Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-08-29

Sok fiatal tehetség – a szeptemberi gyermekprogramok sztárjai

Sok fiatal tehetség – a szeptemberi gyermekprogramok sztárjai

Szeptember első hetében, 5-e és 8-a között változatos programú kulturális fesztiválra kerül sor a Városháza téren. Ezen számos, a gyerekek és a fiatalok körében népszerű ifjú tehetség is fellép. Érdemes megismerkedni Bognár Szilviával, Mimóval és Csipekkel, a Kifli zenekarral, Fabók Mancsival, Lévai Tímeával és Poppre Ádámmal.

Szeptemberben nem fognak unatkozni az izgalmas programokra váró hegyvidéki gyerekek. A gyermekkoncertek sorát 6-án Bognár Szilvia fellépése nyitja. Az 1977-ben Szombathelyen született népdalénekes számos kitüntetés büszke gazdája. Elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet, 2005-ben ő volt az év folkénekese, megkapta a Kodály Zoltán-emlékdíjat és a Magyar Művészetért díjat. Tagja volt az Anima Sound Systemnek, a Magyar Állami Népi együttesnek, a Vándor Vokálnak, a Makám együttesnek, majd 2006-ban megalapította saját zenekarát. Neves hazai népzenészekkel, a jazz és a világzene képviselőivel muzsikál együtt. Országszerte nagy sikert arattak a gyermekeknek szóló Csintekerintő című albumuk dalaival.

A Városháza téren versek, mondókák, találós kérdések játékos feldolgozásaival, saját szerzeményekkel és népdalokkal várják a kicsiket és a nagyobbakat. Mindezeken felül meghallgathatjuk Kányádi Sándor, Hajnal Anna, Nagy László és Weöres Sándor megzenésített költeményeit is.
 
Vidám játékok

Pénteken délután két további izgalmas program várja a gyermekeket. Ki ne álmodott volna arról, hogy egyszer lesz egy saját újságja? Ez a vágy most valóra válhat a Csodaceruza gyermeklap segítségével. A szerkesztőség munkatársai délután 4 és 7 óra között tartanak kreatív foglalkozást az érdeklődőknek. Újrahasznosított dolgokra támaszkodva mindenki elkészítheti a saját, egyedi Csodaceruza újságját.

Aki már járt a Kis-Sváb-hegyen vagy a Sas-hegyen kialakított Meseösvényen, annak nem kell bemutatnunk Mimót és Csipeket, vagyis az Európalánta Egyesület két jókedvű és barátságos kis figuráját. A Meseösvények a tudatos természetjárás fontosságára hívják fel a gyerekek figyelmét, akik megismerhetik a Hegyvidék egyes részeinek jellegzetes növény- és állatvilágát. A mesefigurák óriási társasjátékokkal készültek. A kellemes délutáni kikapcsolódás során nemcsak ücsörögni fognak, de lehetőség lesz az aktív kikapcsolódásra és a sok mozgásra is.

Az Európalánta kreatív munkatársaival később, szeptember 13-án, péntek délután is találkozhatunk. A kézműves-foglalkozás megmutatja, hogyan lehet rendszerezni és újra felhasználni a hulladékot.
 
Szombati érdekességek

Szeptember 7-én délelőtt lép fel a Kifli zenekar. Az együttes tagjait, Körmendy Dávidot, Maroevich Zsoltot, Szabó Tibort és Székely Zoltánt jól ismerik a gyermekkoncertek látogatói, hiszen ez a négy kiváló zenész korábban az Alma együttesben muzsikált. A Kifli zenekar tavaly alakult meg. Megőrizték a korábbi sikeres évek jellegzetes, vidám hangzásvilágát, de megújultak, és az előadásuk pontosan olyan kellemes, mint a friss kifli.

Saját dalaik mellett feldolgozzák Gazdag Erzsi, Nemes Nagy Ágnes, Zelk Zoltán verseit, és meghallgathatjuk első lemezük, a Kiflihajó kedves dalait is. A négy jó barát előadása vidám szórakozást ígér, hiszen a Kifli fellépései mindig különlegesek, jó hangulatúak és nagyon vidámak.
Zenehallgatás előtt vagy után érdemes átnézni a Fabatka Portára. A gyerekek egyedi kivitelezésű, leleményes, a népi furfangra építő fajátékokkal szórakozhatnak. Mintha csak a régi idők egyik vásári kavalkádjába csöppentek volna. A hagyományok felelevenítése, az arcfestés és a hajfonás, a tréfás halászás jókedvű órákat ígér.
 
Mesés meglepetések

Szeptember 8-án, délelőtt fél 11-kor érdemes beülni Fabók Mancsi bábszínházába. Fabók Mariann, Lénárt András és Keresztes Nagy Árpád egy gyönyörű mesét ad elő. A háromágú tölgyfa tündére képzeletben elrepít minket a sűrű erdőbe, ahol a gonosz boszorkány három gyönyörű tündért tart fogságban. Szerencsére hamarosan színre lép egy kis királyfi, aki megpróbálja kiszabadítani a szegény rabokat.

Fabók Mariann színművész és bábos mesemondó 2008-ban végzett a Színművészeti Egyetemen. Hosszú éveken át a Miskolci Színház színésze volt. Már egyetemistaként beleszeretett a bábozásba, és 2009-ben előadta a népmesei forrásokból táplálkozó első önálló vásári bábjátékát. Fellépéseire a játékos humor és az ősi bölcsesség továbbadása jellemző. A vasárnapi előadásra beülő gyerekek és felnőttek biztosan számíthatnak arra, hogy egy egészen különleges élményben lesz részük.
 
A szeptemberi meglepetések sorozata ezzel még nem ér véget, 13-án, délután ötkor a Hegyvidéki Önkormányzat épülete előtti Városháza téren kezdődik a Picuri-muri gyermekkoncert. Lévai Tímea és Poppre Ádám évek óta tart interaktív, játékos foglalkozásnak is beillő gyermekkoncerteket. A népszerű duó dalainak szövegét Tímea írja, a zenét pedig Ádám komponálja. Nemcsak énekelnek, de gitármuzsikával, sőt szájharmonikával is aláfestik az állatokról és a mesefigurákról szóló történeteiket.

Ismerős élethelyzeteket mutatnak be a gyerekeknek, jókedvű és szívélyes előadások során képzeletben kézzel fogják a kicsiket, hogy megismertethessék velük a természet csodáit és a mesék varázslatos birodalmát. A koncertek során nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy bemutassák az adott évszak szépségeit – jelen esetben az őszét –, és persze a dalokat úgy válogatják össze, hogy azok között felcsendüljenek a legközelebbi ünnepek jól ismert dallamai is. A két zenész fontosnak tartja, hogy a kisgyermekek is megszeressék az élő zenét.

Ajánló
Ajánló
Szemünk világa – a homályos látás okai

Szemünk világa – a homályos látás okai

Szemünk érzékenyen reagál a külvilág káros hatásaira, a füstös, poros környezetre, a...

Mindig az a perc – MAO Big Band koncert

Mindig az a perc – MAO Big Band koncert

A klasszikus, a jazz és a népzene rajongóira egészen különleges élmény vár a MOM...

Jóga – miért jó a sportolóknak?

Jóga – miért jó a sportolóknak?

Ha a fő sportunk más, mint a jóga, akkor is érdemes jógaórákon részt vennünk, hiszen...