Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-08-22

A Pál utcai fiúktól a Szuper vagy!-ig

A Pál utcai fiúktól a Szuper vagy!-ig

A kicsik számára sokkal hosszabbnak tűnik a nyári szünidő utolsó hónapja, mint amilyennek a felnőttek érzik. Ha mutatunk nekik egy jó könyvet, akkor szívesen töltik azzal az esős délutánokat, ahelyett, hogy a tévé vagy a számítógép előtt ücsörögnének. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány izgalmas olvasmányt a legifjabb könyvbarátoknak, illetve azoknak, akik szeretnének még többet megtudni a kicsik fejlesztésének legújabb módszereiről.

A nyári könyvújdonságokat bemutató cikksorozatunkban már említettük, hogy milyen nagyszerű a kerületi és a fővárosi könyvesboltok kínálata. Néhány kattintással az interneten is vásárolhatunk magunknak vagy gyermekünknek értékes olvasnivalót, vagy el is sétálhatunk egy szaküzletbe, esetleg a mostanában mind népszerűbbé váló hatalmas könyváruházakba.

Az ilyen „szuper” boltokat nyugodtan tekinthetjük a kultúra igazi világítótornyainak. A szép könyvek ifjabb és idősebb barátai hosszú órákat tölthetnek itt a legújabb kiadványok, érdekes megjelenések böngészésével. Mi magunk is ezt tettük, körbenéztünk néhány nagy könyvesboltban, amikor a legmelegebben tűzött a nyári nap sugara, és jólesett, hogy a szinte már trópusi hőség elől behúzódhattunk egy kellemes hőmérsékletű áruházba. Megvizsgálva a gyermek-ifjúsági könyvek kínálatát, nagyon érdekes felfedezést tettünk!
 
Verhetetlen klasszikusok

Ha manapság kíváncsiak vagyunk arra, hogy melyek a legnépszerűbb könyvek, akkor a világhálón számos sikerlistát találhatunk. Van, amelyik azt mutatja meg, hogy a szabadidejükben könyvekről író fiatalok, a „bloggerek” milyen gyermekkönyveket tartanak legnépszerűbbnek, míg mások, azt mutatják, hogy a hazai olvasók milyen címekből vásároltak a legtöbbet.

Ha viszont valakinek nincs kedve ahhoz, hogy erről a témáról az interneten turkálva tájékozódjon, akkor a nagyobb könyváruházakban kérhet szakszerű felvilágosítást. Amikor alaposan szétnéztünk a könyvesboltokban, mi is a szakemberekhez fordultunk. Ekkor derült ki egy kifejezetten örvendetes dolog: az értékesítési listák azt mutatják, hogy gyermekkorunk klasszikusai mind a mai napig töretlen népszerűségnek örvendenek!

Tévedés azt hinni, hogy a mai gyerekeket kizárólag a sekélyes, de harsány szórakozás, a talmi csillogás foglalkoztatja. A könyvesboltok szakemberei elmondták, hogy a sikerlisták első tíz helyén bérelt helye van Molnár Ferencnek, Mikszáth Kálmánnak, Gárdonyi Gézának és Fekete Istvánnak. A Pál utcai fiúk az első három hely valamelyikéért versenyez a legsikeresebb, legdivatosabb új regényekkel. A mesék és az állatos történetek között mind a mai napig előkelő hely jut Fekete Istvánnak. Főleg a talpraesett kis róka történetét bemutató Vuk a népszerű.

Jól szerepel az Egri csillagok is, viszont meglehetősen ritkán jut fel a képzeletbeli dobogóra a Légy jó mindhalálig vagy A kőszívű ember fiai. Ebből levonhatjuk azt a következtetést, hogy egy könyv sikeréhez nem elég az, hogy kötelező olvasmány. A Pál utcai fiúk, a Szent Péter esernyője vagy az Egri csillagok azért olyan népszerű, mert ezeket a mai szülők, illetve nagyszülők is szerették annak idején és mert rendkívül olvasmányosak a gyerekek számára. Minden reklámnál többet ér, ha a nyári vakáció utolsó hónapjában egy nagymama vagy nagyapa leül az unokája mellé, és elmeséli neki például azt, hogy miért szerette annyira kiskorában Nemecsek és Boka kalandjait.
 
