Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-09-12

Ars Sacra Fesztivál – remek programok egész Budapesten

Ars Sacra Fesztivál – remek programok egész Budapesten

II. János Pál pápa enciklikában szólította meg Európa nagyvárosait, és azt kérte tőlük, hogy korszerű módszerekkel, hatékonyan mutassák be a világnak a keresztény hit gazdagságát. Budapest is csatlakozott e mozgalomhoz, és azóta a magyar fővárosban is megrendezik a nyitott templomok napját és az Ars Sacra Fesztivált. Az idén a Hegyvidéken is számos izgalmas program várja az érdeklődőket.

Az Ars Sacra Fesztivál ünnepélyes megnyitójára szeptember 13-án a Magyar Nemzeti Múzeumban kerül sor. A rendezvénysorozatot Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és metropolita nyitja meg. A fesztivál egyházi fővédnöke Erdő Péter bíboros, a világi fővédnök pedig Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.
 
Európa legjelentősebb nagyvárosainak főpásztorai annak idején nagy örömmel fogadták II. János Pál felhívását, jelentős társadalmi erők sorakoztak fel a városmissziók terve mögött. Erdő Péter bíboros is meghirdette Budapestre a városmisszió évét. Számos kiváló magyar művész érezte úgy, hogy ez a kezdeményezés nagyszerű lehetőséget jelent a különböző művészeti ágakban rejtőző szakralitás feltárására és megmutatására. Így született meg 2008-ban Dragonits Márta, Kolek Ildikó és Toroczkay Ilona kezdeményezésére az azóta is rendkívül aktív Ars Sacra Alapítvány.

Ennek tagjai közreműködtek abban, hogy mind több ember vehessen részt a programsorozat eseményein. Összekapcsolva a kulturális örökség napjaival, rendszeresen megszervezik a nyitott templomok napját, illetve három éve az Ars Sacra Filmfesztivált,  jól érzékelve a hazai igényt a szakrális művészet iránt. A Budapestről kiinduló kezdeményezés ma már országos mozgalommá vált, hiszen az emberek mindenütt nagyon fontosnak tartják a valódi értékeket.
 
Programok a Hegyvidéken

Kerületünkben több helyen is megtekinthetjük a fesztivál különféle programjait. Szeptember 14-én „zsoltározó zsiványokkal” találkozhatunk a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. Lackfi János a mai hétköznapok nyelvén, modern zsoltárokban szólítja meg a Mindenhatót. A műsorban közreműködik Molnár György gitáros zeneszerző, Lackfi Johanna énekes és Kormány Bendegúz dobos. A vallásos művészet iránt érdeklődőket igazi ínyencséggel várják: színgazdag magyar népdalaink dallamára adják elő az Ószövetség zsoltárjait. Azt tartják ugyanis illendőnek, hogy minden nemzet a maga sajátos dalaival dicsérje a Teremtőt.

Másnap a Barabás Villában szerveznek családi programot. Lukácsházi Győző a megelevenedő fabábu, Pinocchio jól ismert történetét meséli el, valamint meghallgathatjuk Nógrádi Péter klasszikus zenei művét is. A programot követően közös játékra és kézműves-foglalkozásra várják a kicsiket és az őket elkísérő szülőket, nagyszülőket.

16-án a Hegyvidéki Kulturális Szalonban a Mátyás-templom kántor-karnagyával, Tardy Lászlóval találkozhatunk. A Zene-fere Klub beszélgetős-muzikális sorozatát Kovács Zalán László tubaművész vezeti. A következő napon a Hegyvidéki Tudósklubban meghallgathatjuk Bakos Bettina biológus előadását az élő Kárpát-medencéről. Hazánk biológiai sokfélesége lenyűgöző, ám a magyar táj élővilágát számos tényező fenyegetheti. A klub vezetője dr. Ráduly Zoltán.

18-án „kárpáti hősök nyomába” szegődhetünk. A Szalonegyetem előadását Rainer Péter műemléki szakértő, a Gadányi Jenő Alapítvány elnöke tartja. Képzeletben zarándokútra indulhatunk a Felföldön és Nyugat-Galíciában. 20-án pedig a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Hegyvidék Csoportjának rendezvényére kerül sor. Ugyanezen a napon érdemes átlátogatni a MOM Kulturális Központba is, este ott lép fel Szűcs Máté és az Anima Musicae Kamarazenekar. A koncert meghallgatásához regisztrációs jegyre lesz szükség.
 
Izgalmas beszélgetés és érdekes kiállítás

21-én érdekes beszélgetésre kerül sor a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. A Páros mágia egy nagyszerű házaspár két tagját, Szabó T. Anna költőt és Dragomán György írót ülteti a mikrofonok mögé. Megtudhatjuk, hogyan fér meg két dudás egy csárdában, miként lehet megírni kéttucatnyi könyvet, számos színdarabot és rengeteg műfordítást.

A Jókai Klubban pedig Walton Eszter, a kerületünkben élő fotóművész fényképeit tekinthetjük meg. A Quo vadis kiállítás drámai módon mutatja be a temetők különleges világát.

A bemutatott programok csupán parányi ízelítőt jelentenek az Ars Sacra Fesztivál lenyűgöző kínálatából. Ha szeretne többet megtudni a főváros más kerületeiben, a vidéken és a határon túl megtartott magyar szakrális kulturális programokról, akkor érdemes szétnézni ezen az oldalon: https://www.ars-sacra.hu/ars-sacra-fesztival

Ajánló
Ajánló
Mindig az a perc – MAO Big Band koncert

Mindig az a perc – MAO Big Band koncert

A klasszikus, a jazz és a népzene rajongóira egészen különleges élmény vár a MOM...

Jóga – miért jó a sportolóknak?

Jóga – miért jó a sportolóknak?

Ha a fő sportunk más, mint a jóga, akkor is érdemes jógaórákon részt vennünk, hiszen...

Elcserélt életek és talpraesett detektívlányok – lebilincselő olvasmányok hölgyeknek

Elcserélt életek és talpraesett detektívlányok – lebilincselő olvasmányok hölgyeknek

Ősszel kellemes kikapcsolódást lehet a képzelet szárnyán útra kelni, szép tájakat...