Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-09-11

Miért jó a babaúszás?

Miért jó a babaúszás?

Minden szülő számára megnyugtató a tudat, hogy gyermeke vízbiztosan, jól úszik. Sokan esküsznek rá, hogy már kisbabakorban érdemes elkezdeni a vízhez szoktatást, hiszen a babaúszásnak számos előnye van: segítséget nyújt a családi kötődések elmélyítéséhez, a gyermekek testi-lelki fejlődéséhez, valamint közelebb visz bennünket gyermekünk megismeréséhez.

Gyengéd ölelés, egymásra figyelés, megnyugtató vízi közeg, a babák egyéniségének elismerése és a babaúszás közös családi élményként való megélése sok énekkel és játékkal – ezek képezik a Rubin Hotelben is kipróbálható Kalovits-módszer alapjait. Kalovits István 1990 óta használja az általa kifejlesztett módszert, így ő és csapata immár közel 30 éve tapasztalja, hogy kiemelkedő, ugrásszerű fejlődés következik be a csecsemők és kisgyermekek intenzív foglalkoztatása közben és után. A szinte mindennapos aktív mozgás, a koncentrált figyelem, a vízben való együttlét gyors változást hoz a baba mozgásfejlődésében, szociális kompetenciái gyorsabban fejlődnek, a szülő-gyerek kapcsolat még teljesebb, mélyebb lesz, a baba nyugodtabb, jobban alszik, az étkezése kiegyensúlyozottabbá válik.
 
Ám amellett, hogy mielőtt levisszük az uszodába a babát, gondosan utánaolvasunk minden tudnivalónak, érdemes néhány tevékenységgel őt – és persze önmagunkat is – felkészíteni az első alkalomra. Néhány otthoni gyakorlat segít abban, hogy öröm legyen a medencébe csobbanás a gyermeknek és nekünk, szülőknek is!
 
Masszírozás, babatorna

A masszírozásra és a babatornára szánjunk annyi időt, amennyit a gyerek kíván, ne sajnáljuk ezeket a perceket az együttlétre. Amíg óvatosan átsimogatjuk, átgyúrjuk gyermekünk testét, ne figyeljünk semmi másra. Tegyük jó messzire a mobilunkat, űzzük ki fejünkből a munkahelyi gondokat, és koncentráljunk teljesen arra a csepp életre, akit a kezeink között tartunk.

Ne hagyjuk, hogy ebből az örömteli, intenzív együttlétből bármi kizökkentsen minket. Koncentráljunk a mozdulatainkra és arra is, hogy a masszírozás mindig a szív irányába történjen. A babáknak a talpmasszázs nem ajánlott, hiszen az ún. reflexzónák olyan közel vannak egymáshoz, hogy ezzel esetleg csak bajt okoznánk.

A babapocakot csak finoman, körkörösen, az óramutató járásának megfelelő irányba szabad simogatni, de a kicsik lábát már annál jobban lehet gyömöszölni. Miután megteremtettük az optimális feltételeket, bújjunk közel a babánkhoz és meséljük el neki, mit fogunk csinálni. Jó ötlet, ha néha-néha a masszírozást vagy a tornát – a testkontaktus fontosságát is felhasználva – a következőképen végezzük: fektessük torna közben picinyünket az édesapa meztelen hátára vagy hasára, így még közelebbi kapcsolatba tudunk kerülni vele.

Nem elhanyagolható az sem, hogy mivel az édesapáknak sokkal kevesebb alkalmuk, lehetőségük van gyermekük testközelségét érezni, ezzel a gesztussal talán nekik is tudunk egy csöppet segíteni. A gyakorlatokat játékosan végezzük, a babához beszélve, figyelve a szemét, a mozdulatait.
 
A fürdővíz elkészítése

A babaúszás otthoni előkészületeinek szerves része a fürdővíz elkészítése. A szokásos gyakorlat szerint a babákat a kórházból hazahozva inkább speciális, kicsi babakádban fürdetik. Pedig jobb lenne, ha a babák fürdetését már az első napoktól nagy kádban, és ha van rá mód, a szülővel együtt végeznénk.

A kezdeti időben, amíg a kicsik hőháztartása ki nem alakul, valóban célszerű a szakirodalomban annyira preferált testhőmérséklet közeli víz, de 2-3 hónapos kortól már lehet kb. 31-32 fokos vízben fürdetni őket. Ezt a fürdővíz folyamatos hűtésével, az ún. hidegfolt-technikával 8-10 nap alatt el lehet érni.
 
Hidegfolt-technika

A babamasszázs és a tornázás ideje alatt készítsük elő a gyermek megszokott hőmérsékletű fürdővizét. A szárazföldi gyakorlatok elvégzése után ültessük be a babát a kádba, a lehető legtávolabb a vízcsaptól. Nyissuk ki a hidegvíz-csapot, és kb. 5-8 másodpercen keresztül engedjük a vizet a kádba. A csapot elzárva a csap alatt keletkezett és szinte egy területen maradt hidegvíz-foltba lassan húzzuk bele a gyereket.

Amikor érezzük, hogy a baba a víz hőfokkülönbségét megérezte, lassú köröző mozdulattal a baba testét keverőkanálnak használva keverjük össze a kétféle hőmérsékletű vizet. Ezáltal kapunk egy megszokottnál hűvösebb, de a kicsi számára a hideg folt után melegebbnek ható fürdővizet. Ezzel a módszerrel néhány nap alatt 2-3 fokos vízhőmérséklet-csökkenést lehet elérni, amihez a kicsi könnyebben alkalmazkodik.
 
Közös hancúrozás a kádban

A tapasztalat szerint mindenki megtalálja az önmagához, a babájához és a fürdőkádjához illeszkedő legpraktikusabb játékokat. Érdemes bátran variálni, használjuk fel többször is azokat a mozdulatokat, amelyeket a baba jobban kedvel. Ha egy véletlen baleset folytán belecsúszik a gyermek a vízbe, figyeljünk arra, hogy ne ijesszük meg még mi is, hanem lassan, óvatosan nyúljunk utána. Soha ne kapjuk ki hirtelen a vízből, hiszen azzal még nagyobb ijedtséget okozhatunk. Nyugtassuk meg még a vízben, dicsérjük meg mosolyogva, hogy mekkorát ugrott, milyen ügyes volt!

Ajánló
Ajánló
Mindig az a perc – MAO Big Band koncert

Mindig az a perc – MAO Big Band koncert

A klasszikus, a jazz és a népzene rajongóira egészen különleges élmény vár a MOM...

Jóga – miért jó a sportolóknak?

Jóga – miért jó a sportolóknak?

Ha a fő sportunk más, mint a jóga, akkor is érdemes jógaórákon részt vennünk, hiszen...

Elcserélt életek és talpraesett detektívlányok – lebilincselő olvasmányok hölgyeknek

Elcserélt életek és talpraesett detektívlányok – lebilincselő olvasmányok hölgyeknek

Ősszel kellemes kikapcsolódást lehet a képzelet szárnyán útra kelni, szép tájakat...