Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-08-29

Jó hangulat régi és új barátok között – a IV. Hegyvidéki Sörfesztivál

Jó hangulat régi és új barátok között – a IV. Hegyvidéki Sörfesztivál

Szeptember elején négynapos, vidám fesztiválra invitálják a hegyvidéki polgárokat. Kerületünk szívében, a Városháza téren lesz minden, mi szem-szájnak ingere, emellett a Kárpát-medence népszerű együttesei és előadói várják mindazokat, akik szeretik az igényes kikapcsolódást. Ráadásul közben kipróbálhatunk markáns ízű söröket, és rengeteg finom étel közül is válogathatunk.

Szép hagyomány, hogy amikor a Hegyvidékre ráköszön a „vénasszonyok nyara”, a kerület nagyszabású és változatos kulturális fesztivállal kedveskedik az itt élőknek. Így lesz ez az idén is szeptember 5. és 8. között. Kerületünk szívében ismét lehetőséget kapunk arra, hogy kötetlen körülmények között, jókedvűen kikapcsolódva találkozzunk régi barátainkkal, és új ismerősökre is szert tegyünk, miközben sétálunk a fesztiválozók között. 
 
A Hegyvidéki Sörfesztiváloknak mindig is gazdag és változatos volt a programja, amire a IV. Sörfesztivál csak rátesz egy lapáttal. Négy napon keresztül remek szórakozás vár a legkisebbekre, de a nagyobbakra és a felnőttekre is. A gyerekeknek szánt programokról külön cikkben számolunk be. 
 
Csütörtöki koncertek

A fesztivál szervezői nagyon fontosnak tartották, hogy a legkülönbözőbb zenei műfajok, irányzatok képviselői is színpadra állhassanak. Az első program azokat szólítja meg, akik a Kárpát-medence népzenei hagyományai iránt rajonganak. Szerencsére hazánkban és a határon túli magyar lakta területeken mind népszerűbbek a táncházak és az egyes vidékek, területek népzenei sajátosságait bemutató összejövetelek.
 
Ezekre a nemzeti kezdeményezésekre támaszkodó összefogásból jött létre az Erdőfű Zenekar. Műsorukat szeptember 5-én, délután fél hatkor tekinthetjük meg. Balogh Melinda, Maruzsenszki Andor, Kiss B. Ádám, Éri Márton és Éri Kati nevét jól ismerik a magyar népzene kedvelői. Ezek a tehetséges táncházi zenészek azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy „tiszta forrásból merítve”, hitelesen adják elő a Kárpát-medence ősi zenéit. Autentikus muzsikájuk a modern nagyvárosi környezetben is hitelesen cseng, és elénk varázsolja a távoli magyar tájak egyedi, sokrétű, gyönyörű látomását. 
 
A csütörtök este következő fellépője a komoly- és a könnyűzene határvidékéről érkezik a Hegyvidékre. 18.50-kor kezdődik a Nublao együttes koncertje. Kormos Balázs, Kormos Bálint és Pongor András rendkívül sajátos légkört teremt. Szívhez szóló az akusztikus gitár hangja, és külön érdekesség, hogy zenészek az előadás során időnként hangszert váltanak. Könnyed eleganciával tudják megszólaltatni azokat a hangszereket, amelyekkel korábban még a társaik játszottak. Már hosszú éveken át muzsikálták együtt, amikor úgy döntöttek, hogy belevágnak egy teljesen újszerű projektbe. 2017-ben mutatkoztak be, és azóta már számos fesztiválon is tanúbizonyságot tettek ambient, post-rock és minimal stílusban előadott, néha rockos, néha pedig világzenei elemeket felmutató dalaik erejéről.
 
Csütörtökön utánuk Agócs Márton hívja halk, egyetlen gitárt hadrendbe állító zenei utazásra a Sörfesztivál vendégeit. A műsora este nyolckor kezdődik. A színpadon álló kiváló előadóművész nem csupán a saját dalait mutatja be, de magyar népdalok és angolszász beat-pop számok feldolgozásait is. 

