Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-07-31

Segíteni csodálatos – jótékonysági koncert egy erdélyi árvaházért

Segíteni csodálatos – jótékonysági koncert egy erdélyi árvaházért

A Maros-megyei Havadtőben évtizedek óta működik egy lenyűgözően bensőséges hangulatú családotthon az árvák, a félárvák és a kimentett gyermekek számára. Augusztus 11-én az ő megsegítésükre tartanak jótékonysági koncertet a MOM Kulturális Központ színháztermében. Érdemes eljönni ide, ha valaki szereti a szép muzsikát, és adományával támogatni akarja a rászoruló gyerekeket.

A Sola Scriptura Teológiai Főiskola diákjai és tanárai rendkívül fontosnak tartják, hogy az egyházi zene különféle remekműveit minél szélesebb közönséggel megismertethessék. Ezenfelül az ének- és a zenekar számára legalább ennyire lényeges, hogy a krisztusi szeretet jegyében a leginkább rászorulókat, a gyermekotthonok és az árvaházak kis lakóit támogassák. Évtizedek óta tartanak nagy népszerűségnek örvendő ingyenes koncerteket, amelyeken adományokat gyűjtenek. Ebben az évben nálunk, a Hegyvidéken lépnek fel a főiskola művészei. A koncertre ellátogató zenebarátok adományaikkal jobbá tehetik egy erdélyi gyermekotthon, a Kis-Küküllő és a Havad-patak összefolyásánál lévő ősi magyar falu, Havadtő gyermekeinek életét.
 
Az egyházi zene legjava

A Sola Scriptura Teológiai Főiskola a Biblia kutatását és oktatását tekinti küldetésének. Az itt folyó oktatás ezer szállal kapcsolódik az emberiség egyetemes művelődéstörténetéhez. Általában 250-300 hallgató tanul a főiskolán, és számos kiváló muzsikus, szép hangú énekes is akad köztük. Augusztus 11-én Louis Spohr német zeneszerző egyik legszebb oratóriumát adják elő. Ez a lenyűgöző mű hazánkban nem nagyon ismert, így a zenebarátoknak igazi különlegességben lehet részük. A Die letzten Dinge vagyis A végső események című oratórium a romantikus zeneszerző legszebb művei közé tartozik.

Louis Spohr 1784-ben született, és fiatal korára rányomta a bélyegét a francia forradalom, majd Napóleon felemelkedése és bukása. Talán ennek tudható be, hogy megváltoztatta a nevét, és a kéziratait mindig franciásan, Louis-ként jegyezte. A szülei is muzsikusok voltak, így nem csoda, hogy az ifjú a nyomdokaikban indult el. Első sikereit Gothában, majd Bécsben aratta, de később Itáliában, Angliában és Franciaországban is megismerték a nevét.

Az Esterházy család szolgálatában lehetősége nyílt megismerkednie a korszak legjelentősebb művészeivel, Haydnnel és Beethovennel is. Számos operát, szimfóniát, hegedűversenyt és oratóriumot is alkotott. A főiskolai hallgatók előadásának igazi érdekessége, hogy a mű magyar nyelven hangzik majd el, így talán azok a gyermekek is megértenék, akik a havadtői családotthonban találtak biztos menedékre.
 
Minden nap csodák

Havadtő egy sok százados múltra visszatekintő magyar falu. 1910-ben a 773 itt élő közül 738 magyarnak vallotta magát. Korábban leginkább azért lehetett ismerni a település nevét, mert itt született Metz Albert hegedűművész, zeneszerző. A faluban működő családotthon gyönyörű példát mutat a mindennapi életben működő krisztusi szeretetre. Sebesi Ildikó jól ismerte a Maros megyei aprófalvak minden nyomorát, kilátástalanságát. Mélységesen elkeserítette, hogy milyen sanyarú sors vár a legszegényebb gyermekekre, és úgy döntött, hogy segíteni fog.

Amikor két évtizeddel ezelőtt a nagyszülei ráhagyták a házukat, a református teológus létrehozta Havadtőn a kilátástalan helyzetű gyerekek otthonát. Azóta több mint 130 gyermek kezdhetett új életet itt. Nagyon fontosnak tartják a gyermekközpontúságot, és hogy személyes, meghitt kapcsolat legyen a nevelő, illetve a kicsiny védencek között.

Csupán saját erejükre és persze a jelenlegi határ két oldalán élők önzetlen támogatására támaszkodhatnak. A gyerekek között akadnak kisebbek és nagyobbak. Addig élhetnek itt, amíg elég erősek nem lesznek ahhoz, hogy saját lábukon is megálljanak a külvilágban. Sokan egészen elképzelhetetlen nyomorúságból, a mindennapi erőszak poklából érkeztek ide.
 
Remény, hit és szeretet

Az otthon reményt ad nekik és esélyt arra, hogy boldog emberré váljanak. Mindebben fontos szerep jut a vallásos nevelésnek, a Biblia ismeretének és a jókedvű, erős hitnek. A gyerekek nemcsak játszanak, de tanulnak és dolgoznak is. Saját maguk termelik meg az asztalra kerülő ételek nagy részét. Hasznos dolgokat tanulnak meg, amelyeket később remekül felhasználhatnak, vagy tovább is adhatnak, ha családot alapítanak, és saját gyermekeik lesznek. Különösen tiszteletre méltó, hogy az otthon támogatja a gyerekek további tanulmányait, arra törekszenek, hogy mindenkinek jó szakmája legyen, sőt esetleg diplomát szerezzen. Az otthon melegével pótolják az eredeti családok hiányát. Sok gyerek árva, a legtöbbjüket soha senki nem látogatja.

Még olyan is akad köztük, aki a „semmiből” érkezett, hiszen egy szép napon egyszerűen csak ott találták az árvaház küszöbén. Ide elsősorban a Küküllő és a Nyárát folyó közelében elterülő településekről kerülnek a gyermekek, akik felnőttként gyakran visszatérnek, hogy találkozzanak egykori védelmezőikkel, útmutatóikkal, és személyes sikereikkel példát mutassanak a többieknek.

Az árvák nagyon örülnek minden adománynak, és hálásak a támogatásért. Az a hegyvidéki zenebarát, aki eljön a Sola Scriptura Teológiai Főiskola koncertjére, biztos lehet abban, hogy nem csupán egy különleges zenei élményben lesz része, de adományával azokat támogatja, akiknek erre a lehető legnagyobb szükségük van.

Ajánló
Ajánló
Szemünk világa – a homályos látás okai

Szemünk világa – a homályos látás okai

Szemünk érzékenyen reagál a külvilág káros hatásaira, a füstös, poros környezetre, a...

Mindig az a perc – MAO Big Band koncert

Mindig az a perc – MAO Big Band koncert

A klasszikus, a jazz és a népzene rajongóira egészen különleges élmény vár a MOM...

Jóga – miért jó a sportolóknak?

Jóga – miért jó a sportolóknak?

Ha a fő sportunk más, mint a jóga, akkor is érdemes jógaórákon részt vennünk, hiszen...