Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-07-23

Híd a test és a lélek között – ez a NIA

Híd a test és a lélek között – ez a NIA

Érezte már úgy, hogy itt az ideje új dolgok felfedezésének, olyan mozgásformák kipróbálásának, amelyekre eddig nem adódott alkalma? Ha igen, akkor nézzük, mit kínál nekünk a NIA, amelynek követői hihetetlen szenvedéllyel tudnak beszélni választott mozgásformájukról, amiről azt állítják, világszemlélet és életforma is.

A NIA egy táncalapú mozgás, amelynek a vezérelve az öröm. Energiát, gyógyulást, felszabadultságot, testi, lelki, szellemi jólétet találhatunk benne. A NIA beindítja a test öngyógyító folyamatait, miközben a gondolkodó elménket teljesen kikapcsolja. Kortól, nemtől és fizikai állapottól függetlenül művelhető, nincs kezdő vagy haladó szintje. Erős testtudatosságot épít, és miközben a testünk üzenetét figyeljük, legyőzhetjük a saját korlátainkat. Könnyedén, mosolyogva, táncolva, mezítláb, erőlködés nélkül. De garantáltan bele fogunk izzadni!
 
A NIA története

A NIA a neuromuscular integrative action rövidítése, a lényege az idegrendszer, a légző- és a keringési rendszer mozgással való harmonizálása. Viszonylag rövid karrierje van: alapítói Debbie és Carlos Rosas fitnesz- és aerobikoktató házaspár az Egyesült Államokban, akik előszeretettel gyakorolták és fedezték fel a keleti mozgásformákat. Aztán úgy látták, hogy a keleti tanokat nem tudják tökéletesen integrálni nyugatra, ezért előálltak egy olyan mozgásformamixszel, amely energiákkal dolgozik, de nem kell hozzá különösebb elmélyülés – így a felületesebb nyugati embereknél is működik. Ezt ötvözték aztán a táncterápiás tapasztalataikkal. Így jött létre a NIA, amit kilenc mozgásformából gyúrtak össze egy sajátos, keleti filozófiával átitatott, nyugatias stílusú tánccá.

A taekwondo, a tajcsi, az aikido, a jazztánc, a modern tánc, a Duncan-technika, a jóga, a terápiás célú Feldenkrais-módszer és az Alexander-technika képezi a NIA tartópilléreit, testet-lelket felüdítő hatását pedig speciális légzőgyakorlatok teszik teljessé.

A NIA mozgás közben 52 táncmozdulatot variálunk gyakorlatilag végtelen kombinációban, speciálisan a technikához írt vagy válogatott zenékre. Egy-egy órán a koreografált és a szabadtánc egyvelegét tapasztaljuk meg.

Ezt érezhetjük közben

Súlyos, erős, tartalmas mozdulatok, mint egy afrikai termékenységi tánc, semmi manír, csak a létezés tiszta öröme, az együtt mozdulás önfeledtsége, a test minden ízének, porcának, görbületének vállalása – ez a NIA alapja. Elfogadás, a test egyediségének tisztelete. Ez a technika nem csupán a mozdulatokat használja, hanem a mozgás energiáját, sőt a filozófiáját is – minden tánclépés közelebb visz a teljességhez.

Transzállapotra utazik: a tajcsi áramlását töri meg a küzdősportelemekkel, a jazzes stílussal felszabadít és a funkyval ruganyossá tesz. Ezernyi jótékony hatása van: segíti a szív- és érrendszer, a légző- és izomrendszer erősödését, növeli a rugalmasságot, a hajlékonyságot és az állóképességet, sőt segíti a relaxációt, az ellazulást is.

Amikor NIA-zunk, céllal mozgunk, a mozgás közben megélt élményeink alapja pedig az érzékelés. Elkötelezett NIA-táncosok tapasztalják, hogy izmaik és ízületeik erősek, rugalmasak. Jobb az erőnlétük, az egyensúly- és komfortérzetük, ami a megnövekedett mozgástartományból ered, fejlődött a légzéskapacitásuk, a hangerejük, ami a mozgást kísérő hangadásnak köszönhető, a kapcsolatuk önmagukkal, a testükkel pedig mélyebb, elfogadóbb és ítélkezésmentes.
 
A Hegyvidéken több helyszínen és időpontban is kipróbálhatjuk a NIA-t:
 
Hétfő: 12.00 Hegyvidéki Kulturális Szalon 
Kedd: 19.30 MOM Kulturális Központ 
Szerda: 9.30 és 18:00 Hegyvidéki Kulturális Szalon 

Szerda: 17.00 Németvölgyi úti Általános Iskola – XII. kerületi lakosoknak ingyenes! 

Ajánló
Ajánló
Erős nők nehéz helyzetben – novemberi könyvajánló

Erős nők nehéz helyzetben – novemberi könyvajánló

Mostanában egyre hosszabbak az éjszakák és hidegebbek a nappalok. Ilyenkor érdemes egy jó...

Barátság, önbizalom és szerelem – izgalmas ifjúsági könyvek

Barátság, önbizalom és szerelem – izgalmas ifjúsági könyvek

E havi összeállításunkban a nagyobb gyerekeknek és a világot mostanában megismerő...

Könyvaukció második rész - a Németvölgyi Antikvárium különlegességei

Könyvaukció második rész - a Németvölgyi Antikvárium különlegességei

A szép könyvek és a bibliofil ritkaságok kedvelőinek érdemes lesz december 5-én...