Könyvek szuper gyerekeknek

A boltok nemcsak a gyerekeket várják klassz olvasmányokkal, hanem azokat a felnőtteket is, akik szeretnék a lehető legtöbbet kihozni a lányukból, fiukból vagy az unokáikból. Nekik szól Matthew Syed Szuper vagy! című munkája. A könyv tele van valóra vált álmokkal. Hétköznapi példák sorával mutatja meg, hogy egy ifjú ember miként lehet sikeres, hogyan állhatja meg a helyét az iskolai hétköznapok során. A szerző a saját példájából indul ki. Kétszer is érmet nyert az olimpián, és sok híres barátja van. Gyakran beszélget velük, és első kézből ismeri meg a sikerük titkát.

Bebizonyítja, nem kell zseninek születni ahhoz, hogy valaki boldog és sikeres legyen. Követendő értékeket mutat fel a gyermekek és a szülők számára. Leszögezi, mennyire fontos a kemény munka, a sok gyakorlás és a kitartás. Művét egyformán ajánljuk a szülőknek, de a nagyobbacska gyerekeknek is. Külön érdekesség, hogy a Manó Könyvek kiadványához egy gyakorlófüzetet is vehetünk, amelyikben rengeteg ötletet, tippet és manapság oly népszerű tesztet is találunk.
 
Olvasni tudni kell!

A mai világban elkerülhetetlen, hogy a sikerhez jól, érthetően és folyékonyan olvassunk. A betűvetés elsajátítása az iskola dolga, ám vannak olyan könyvek, sőt egész sorozatok, amelyek kedves hangvételben, játékosan, a betűkkel ismerkedőket vezetik be a szép olvasmányok világába.

Nem a tankönyveket helyettesítik, hanem lehetőséget nyújtanak arra, hogy otthon a szabadidőnkben mi magunk foglalkozzunk többet a tudás kapujának küszöbét átlépő gyermekünkkel, unokánkkal. Egy ilyen új sorozatot adott ki a Manó Könyvek kiadó.

Az olvasni jó! sorozat szerkesztői és alkotói pontosan tudják, hogy a betűkkel való megismerkedés milyen fontos minden gyermek számára. Ötvenoldalas kiadványaik a kicsiket három tanulási szinten vezetik be az olvasmányok világába. Az első azoknak szól, akik éppen csak most tanulták a betűket. A népszerű mesefigurák kalandjait ráadásul huszonnégy matrica teszi még izgalmasabbá.

A második azokra a gyerekekre vár, akik már mondatokban olvasnak. Bár nehezebb, mint a kezdőknek való könyv, de nem annyira, hogy ne jelente vidám szórakozást a közös olvasmány. A harmadik szintet azoknak az apróságoknak ajánlják, akik már egyedül is tudnak olvasni. Minden könyvben játékos feladatok is találhatók. A kicsik elkísérhetik Sofia hercegnőt a Bűbáj Birodalomba vagy a játékcowboy és az űrhajós társai lehetnek, miközben őslényekkel barátkoznak, megmentik az elveszett játékokat, vagy megismerik kisgazdájuk új kincseit.

Ajánló
Ajánló
Kalandok a legkisebbeknek

Kalandok a legkisebbeknek

Szétnézve a könyvesboltok polcain, rengeteg aranyos és szívhez szóló történet vár a...

Itt a tavasz: szabadtéri programok a Hegyvidéken

Itt a tavasz: szabadtéri programok a Hegyvidéken

Ahogy napról napra jobb az idő, és már húsz fok körüli a hőmérséklet, egyre...

Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

A tavasz kapujában megismerkedhetünk a zene lelkével, az elidegenedés konkrét kérdéseivel,...