, megoldás lehet az enyhe mosószeres szivaccsal való áttörlés, illetve zsíros foltok esetén a háztartási keményítővel való felitatás, majd az alapos kiporszívózás.
 
A kültéri bútorszövetek tökéletesen funkcionálhatnak beltéri kárpitanyagként is. Gyakran ajánlják olyan otthoni helyiségekbe, ahol nincs sötétítő függöny felhelyezve, és a nap közvetlenül besüt a szobába. Ennek az az oka, hogy az UV-álló szöveteknek nem árt a napfény, nem fakulnak, ellenben a hagyományos kárpitanyagok könnyen veszíthetnek élénk színükből az évek során.
 
Színek és minták

A divatos kerti bútorok színe többnyire szürke, annak minden árnyalatában, a kiegészítők viszont lehetnek kicsit színesebbek. Bár alapvetően a pasztellárnyalatok dominálnak, még mindig divat a textíliákon a flamingóminta és -figura, illetve a romantikus, kecses, fehérhangsúlyos vintage is. A 2018-as harsányzöldet az idén a piros árnyalatai váltották fel. 

Persze egyáltalán nem muszáj foglalkoznunk a divattal, hiszen az számít a leginkább, hogy mi milyen környezetben érezzük jól magunkat. Szerencsére ma már rendkívül széles termékpaletta áll rendelkezésünkre, ha a kerti bútorainkat szeretnénk felfrissíteni, akár „új ruhába öltöztetni”. Legyen szó kinti ülőgarnitúráról, napozóágyról, nyugágyról vagy párnákról, színükben, illetve mintázatukban csakis a fantáziánk szabhat határt, hogy teraszunk milyen stílust képviseljen.

Ajánló
Ajánló
Könnyű túrák az egész családnak

Könnyű túrák az egész családnak

Szívesen kimozdulnánk, de a januári zimankóban nem vágyunk embert próbáló kirándulásra?...

Gyönyörű zsoltárok a Hegyvidéken – válogatás a Zsoltárok könyvéből

Gyönyörű zsoltárok a Hegyvidéken – válogatás a Zsoltárok könyvéből

Január 21-én nagyszerű művészekkel találkozhatunk a MOM Kulturális Központ...

Szép mesék és felemelő zenék – programajánló gyermekeknek

Szép mesék és felemelő zenék – programajánló gyermekeknek

A legkisebbekre is izgalmas előadások, koncertek és szép mesék várnak az új esztendő...