Pénteki mulatság

A koncertek sorozata a fesztivál második napján, pénteken is folytatódik. Este fél hétkor áll színpadra Szász Veronika és Bata István, vagyis a Veni Formáció. Veronika rendkívül sokoldalú tehetség, képzőművészként, énekesként és szerzőként egyaránt megállja a helyét. Érdemes tudni róla, hogy kiskorában hatalmas hatást gyakorolt rá az egyházi és a klasszikus zene. Bata István basszusgitáron, szopránszaxofonon és a magyar népzenei dallamok előadásaihoz olyan fontos furulyán játszik. A koncerten gyönyörű álomképekkel teli dupla albumuk dalaiból válogatnak.
 
Este fél nyolckor lép fel a Kodachrome, hogy jól ismert dalok feldolgozásaival szórakoztassa a közönséget. Az akusztikus duó tagjai, Jobbágy Bence és Méhes Adrián tisztában vannak azzal, hogy az érzelmes dalok ugyanúgy megszólíthatják a 21. század második évtizedének embereit, mint ahogy azt oly nagy sikerrel tették a hatvanas és a hetvenes években. Ők ketten is a szüleiknek köszönhetően indultak el az igényes popzene útján. 
 
Szombati koncertek

Szeptember 7-én délután négykor lép fel a Canarro együttes. Tagjai (Sidoo Attila, Szakál Tamás, Johannes Olsson, Jakab Viktor és Soós Márton) egészen különleges zenei egyveleggel állnak a közönség elé. Mesteri módon ötvözik a múlt század magyar fővárosának szalonzenéjét és a párizsi jazzt. Koncertjeikre az önfeledt hangulat, a szvinges hangzás és a szabadon szárnyaló dallamok jellemzők.
 
Utána este fél hatkor következik a magyar alter műfaj jeles képviselője, a Fák Alatt Zenekar. Kovács Kristóf, Nyéki Ábel, Pál Gergely és Vörös László büszke arra, hogy „bölcsészdance-t” játszik.
 
A szombati nap utolsó fellépője a gitárral a kézben a közönség elé álló énekes-zeneszerző, Kardos-Horváth János. Janó pályafutása 1994-ben kezdődött, amikor a szüleitől egy ukrán gitárt kapott ajándékba. Nem csupán a felnőtteket szólítja meg zenéjével, de számos dalt írt a gyerekeknek is.
 
A hagyományok tiszteletében

Vasárnap három órától a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület különleges, jellegzetes zenei hangzásokat felvonultató összeállítását hallgathatjuk meg. Ha valaki szeretné jobban megismerni a hazai német kisebbség kulturális hagyományait, annak erre vasárnap délután remek lehetősége nyílik. Fellép az 1988 óta működő Budakeszi Hagyományőrző Kör férfikórusa, akiket a Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport művészei követnek, a táncosok után pedig a Zwickl Polka Party lép színpadra.
 
A fesztivál négy napjára kellemes kikapcsolódást, sok jó sört, és emlékezetes gasztronómiai élményeket kívánunk magazinunk minden olvasójának.

Ajánló
Ajánló
Erős nők nehéz helyzetben – novemberi könyvajánló

Erős nők nehéz helyzetben – novemberi könyvajánló

Mostanában egyre hosszabbak az éjszakák és hidegebbek a nappalok. Ilyenkor érdemes egy jó...

Barátság, önbizalom és szerelem – izgalmas ifjúsági könyvek

Barátság, önbizalom és szerelem – izgalmas ifjúsági könyvek

E havi összeállításunkban a nagyobb gyerekeknek és a világot mostanában megismerő...

Könyvaukció második rész - a Németvölgyi Antikvárium különlegességei

Könyvaukció második rész - a Németvölgyi Antikvárium különlegességei

A szép könyvek és a bibliofil ritkaságok kedvelőinek érdemes lesz december 5-én...