Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-08-16

Utazzon és sportoljon!

Utazzon és sportoljon!

Annyira eltökélt, hogy bárhová utazzon a nyáron, becsomagolja az edzőruháját is, mert formában szeretne maradni? Nos, jobbat ajánlunk, mint a hotelek unalmas konditermei, nevezzen be inkább sportos városnéző túrákra!

Városnézés a futás szerelmeseinek

A szervezett városnéző túráknak pluszélményt ad, ha egy ismeretlen helyet nem végigsétálunk, hanem körbefutunk. Természetes, hogy ezek a kiruccanások alaposan igénybe veszik az izmainkat, viszont ha egész évben szorgalmasan edzettünk, épp nekünk való aktív kikapcsolódás lesz ez a program. 

A táv változó, de általában 5-10 kilométeres futásokra kell felkészülni, és közben azért meg-megáll a csapat egy-egy fotó erejéig. Természetesen a vezető, akár egy sétánál, megad minden fontos információt a látnivalókról, amelyek mellett elhaladunk, tehát nem kell útikönyvvel a kezünkben rohangásznunk. A városi futások előnye még, hogy azonnal egy jókedvű, sportos társaságban találjuk magunkat, akikkel a túra végén egy pohár frissítőre is beülhetünk, és egy kávézó teraszán megbeszélve a közös élményeket tovább ismerkedhetünk, barátkozhatunk. Amúgy nagy felszerelés nem szükséges az egészhez: a futócipőnkön és az elszántságunkon kívül nincs szükségünk másra!
 
Barangolás két keréken

Bár a kényelmesebb turisták divateszköze a Segway és az elektromos roller (utóbbit amúgy nemrég tiltották ki Párizs utcáiról), mi ne csatlakozzunk az elpuhult tömegekhez! Bérelhetünk közbiciklit sok külföldi városban és persze Budapesten is, és tekerhetünk magunk, de még jobb, ha részt veszünk egy szervezett kerékpáros városnézésen. Így olcsóbban jövünk ki, komolyabb eszközt kapunk, amit a mi igényünkhöz igazítanak, és más dolgunk nincs is, mint a tekerés mellett az információkat magunkba szívni. Mivel ezek többórás elfoglaltságok, a napi edzésadagot garantáltan teljesítjük.

Amszterdamban, a skandináv országokban és a tengerparti városokban ez a legszuperebb módja a városnézésnek, amit nem érdemes kihagyni. Ha pedig fokozni szeretnénk az élményt, választhatjuk az esti vagy éjszakai városnéző kerékpártúrákat. Olyankor kisebb a forgalom, jobban tudunk a látnivalókra figyelni, és a kivilágított műemlékek teljesen más arcukat mutatják, mint nappali fényben. Mesés kaland lesz, az biztos!
 
Vízen is "sétálhatunk"

SUP (Stand-Up Paddle) deszkákkal bizonyára sokan találkoztak már, nálunk is egyre elterjedtebb a sportolásnak ez a módja. A lényege, hogy egy szörfdeszkához hasonló, de annál jóval könnyebb és felfújható eszközön eveznek a vállalkozó szelleműek. A népszerűsége nem véletlen, hiszen az egész testet átmozgatja az álló helyzetben, mindkét oldalra történő evezés, a folyamatosan billegő deszka pedig fejleszti az egyensúlyérzéket, erősíti a vázrendszert és az ízületeket.  Óriási előnye, hogy nagyobb távolságokat is megtehetünk vele, így a vízen bebarangolhatunk ismeretlen helyeket is.

Felkészülésként érdemes a Velencei-tó és a Balaton környéki SUP-központokban jelentkezni és kipróbálni hasonló túrákat, alkalmanként pedig a Dunán is szerveznek ilyen programot. Fantasztikus érzés olyan perspektívából látni egy várost vagy egy tájat, ahogyan addig még sosem, egy folyó vagy tó felszínén evezve. SUP-felszerelésért sem kell messzire mennünk, itt, a Hegyvidéken a Tandt sportnál deszkát, evezőt és mindenféle SUP-tartozékot is beszerezhetünk.
Azután pedig irány a nagyvilág: Zürichben, Hamburgban, Vilniusban, Koppenhágában, sőt még a Hudson folyót átszelve Manhattanben is szerveznek SUP-os városnéző túrákat. 

Ne aggódjunk, hamar ráérzünk ennek a mozgásformának az ízére, átlagosan 5-10 perc alatt bárki, korra és nemre való tekintet nélkül belejön a SUP-olásba, azután pedig tud figyelni a környező tájra és látnivalókra. Természetesen mentőmellényt mindig kapunk vízre szállás előtt, viszont ha így edzünk, ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról és a napvédelemről sem.

Ajánló
Ajánló
Itt a tavasz: szabadtéri programok a Hegyvidéken

Itt a tavasz: szabadtéri programok a Hegyvidéken

Ahogy napról napra jobb az idő, és már húsz fok körüli a hőmérséklet, egyre...

Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

A tavasz kapujában megismerkedhetünk a zene lelkével, az elidegenedés konkrét kérdéseivel,...

Csodálatos mesevilág – Márciusi programok gyerekeknek

Csodálatos mesevilág – Márciusi programok gyerekeknek

A kerületünkben működő kulturális intézmények márciusban interaktív zenei programokkal,...